Un total de 7 tortugues marines de l'espècie Caretta caretta, pertanyents al niu que hi va haver l'estiu passat a Begur, s’han reintroduït a la mateixa platja on la femella va fer el niu. L'acte d’alliberament de dimarts al vespre va comptar amb l’assistència de representants de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Begur, de Forestal Catalana, d’entitats científiques involucrades en el projecte i de voluntaris i voluntàries que van participar a la custòdia.
Les tortugues han estat alliberades amb dispositiu de seguiment satel·lital, que permetrà als experts fer el seu seguiment i conèixer més sobre la seva ruta i els hàbits d’aquests exemplars d’una espècie en perill d’extinció. Aquest marcatge està dintre del projecte InGeNi-Caretta, un projecte multidisciplinari liderat pel consorci format pel Centre Tecnològic BETA de la UVIC-UCC, la Universitat de Barcelona i l’IRBio, la Universitat Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana.
Cria en captivitat temporal del niu de Begur
Un total de 27 exemplars del niu de Begur han format part del programa de Head-Starting, finançat per la Generalitat de Catalunya, el qual té com a objectiu reintroduïr l'espècie amb el pes i la mida òptima per afavorir la seva supervivència en reduir el ventall de depredadors naturals.
16 animals van ser reintroduïts al juny i amb els 7 que s'han alliberat al setembre s'ha aconseguit un èxit de supervivència del primer any de vida del 85%. Cal assenyalar que al medi natural s'estima que 1 de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta i són els primers dies des del seu naixement que són més vulnerables i es produeix una taxa de mortalitat molt elevada.
Totes les tortugues són reintroduïdes amb un microxip que permet poder identificar la tortuga si en un futur algun d’aquests animals ingressa a un Centre de Recuperació o, en el cas de les femelles, torna a la platja d’origen a fer un niu.
A més, ofereix la possibilitat de desenvolupar investigacions científiques, com estudis genètics i genòmics, i un estudi de diversificació de cries entre diferents centres de recuperació, on participen diferents grups científics com la Universitat de Barcelona i la Universitat de Vic, així com LIMIA, la Fundació Palma Aquarium i la Fundació Oceanogràfic de València.
A l'operatiu de nidificació, liderat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, hi participen Agents Rurals, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, la Fundació CRAM i la Universitat de Barcelona.
Temporada de nidificació 2024
Aquesta temporada de nidificació s'ha registrat un únic niu a Catalunya, en concret a la platja de la Savinosa (Tarragona) i, a principis de setembre, es van localitzar dos nounats de tortuga careta a l'Alt Empordà, d'un niu/s no registrats a Catalunya o el sud de França.
Fins a l'octubre ens podem trobar amb cries o rastres de cries que acaben de néixer a la platja, per la qual cosa és molt important la col·laboració ciutadana i tenir en compte aquestes recomanacions:
- Trucar al 112
- No trepitjar els rastres ni fer fotografies
- Delimitar l'espai per evitar que la gent s'acosti
- No tocar les cries i seguir les indicacions dels tècnics