Cultura

L'hotel que va imaginar Gaudí per a Nova York es presenta en aquesta ciutat nord-americana

L'acte tindrà lloc dijous vinent a la City University of New York

query_builder   16 gener 2003 18:40

event_note Nota de premsa

L'hotel que va imaginar Gaudí per a Nova York es presenta en aquesta ciutat nord-americana

L'acte tindrà lloc dijous vinent a la City University of New York

El Graduate Center de la City University of New York (CUNY), acollirà dijous vinent, 23 de gener, a les sis de la tarda, hora de Nova York, la presentació del projecte Hotel Attaction, dissenyat per l’arquitecte Antoni Gaudí el 1908 per a aquesta ciutat nord-americana. L’acte ha estat organitzat pel Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura (COPEC) amb la col·laboració de l’Institut Cervantes de Nova York.

L’acte consistirà en una conferència, amb el títol L’Hotel Attraction de Gaudí: un projecte de gratacel per a Nova York, a càrrec de Marc Mascort i Boix, llicenciat en Belles Arts, que donarà a conèixer els estudis a l’entorn dels dibuixos de Gaudí. La presentació del projecte a Nova York té per objectiu plantejar la possibilitat de construir aquest edifici a l’anomenada zona zero.

La conferència de Marc Mascort coincideix en el mateix centre de la City University of New York amb Antoni Gaudí: una visió polièdrica, exposició itinerant organitzada pel COPEC i comissariada per David Balsells i Chantal Grande, que inclou 52 fotografies de set artistes catalans que recreen l’obra de l’arquitecte. La mostra, inaugurada el passat 11 de desembre, es podrà veure a Nova York fins el dia 7 de febrer.

La presentació, durant la qual es llegirà també una comunicació del professor Joan Bassegoda i Nonell, conservador de la Reial Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya, es basa en l’estudi de composició de l’hotel realitzat per Marc Mascort en suport CD Rom. L’estudi recrea l’edifici a partir dels cinc croquis originals sobre paper de carta que es conserven de Gaudí i dels dibuixos de l’escultor Llorenç Matamala i Pinyol, amic i col·laborador de l’arquitecte.

El CD Rom, en català, castellà i anglès, s’inclou en el llibre Hotel Attraction: Una catedral laica. El gratacel de Gaudí a New York, editat per la Universitat Politècnica de Catalunya i coordinat per Josep M. Montaner i Pedro Azara. L’obra es presenta aquest vespre, a les vuit, a la Sala Gaudí del Centre Cultural Caixa Catalunya-La Pedrera.

El projecte

El projecte de l’Hotel Attraction neix arran de l’encàrrec d’un home de negocis nord-americà i es considera que va ser dissenyat per Gaudí entre 1908 i 1911. Inèdit fins el 1956, el projecte mostra un edifici de 360 metres d’alçada, que hauria estat, per tant, el més alt de Nova York en aquell moment.

La forma i la concepció orgànica recorden el temple de La Sagrada Família. Consta de grans habitacions i cinc grans salons que representarien cadascun la cultura d’un continent. A més, destaca l’interès de Gaudí per integrar el culte religiós dins la laïcicitat de l’hotel, amb la creació d’un espai reservat per a actes religiosos. L’arquitecte, conscient de la diversitat cultural de Nova York ja a principis de segle, preveia la recreació d’una església catòlica o protestant, un temple budista, un temple hindú, una mesquita musulmana i una sinagoga jueva.

Barcelona, 16 de desembre de 2003

Més informació a:

www.hotelattraction.com

www.copec.es

www.gaudi2002.bcn.es

1  

Imatges

Gaudí per a Nova York

Gaudí per a Nova York 122