Cultura

El vaixell Thetis intervé en la descoberta d'una nau grega del segle VI aC a la costa de Mallorca

Fruit d'un acord entre el Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Consell de Mallorca

query_builder   7 novembre 2002 11:04

event_note Nota de premsa

El vaixell Thetis intervé en la descoberta d'una nau grega del segle VI aC a la costa de Mallorca

Fruit d'un acord entre el Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Consell de Mallorca

El vaixell Thetis, del Centre d’Arqueologia Subaquàtica del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), ha participat aquest estiu en unes excavacions arqueològiques subaquàtiques a la costa de Pollença (Mallorca), que han permès trobar una nau grega del segle VI aC que, segons els arqueòlegs, és la més antiga excavada a Mallorca. Les actuacions arqueològiques subaquàtiques, realitzades fonamentalment a la Cala Sant Vicenç, han permès trobar també tres vaixells d’època clàssica.

Les excavacions són el resultat d’un acord de col·laboració entre el MAC i el Consell de Mallorca, signat el passat mes de juliol. El MAC ha aportat el vaixell Thetis, equipat per a treballs arqueològics submarins, així com un director de l’activitat, un arqueòleg i un mecànic de l’embarcació, a més del patró.

La nau grega, que segons els arqueòlegs es va enfonsar a finals del segle VI aC, es dedicava al comerç i transportava una càrrega formada per ceràmica grega, plats, àmfores per al transport de vi i molins de pedra per moldre cereals, entre altres objectes.

El vaixell, que es va trobar a només sis metres de fondària, devia fer, segons els arqueòlegs, entre 15 i 20 metres d’eslora i s’han conservat vuit metres de llargada i cinc d’amplada. La troballa permet conèixer la tecnologia naval del moment. La nau es va construir amb la tècnica coneguda com de vaixell cosit, per la manera amb que s’unien totes les peces.

Els altres vaixells trobats són una nau del segle I aC, una del segle I dC, una del segle V dC i una de moderna, que data del segle XIX o principis del XX. Dels dos primers s’han trobat materials com fragments d’àmfora, objectes ceràmics i vasos. Del vaixell del segle V dC, destaca la troballa de cinc monedes d’or en molt bon estat de conservació, procedents del mateix taller i amb la mateixa inscripció: Honorius P (Pater) P (Patriae) Aug (Augustus).

Barcelona, 7 de novembre de 2002

1  

Imatges

Un moment dels treballs arqueològics en la nau grega

Un moment dels treballs arqueològics en la nau grega 152