- La comitiva, formada per referents de l’àmbit universitari, del món de l’arquitectura i membres de la societat civil japonesa, ha pogut conèixer de primera mà el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya i el Centre per a l’Autonomia Personal SIRIUS.
Aquest matí representants del Departament de Drets Socials i Inclusió han rebut una delegació del Japó que ha pogut acostar-se a les polítiques del Govern per la promoció de l’accessibilitat i la defensa dels drets de les persones amb discapacitat o amb dificultats d’interacció amb l’entorn.
Entre la comitiva japonesa hi havia membres de la Universitat de Tòquio i responsables de l’equip de disseny inclusiu de l’estudi d’arquitectura Nikken Sekkei, així com Yuriko Oda, assessora d'accessibilitat a institucions com el Ministeri de Terra, Infraestructura, Transport i Turisme del Japó, i fundadora de WheeLog, associació que treballa per la defensa dels drets de les persones amb mobilitat reduïda.
Per part de Drets Socials i Inclusió, han participat en la trobada la Cap de l’Àrea de Promoció de l’Accessibilitat i Supressió de Barreres, Gemma Pifarré Matas, el responsable tècnic de l'Àrea de Promoció de l'Accessibilitat, Jordi Oliva Prim, i tècnics del centre per a l’Autonomia Personal SIRIUS.
En la sessió, que ha tingut lloc a la seu de Drets Socials i Inclusió, la comitiva japonesa ha pogut conèixer de primera mà el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya, una normativa que situa Catalunya com un país capdavanter en accessibilitat universal. Es tracta d’un reglament exhaustiu, que va més enllà de les barreres arquitectòniques i té en compte també l’accessibilitat comunicativa i cognitiva en tots els aspectes de la vida pública, incloent-hi el disseny urbà, la comunicació i la interacció amb productes i serveis.
El Codi, que va entrar en vigor al març, va néixer amb l’objectiu de garantir l’autonomia, la igualtat d’oportunitats, la participació i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb dificultats d’interacció amb l’entorn i estableix condicions, requisits i solucions d’accessibilitat universals. En aquest sentit, situa la perspectiva de l’accessibilitat en tot el procés de disseny i creació d’un producte, un edifici, un servei, un espai públic... tant dels nous com per la transformació dels existents.
La delegació del Japó també ha visitat el Centre per a l’Autonomia Personal SIRIUS, un servei gratuït d'informació i assessorament que depèn de la Generalitat de Catalunya i del Departament de Drets Socials i Inclusió. El Centre té l’objectiu de facilitar informació a qualsevol persona, família o entitat sobre millores o solucions d’accessibilitat al domicili i d’adequació de l’entorn per millorar l'autonomia de les persones amb discapacitat o dependència. També d’assessorar sobre solucions que facilitin la tasca de les persones cuidadores, clau per afavorir la cura i assegurar una millor qualitat de vida de la unitat familiar i social.
La jornada s’ha tancat amb una sessió de preguntes i respostes per resoldre dubtes i compartir necessitats i reptes en l’àmbit de la discapacitat i, en especial, en la promoció de l’accessibilitat universal.