Cultura

La Generalitat emprèn una campanya per facilitar la integració lingüística de les persones immigrades

Amb el lema Tu ets mestre, insta els catalans a adreçar-s'hi en la seva llengua

query_builder   19 març 2003 13:26

event_note Nota de premsa

La Generalitat emprèn una campanya per facilitar la integració lingüística de les persones immigrades

Amb el lema Tu ets mestre, insta els catalans a adreçar-s'hi en la seva llengua

La Generalitat inicia avui una campanya de comunicació amb l’objectiu de promoure la integració lingüística de les persones immigrades. La campanya està adreçada especialment als catalanoparlants i té per objecte divulgar el fet que a Catalunya hi ha cada any més de 65.000 persones immigrades o estrangeres que aprenen el català i que cal facilitar el seu esforç i fer-lo útil parlant-hi en català.

    La campanya de comunicació, que es durà a terme per televisió, ràdio, premsa i publicitat exterior, parteix del fet que molts catalans no s’adrecen habitualment en català a qualsevol persona que els sembla que no és de Catalunya, la qual cosa pot provocar que els immigrants que aprenen el català trobin poc útil el seu esforç o se sentin exclosos o discriminats.

    La presentació de la campanya, que ha tingut lloc aquest matí al Palau Robert de Barcelona, ha estat presidida pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i ha comptat també amb la intervenció del director general de Difusió del Departament de la Presidència, Marc Puig, i del director general de Política Lingüística, Jordi Roigé.

Contingut

Els espots de televisió i ràdio presenten tres situacions de la vida quotidiana: un mercat, la cuina d’un restaurant i una conversa entre dos joves. En tots tres casos un català s’adreça en aquesta llengua a una persona immigrada que tanca l’anunci dient “Ajuda’m, parla’m en català”. Els anuncis que es distribuiran en premsa escrita reprodueixen una fotografia de cadascuna d’aquestes situacions, amb el lema “Tu ets mestre”. La campanya ha estat encarregada, per concurs públic, a l’empresa Scacs.

    De les més 65.000 persones immigrades que aprenen català cada any, la majoria, gairebé 52.000, són nens i nenes que estudien als centres d’ensenyament (dades del curs 2002-2003). La resta, uns 15.000, són adults que estudien en centres del Consorci per a la Normalització Lingüística, de Formació d’Adults, o universitaris.

    Pel que fa als cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), integrat per la Generalitat, 81 ajuntaments i 37 consells comarcals, amb la col·laboració de les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona, el 21,6% dels alumnes del curs 2001-2002 procedien de països extracomunitaris. Aquesta proporció va ser del 13% el curs 2000-2001, i del 8,15%, el curs 1999-2000. En el període octubre 2001-juny 2002, els alumnes procedents de l’Amèrica Central i del Sud van representar el 15,28 % del total dels alumnes; els de països de la Unió Europea, el 4,71%, i els del Nord d’Àfrica, el 2,86%.

    L’increment de persones immigrades que aprenen català està directament relacionat amb l’augment de la població de Catalunya. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, la població catalana ha passat de 6.090.000 habitants l’any 1996 a 6.506.000 l’any 2002, amb un increment de 416.000 persones, de les quals 392.000 corresponen al creixement migratori.

Conjunt de mesures

La campanya presentada avui forma part del conjunt de mesures per impulsar l’ús social del català aprovades pel Govern el passat 4 de febrer, bona part de les quals estan adreçades a facilitar l’aprenentatge de la llengua catalana per part de la població immigrada i a promoure el paper del català com a llengua d’integració.

    Altres mesures relacionades amb la immigració són el finançament de la gratuïtat dels cursos de nivell bàsic de català que ofereix el CPNL, qualsevol que sigui el país d’origen dels alumnes; l’impuls del programa d’acolliment lingüístic adreçat a mares i pares del sistema educatiu, i el programa de voluntariat lingüístic Hores de conversa, també del CPNL. Pel que fa als cursos, el passat mes de febrer ja van començar i 136 de nivell inicial i 189 de nivell Bàsic 1 amb caràcter gratuït.

    El programa Hores de conversa té la finalitat que persones voluntàries destinin una hora per setmana durant un període de sis a deu setmanes per cada curs a conversar amb alumnes de nivells inicials per reforçar el seu aprenentatge de català oral. En aquest sentit, s’està duent a terme una experiència pilot a Cornellà, amb 35 parelles, i s’està preparant una altra a la comarca d’Osona en col·laboració amb Òmnium Cultural, amb 20 parelles.

    En el mateix conjunt de mesures s’inclou també un programa que té per objectiu implicar els empresaris i els treballadors en l’ús del català en les feines d’atenció al públic al comerç i l’hoteleria. El programa, que es posarà en marxa a partir del pròxim mes de maig, preveu lliurar als treballadors d’aquest sector un quadern de fraseologia i vocabulari bàsics i un quadern d’iniciació a la conversa. Als empresaris se’ls lliuraran cartells de terminologia específica i un document que expliqui de manera gràfica l’aplicació de la Llei de Política Lingüística en els establiments d’atenció al públic.

Barcelona, 19 de març de 2003

1  

Imatges

Anunci de la campanya Tu ets mestre

Anunci de la campanya Tu ets mestre 154