Cultura

La Federació de Mutualitats de Catalunya cedeix a la Generalitat els seus fons datats a partir del 1849

Segons un conveni subscrit sota la presidència del conseller de Cultura

query_builder   28 març 2003 12:16

event_note Nota de premsa

La Federació de Mutualitats de Catalunya cedeix a la Generalitat els seus fons datats a partir del 1849

Segons un conveni subscrit sota la presidència del conseller de Cultura

La Federació de Mutualitats de Catalunya ha cedit en comodat a la Generalitat els seus fons històrics, que estan datats a partir del 1849 i que seran destinats a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), segons el conveni signat avui sota la presidència del conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, al Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura.

Han subscrit l’acord el director de l’ANC, Josep Maria Sans i Travé, i la presidenta de la Federació de Mutualitats de Catalunya, Montserrat Pinyol i Pina. A l’acte també han assistit el secretari general de Cultura, Pau Villòria; el president d’Honor de la Federació, Marcel·lí Moreta, i el director general de l’entitat, Joan de Palol.

Els fons cedits inclouen arxius de les activitats de la mateixa Federació de Mutualitats; documentació de les relacions de l’entitat amb els organismes oficials, i fons d’altres mútues de previsió social “que donen testimoni de la importància i vitalitat del moviment mutualista a Catalunya”, segons especifica el conveni.

Apunt històric

El mutualisme modern s’inicia amb la creació de l’Associació Mútua de Teixidors de Barcelona, l’any 1840. Des de llavors, a Catalunya es van fundar monts de pietat i associacions de socors que l’any 1896 es van aplegar en la Unió i Defensa dels Monts de Pietat de la Província de Barcelona i Afores, amb l’objectiu de protegir els treballadors davant els accidents laborals, la vellesa i les malalties. La Unió va passar a ser la Federació de Mutualitats de Catalunya l’any 1934, d’acord amb la primera llei sobre mutualitats que va aprovar el Parlament de Catalunya.

L’ingrés dels fons de la Federació s’emmarca amb la política de l’ANC de recuperar i preservar fons privats significatius per a la història catalana. A més de l’arxiu de la Federació, l’ANC conserva actualment un total de 90 fons d’empreses que serveixen per donar testimoni de les activitats socials, laborals i econòmiques de la societat industrial catalana sorgida el segle XIX.

Barcelona, 28 de març de 2003

1  

Imatges

Moment de la signatura

Moment de la signatura 126