Cultura

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el Pavelló Alemany de Barcelona

Va ser projectat per l'arquitecte Mies van der Rohe i construït el 1929

query_builder   8 gener 2003 17:50

event_note Nota de premsa

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el Pavelló Alemany de Barcelona

Va ser projectat per l'arquitecte Mies van der Rohe i construït el 1929

La Comissió de Govern per a Assumptes Institucionals i Socials del Govern de la Generalitat ha aprovat avui, a proposta del conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, la declaració com a bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric del Pavelló Alemany de Barcelona, conegut també com a Pavelló Mies van der Rohe.

    El Pavelló, situat a l’avinguda Marquès de Comillas, va ser projectat l’any 1928 per l’arquitecte alemany Mies van der Rohe amb motiu de l’exposició internacional de Barcelona del 1929. L’edifici actual és una rèplica del pavelló que va ser desmantellat els anys 30, construït entre el 1981 i el 1986 pels arquitectes Ignasi de Solà Morales, Cristian Cirici i Fernando Ramos. L’edifici està inclòs en el Registre Ibèric del DOCOMOMO (Organisme Internacional per a la Documentació i Conservació de l’arquitectura del Moviment Modern. Període 1925-1965) i en el Registre d’arquitectura Moderna a Catalunya (1925-1965).

    El Pavelló Alemany és un edifici d’una sola planta amb coberta plana i concebut com un espai continu. Està construït en marbre i vidre i amb l’aigua com a element destacat. Els murs definitoris són de travertí romà, marbre verd dels Alps i ònix. El vidre es troba en grans superfícies de diferents textures de colors verd, gris, esmerilat i transparent. Són també elements definitoris de la construcció l’aigua i els revestiments exteriors d’acer cromat.

    La declaració com a bé cultural d’interès nacional comporta, des de l’inici dels tràmits, "la suspensió de la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, edificació o enderrocament en la zona afectada i dels efectes de les llicències ja concedides. No obstant això, el Departament de Cultura pot autoritzar la realització de les obres que sigui manifest que no perjudiquen els valors culturals del bé" (article 9.3 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català).

Barcelona, 8 de gener de 2003

1  

Imatges

Pavelló Alemany

Pavelló Alemany 228