1. El Departament de la Presidència impulsarà un pla de xoc en l’àmbit dels recursos humans per tirar endavant un procés gradual i profund de transformació dels serveis públics i donar la millor atenció al territori i els seus conciutadans
  2. Es posa en marxa un procés de diàleg amb la societat civil per convidar-la a participar en el procés
  3. Es crearà una comissió d’experts que impulsarà 12 grups de treball per elaborar propostes concretes d’actuació
  4. Una comissió interdepartamental i un grup de treball amb els sindicats participaran d’aquest procés de debat i decisió, que també tindrà lloc en el marc del Parlament de Catalunya

El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha comparegut aquest dilluns al matí per primer cop a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per donar compte de la formació i organització del Govern i per desgranar els objectius i les línies d’actuació principals del Departament. En la seva intervenció, el conseller s’ha mostrat confiat que la comissió sigui un model per al conjunt del Parlament i que s’hi produeixi “un debat sincer i una fiscalització seriosa per tal d’arribar a propostes de millora per al país”. I ha assegurat que hi defensarà “la veritat i els discursos tolerants amb determinació i fermesa”, sense excloure ni faltar al respecte a ningú.

El conseller s’ha mostrat confiat que la comissió sigui un model per al conjunt del Parlament.
{"name":"2024/09/16/11/35/391b85d1-d187-49db-88ff-f013cb41dd84.mp4","author":"Govern","type":"1","location":"0","alt":"Tall de vídeo del conseller Dalmau","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":"4930050"}

Tal com ha dit Dalmau, des del mes d’agost el Govern ja s’ha posat a treballar amb l’objectiu de representar la pluralitat de Catalunya i de millorar el creixement i el benestar del país i la seva ciutadania. Aquest esperit es plasma en el projecte del president, Salvador Illa: la Tercera Transformació de Catalunya. Es tracta d’un projecte que “supera les sigles i la ideologia del partit de Govern, ambiciós i que necessita les aportacions de tothom per servir Catalunya i la seva gent”. Es vertebra al voltant de tres eixos: institucionalització i autogovern efectiu, els serveis públics i la industrialització verda del país.

El conseller Dalmau destaca que la Tercera Transformació de Catalunya és un projecte que “supera les sigles i la ideologia del partit de Govern".
{"name":"2024/09/16/11/36/bae89d3b-d9dc-49ab-b6f3-787c995ddf46.mp4","author":"Govern","type":"1","location":"0","alt":"Tall de vídeo del conseller Dalmau","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":"11117780"}

En el marc d’aquest projecte de país, el conseller ha explicat que les prioritats del Departament de la Presidència són coordinar el govern, transformar els serveis públics, cohesionar el país i el món local i impulsar un autogovern efectiu. Per aconseguir-ho, s’ha definit un Pla de Govern per coordinar les estratègies polítiques que han de permetre desplegar la Tercera Transformació i promoure la reactivació econòmica, política i social de Catalunya. Un dels pilars fonamentals d’aquest full de ruta és la millora de l’administració i els serveis públics per tal de mantenir l’excel·lència que caracteritza l’administració catalana.

El conseller de la Presidència ha explicat que una de les prioritats del Departament és transformar els serveis públics.
{"name":"2024/09/16/11/37/feb29c08-6bb5-4555-8f4b-053a687d3756.mp4","author":"Govern","type":"1","location":"0","alt":"Tall de vídeo del conseller Dalmau","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":"7112058"}

Dalmau ha anunciat que el Govern posa en marxa des d’avui un pla de millora dels serveis públics de la Generalitat. En aquest sector hi treballen actualment 258.000 persones, i la voluntat és tirar endavant un “procés gradual i profund de transformació” per optimitzar-lo i donar la millor atenció al territori i els seus conciutadans. De l’estudi dels informes de què disposa el Departament, ja s’ha definit una dotzena de prioritats que han de guiar el procés i s’han establert les primeres mesures immediates.

D’una banda, Dalmau ja ha mantingut una primera reunió de treball amb els sindicats, i en les pròximes setmanes s’iniciaran les converses amb el conjunt de la societat civil per implicar-la i convidar-la a participar en el procés. A més, en els pròxims deu mesos, el Departament executarà un pla de xoc en l’àmbit dels recursos humans. Així, es presentarà un pla estratègic de recursos humans que simplifiqui i agilitzi els procediments de selecció i de provisió de personal i impulsi la direcció pública professional, amb un decret del directiu públic que fixi criteris relacionats amb la selecció per competències i mèrits, el rendiment de comptes, la retribució vinculada a objectius i el reconeixement de l’autonomia de gestió, entre altres.

El pla de millora de serveis públics comptarà amb una comissió d’experts que tindrà la missió d’elaborar les propostes d’actuació. En el marc de la comissió, durant un any es convocaran 12 grups de treball, un per cada una de les prioritats marcades en el pla de millora dels serveis públics, on es comptarà amb la participació de tots els actors implicats per avançar en la definició de les accions. A més, es treballarà en el marc del Parlament comptant amb els representants de tots els grups, i es crearà una comissió interdepartamental amb membres de tots els Departaments del Govern i un grup de treball amb els sindicats.

Segons Dalmau, els altres vectors sobre els quals girarà l’acció del Departament de la Presidència són:

  1. Transformació digital: L’Administració ha de ser 100% digital per millorar la productivitat, la comunicació ciutadana i la creació de riquesa. Així, abans de finals d’any, la fibra òptica arribarà al 98% de la població, donant servei a totes les vegueries. S’estudiarà la possible implantació de l’Oficina mòbil a partir dels resultats del programa Pilot a les Terres de l’Ebre.
  2. Cohesionar el país: S’enfortiran les relacions institucionals i es mantindrà un diàleg fluid amb el Parlament, l’Estat, la Sindicatura de Greuges.
  3. Món local: El Govern té un caràcter clarament municipalista i, per tant, es promourà la cohesió del país des de la proximitat, amb mesures a curt termini, com per exemple la revisió i sortida del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya i una línia d’ajuts als equipaments esportius municipals de més de 2.000 habitants; i a llarg termini, com l’aprovació de l’Estatut dels municipis rurals i de la Llei de Governs Locals de Catalunya i de Finances Locals de Catalunya, entre altres.
  4. Autogovern efectiu: Es reforçarà l’autogovern efectiu de Catalunya facilitant els mecanismes de cooperació i de confiança amb l’Estat, les comunitats autònomes, la ciutadania i el Parlament.
  5. Mitjans de comunicació: Continuar amb el desplegament del Contracte programa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) aprovat el febrer passat, es complirà estrictament amb l’objectiu de desgovernamentalitzar la institució. A més, el Departament s’ha marcat l’objectiu de portar un projecte de Llei de la Comunicació Audiovisual de Catalunya en aquesta legislatura, i es continuarà donant suport al projecte Catalunya Media City de Sant Adrià.