1. La immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) es farà als CAP per als nadons nascuts entre abril i setembre d’aquest any i en els hospitals pels que neixin entre l’octubre i el març de 2025
  2. L’any passat, la campanya va reduir un 52,6% les hospitalitzacions per bronquiolitis en menors de 6 mesos a les Terres de l’Ebre
Un nadó vacunat avui a les Terres de l'Ebre.{"name":"2024/09/16/17/26/571fe357-6307-4416-a567-bbfa490bfe58.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":88011}

El Departament Salut ha iniciat a les Terres de l’Ebre la campanya d’immunització dels nadons de fins a 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS) per evitar les bronquiolitis. A la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, aquesta campanya suposarà immunitzar aproximadament 1.575 nadons. La immunització contra el VRS tindrà lloc als centres d’atenció primària (CAP) per als nadons nascuts entre l’abril i el setembre de 2024, i al mateix centre hospitalari per als nadons que neixin entre octubre i el mes de març de 2025, abans de rebre l’alta de maternitat.

El virus respiratori sincicial (VRS) és un virus altament contagiós i constitueix una de les principals causes d’hospitalització en infants de menys de 5 anys, tot i que pot afectar persones de qualsevol edat. S’estima que el VRS és el responsable d’un 70% del total dels quadres de bronquiolitis i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any, que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i especialment importants en prematurs. La infecció pel VRS és tan freqüent que la majoria dels infants ja s’ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys.

La dosi que s’administrarà als nadons serà el Nirsevimab, un anticòs monoclonal que ha demostrat un perfil de seguretat alt i una eficàcia del 80% en la prevenció de les infeccions per VRS. Cal tenir present que el Nirsevimab no és una vacuna, sinó que es tracta d’anticossos, és a dir, proteïnes generades pel sistema immunitari que ajuden a combatre malalties, i s’administra en una sola dosi intramuscular, malgrat que en casos d’infants d’alt risc s’administrarà un dosis doble del fàrmac per garantir la màxima protecció.

El Departament de Salut va incloure aquesta immunització al calendari de vacunacions sistemàtiques l’any 2023, sent Catalunya pionera a escala global i disposant d’un dels calendaris de vacunació més complets.

Primer any de vacunació amb dades positives

Segons les dades de la primera temporada d’immunització contra el VRS a Catalunya, aquesta va tenir una important efectivitat, en línia amb altres avaluacions i amb les dades publicades dels assajos clínics. En concret, a Catalunya, els infants immunitzats van reduir en un 87,6% les admissions hospitalàries per VRS i en un 90,1% les admissions a les unitats de cures intensives a causa de bronquiolitis pel VRS respecte als infants no immunitzats.

A les Terres de l’Ebre, el primer any d’immunització contra el VRS també presenta dades molt positives, amb un 88,6% de cobertura dels infants nascuts entre l’abril i setembre de 2023, reduint així en un 52,6% el nombre total d’hospitalitzacions per bronquiolitis en nadons de fins a 6 mesos. Per a aquesta campanya, s’estima que a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre es puguin immunitzar contra el VRS fins a 1.575 nadons.

Cristina Sanz, directora adjunta de l’Atenció Primària a Terres de l’Ebre, ha explicat que “és important aquesta campanya perquè el VRS causa la majoria de bronquitis i pneumònies”. Sanz ha destacat que “l’augment de la immunització té una prevalença d’uns cinc mesos, per això és important que l’administració de l’anticòs es faci ara, a l’inici de la campanya, que és quan apareix el virus i comença a provocar les bronquiolitis”.

Sonia Ponce, infermera pediàtrica i directora de la Línia Pediàtrica, anima totes les famílies a participar en aquesta campanya. "És molt important que els pares estiguin implicats. Gràcies a la immunització i a la col·laboració de les famílies, podem ajudar a reduir els efectes d'aquesta infecció, que pot tenir repercussions greus." destaca Ponce. A més, assenyala que “el Nirsevimab ofereix una protecció durant pràcticament tota la temporada de circulació del VRS. A més a més, es pot administrar simultàniament amb altres vacunes, i els efectes secundaris són lleus i poc freqüents”.

Les famílies poden agafar cita a la seva infermera de referència a través de citasalut.gencat.cat, via telefònica o presencialment al seu centre d’atenció primària. Tanmateix, es faran revisions dels no immunitzats i es contactarà amb les famílies per facilitar l’accés al sistema i poder realitzar la immunització.

1  

Imatges

Un nadó vacunat avui a les Terres de l'Ebre.

Un nadó vacunat avui a les Terres de l'Ebre. 108601