1. Drets Socials i Inclusió recupera les competències de migració i refugi, així com l’Oficina del Pla Pilot per implementar la Renda Bàsica Universal o la gestió de l’Ingrés Mínim Vital
  2. Territori, Habitatge i Transició Ecològica tindrà cinc secretaries i dos comissionats, separa les direccions generals de Muntanya i Litoral i crea les d’Habitatge i de Transició Hídrica
  3. Educació i Formació Professional crea la Secretaria de Formació Professional, que també controlarà l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, mentre que la Secretaria de Polítiques Educatives passa a anomenar-se Secretaria de Millora Educativa

El Govern ha aprovat avui els decrets de reestructuració de tres dels seus departaments, concretament els de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, d’Educació i Formació Professional i de Drets Socials i Inclusió.

Departament de Drets Socials i Inclusió

Pel que fa al nou Departament de Drets Socials, passa a denominar-se Departament de Drets Socials i Inclusió i recupera les competències en l’àmbit de migracions i refugi, que fins ara assumia el Departament d’Igualtat i Feminisme. La Direcció General d’aquesta matèria restarà adscrita a la Secretaria General, així com l’Agència de Migracions de Catalunya.

També l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, que fins ara liderava Presidència, s’adscriurà a la Secretaria General del Departament, atès que aquest òrgan ja assumia les polítiques en prestacions socials. En aquest sentit, un altre dels canvis rellevants en la nova estructura de Drets Socials i Inclusió per aquesta legislatura és la incorporació de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a la Direcció General de Prestacions Socials.

A banda d’aquestes novetats, la conselleria mantindrà dues secretaries principals, la d’Infància, Adolescència i Joventut, i la d’Afers Socials i Famílies.

Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Pel que fa al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica s’estructurarà en els òrgans següents:

  1. -Secretaria General.
  2. -Secretaria de Mobilitat i Infraestructures.
  3. -Secretaria de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana.
  4. -Secretaria d’Habitatge.
  5. -Secretaria de Transició Ecològica.
  6. -Comissionat per al Traspàs Integral de Rodalies.
  7. -Comissionat per a l'impuls de les polítiques de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles.

De la Secretaria de Transició Ecològica depenen les unitats següents:

  1. Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental.
  2. Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.
  3. Direcció General d'Energia.
  4. Direcció General de Transició Hídrica.
  5. Àrea d’Assessorament Jurídic a l'Àmbit de Medi Ambient; de Protecció dels Drets dels Animals i de Coordinació de Polítiques Transversals i Ajuts.

Des de la nova Direcció General de Transició Hídrica es dirigiran i coordinaran les polítiques encaminades a garantir la seguretat hídrica i mitigar l’impacte de la seva insuficiència. També recau en aquesta direcció la definició de plans i programes; així com l’impuls de projectes per a la dessalinització, la reutilització, l’aprofitament i l’estalvi dels recursos hídrics.

A partir del decret aprovat avui, la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, que depèn de la Secretaria de Territori, Urbanisme i Agenda, es divideix en dues direccions generals, la de Polítiques de Muntanya i la de Polítiques del Litoral. Desapareixen les direccions generals d’Estratègia Territorial i la d’Agenda i Renovació Urbana, funcions que s’integren en les altres direccions generals del departament. Al mateix temps, es crea la Direcció General d’Habitatge, depenent de la Secretaria d’Habitatge.

Departament d’Educació i Formació Professional

I, finalment, el Decret de reestructuració del Departament d'Educació i Formació Professional conté, com a novetat més rellevant, la creació de la Secretaria de Formació Professional. Aquesta nova secretaria té, entre les seves funcions, definir i impulsar les polítiques de formació i qualificació professionals (i d'ensenyaments de règim especial) del Departament.

Aquest nou òrgan també elaborarà les propostes i línies d'actuació en aquesta matèria, contribuirà al desplegament, la coordinació i integració del sistema de formació i qualificació professionals i impulsarà plans i programes per fomentar l'oferta de tots els graus. Altrament, treballarà per potenciar i consolidar l'FP, impulsar la qualitat i la innovació i elaborar, desplegar i adequar la normativa que hi fa referència.

Es tracta d'un canvi que es produeix en el context de la nova Llei estatal d'FP. A més, l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya passarà a restar adscrita al Departament, a través d'aquesta nova secretaria.

Per altra banda, el decret preveu que la Secretaria de Polítiques Educatives passi a anomenar-se Secretaria de Millora Educativa, en resposta als darrers resultats de les proves d'avaluació del sistema educatiu. Aquesta Secretaria manté les atribucions de l'anterior.