Més de 80 empreses del sector hortofrutícola català es beneficiaran de diagnòstics gratuïts, que els permetrà reduir els seus costos energètics i millorar la seva qualitat. Per a la realització d’aquests anàlisi s’utilitzaran les darreres tecnologies del sector, com és el cas de la termografia, que amb la utilització d’infrarojos detecta possibles fuites de calor o fred en els edificis o processos agroindustrials. El pressupost inicial destinat a la realització d’aquests diagnòstics és de 111.500 euros, assumits per la Generalitat.
Aquest servei per a les empreses hortofrutícoles s’ha acordat avui, amb la signatura d’un conveni entre els Departaments d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; l’Associació de Productors i Professionals de Fruites i Hortalisses de Lleida (Asofruit), i l’Agrupació d’Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses Catalonia Qualitat.
Durant l’acte de signatura d’aquest acord, el Conseller Antoni Fernàndez Teixidó ha manifestat que “l’estalvi energètic es molt important per la indústria a Catalunya, perquè fa que les empreses siguin més competitives”. El Conseller ha dit que el balanç de la qualitat energètica a Catalunya no li és satisfactori: “no és l’adequat i ens consta que no és eficient per les empreses. I en aquest sentit, no defallim en el control a la companyia.”
El Conseller Grau, per la seva banda, ha declarat que “el sector fructícola és un dels sectors cabdals de la indústria agroalimentària de Catalunya i amb aquesta actuació aquestes empreses podran ser molt més competitives.” Pel que fa a les possibles inversions que hagin de fer aquestes empreses per adaptar les seves instal·lacions a aquest estalvi d’energia, Grau ha assegurat que es podran acollir a ajuts provinents del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) . D’altra banda, Grau ha dit que “aquestes actuacions ajudaran a potenciar les empreses i ha lamentat la poca col·laboració de FECSA-ENDESA amb aquestes indústries, que els produeix un fre en el seu desenvolupament amb els seus preus elevats, i amb la manca de col·laboració de la companyia elèctrica amb les plantes de cogeneració de tractament de purins, a l’hora de gestionar l’energia que aquestes empreses produeixen.”
Els objectius dels diagnòstics seran detectar estalvis d’energia tèrmica en els processos industrials i edificis, mitjançant la termografia i reduir els costos d’electricitat a través de les diferents opcions que ofereix la compra al lliure mercat. Els empresaris també seran assessorats sobre com reduir el consum d’aigua, o com millorar la gestió energètica general de l’empresa (a través anàlisi del procés productiu, el funcionament de les calderes o l’estudi del consum elèctric).
Estalvis del consum energètic d’un 10%
Durant els darrers 10 anys, la Generalitat ha realitzat diagnòstics energètics a més de 500 empreses agroalimentàries, que han reduït el seu consum energètic en més d’un 10%. Amb una inversió de 25 milions d’euros en mesures d’estalvi, aquestes empreses han obtingut un estalvi anual de 15 milions d’euros.
D’altra banda, l’agroalimentari és un dels sectors on s’ha manifestat d’una manera mes clara l’estalvi energètic. Amb només el 10% de la inversió total de tots els sectors, s’ha obtingut un estalvi del 17%. El consum energètic del sector agroalimentari és del 13% del total del consum industrial català. Les principals fonts són l’electricitat (31%) i els combustibles (69%).
El conveni que s’ha signat avui és el segon que se signa d’aquestes característiques. El 2002, el sector carni es va beneficiar de 134 diagnosis gratuïtes. Les inversions en mesures d’estalvi en aquestes empreses van ser de 753.000 euros i els estalvis energètics que van suposar, de 372.000 euros en un any.
Aquesta actuació, amb la conseqüent baixada dels costos de producció, representarà una eina molt positiva en la millora de la competitivitat del sector hortofrutícola de Catalunya.
Relació d’indústries seleccionades amb la col·laboració de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Asofruit i Catalonia Qualitat
AGRUFRUTO
ARILFRUT
CABEROL VIVES
FRIG. LERIDANOS
FRUITS QUERALT
FRULESA
FRUTAS LLOBERA
ROS FRIGORÍFICS
SAT CAT BERNAUS PETIT
SAT ECOFRUIT
UNFESA
VILODI CEBA FRUITS SAT
VISA FRUIT
VIYEFRUIT SA
AGR. VERGE CARRASSUMADA, SCCL
AGRO-BELL-LLOC, SAT Nº 1251
AGROPECUÀRIA DE JUNEDA, SCCL
AGRUP. COOP AGRI. TERRES LLEID
AMSEL AGRUP., SAT Nº 1011
APYFA, SCCL
ARCOFRUSE ,SCCL
BRAC FRUIT, SAT Nº 489 CAT
COOP. AGR. D’ALBATÀRREC, SCCL
COOP. AGRÍC. I CAIXA AGR. CAMBRILS, SCCL
COOP. AGROPECUÀRIA DE SOSES
COOP. CAMP MASSALCOREIG, SCCL
COOP. DEL CAMP SANT GAIETÀ D’AITONA, SCCL
COOP. FRUTI. COSTA BRAVA, SCCL
COOP. FRUTÍCOLA EMPORDÀ, SCCL
EXPO FRUITS
FAR BOS, S.C.L.
FARE, SCCL
FOMENT AGRIC. LES PLANES, SCCL
FRI-FRUIT, SAT Nº 1.303
FRIGORÍFICOS PIÑANA, SAT 614
FRUITA D’ALCARRÀS, SAT Nº 1268
FRUITS DE PONENT, SCCL
FRUITS SEGRIÀ URGELL, SAT 1258
FRUTAITO
FRUTALPI, SCCL
FRUTAS LA SEO, SAT Nº 2447
GIRONA FRUITS, SCCL
GRUP FRUITER DE BENISSANET, SCCL
LA BORDETA FRUITS, SCCL
LA CAPELLETA, SAT Nº 1245
LA CLAMÓ, SAT Nº 1247
LA MONTROGENCA, SCCL
LA MORENETA
LA PORTELLANA , SAT Nº 710-CAT
MIRALCAMP FRUITS, SCCL
NOGUERA FRUITS, SAT LTDA.
NUFRI, SAT Nº 1596
PLA D’ESCARP, SAT Nº 1235
PLA D’URGELL, SCCL
S. C. SANT DOMÉNEC
SANT BARTOMEU D’ALPICAT, SCCL
SAT PLADGOL
SEGRIÀ GARRIGUES, SAT Nº 1243
SERÒS FRUITS, SCCL
SUBI, SAT Nº 1281
TORNAFRUIT, SAT Nº 19
TOVIME FRUITS, S.L.
TRECOOP FRUITES, SCCL
UNIPLA, Agrup. de SATS Nº 1438 CAT
CEFRUCO, SCCL
COOP. AGRÍCOLA EL PROGRÉS-GARBÍ, SCCL
COOP. AGRÍCOLA LA PROGRESSIVA-BENAVENT-PORTELLA
COOP. FRUCTÍCOLA DE TORREFARRERA, SCCL
COOP. VERGE DE LES SOGUES DE BELLVÍS
COOPERATIVA AGRÍCOLA DE BÍTEM
COOPERATIVA CAMP D’ALCARRÀS
COOPERATIVA DEL CAMP DE TÉRMENS
COOPERATIVA FRUITERA DE TORRELAMEU
CORBINS FRUITS, SCCL
EL PROGRÉS, SCCL
EXPORTADORA D’AGRIS, SCCL
FRU-ROSE, SCCL
FRUITERA LA PRÀCTICA, SCCL
LA SARDANA, SCCL
MARIOLA FRUITS, SCCL
MENÀRGUENS-FRUITS, SCCL
SCCL DEL CAMP ARBEQUINA
SOLDEBRE, SCCL
STAT. COOP. SANT DOMÈNEC
Barcelona, 19 de setembre de 2003



