Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Avui s'ha presentat el Pla de suport del Govern de la Generalitat a la Gestió de les dejeccions porcines

query_builder   9 gener 2003 18:59

event_note Nota de premsa

Avui s'ha presentat el Pla de suport del Govern de la Generalitat a la Gestió de les dejeccions porcines

Els consellers d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, i Medi Ambient, Ramon Espadaler, han presentat avui, en el decurs d’una roda de premsa el contingut del Pla de suport a la gestió de les dejeccions porcines, que va aprovar el Govern català en la seva sessió d’ahir, com a instrument de coordinació de l’acció duta a terme pels diferents departaments implicats amb l’objectiu de donar suport a l’adaptació del sector porcí de Catalunya a un model viable de desenvolupament sostenible.

Els consellers han explicat que aquest Pla és realista i està adaptat al conjunt del sector porcí de Catalunya tant pel que fa al tipus d’explotacions com a cada singularitat de les diferents comarques de Catalunya. Segons han explicat el Pla ofereix els mecanismes necessaris per tal d’ajudar al sector a resoldre la problemàtica que generen els purins amb diverses actuacions de caràcter tècnic i econòmic.

El paper estratègic del sector porcí

Grau i Espadaler han coincidit en explicar que el Pla considera que el sector porcí té una importància estratègica per a l’economia catalana ja que aporta el 30% de la producció final agrària de Catalunya i d’ell en depèn la viabilitat d’importants sectors com el de les indústries transformadores i el de l’alimentació animal. També considera que el seu desenvolupament ha estat el punt clau per estabilitzar la població agrària a bona part del territori.

Marc orientatiu pel desenvolupament sostenible

Els consellers han explicat que per assolir els objectius d’equilibri entre el desenvolupament del sector i el respecte amb el medi ambient, el Pla recull un seguit de mesures per tal que el sector porcí apliqui noves solucions de tractament de dejeccions ramaderes que siguin tecnològicament adequades, econòmicament viables, mediambientalment sostenibles i socialment acceptables.

Així mateix, han explicat que en aquest Pla també es recull la necessitat de disposar d’un marc orientatiu respecte totes aquelles actuacions relatives al sistema productiu porcí, com és el cas de les explotacions, la sanitat animal i els requisits qualitatius de producció, entre d’altres, per poder desenvolupar-se com a potencial sector econòmic rural de Catalunya, tal i com es recull en el Pla Director del sector porcí de Catalunya, que va aprovar el Govern català el passat mes d’octubre i que donarà pas al Pla d’Ordenació d’aquest sector a Catalunya, que actualment està elaborant el Centre d’estudis porcins de Torrelameu.

Objectius estratègics del Pla de suport a la gestió de purins

Els responsables d’ambdós departaments han xplicat també que el Pla té com a objectius estratègics reduir els excedents de dejeccions porcines no aplicables al sol agrícola local i disposar d’infrastructures necessàries per al tractament dels excedents. Per assolir aquests objectius la Generalitat ha desenvolupat diversos tipus d’actuacions de suport tècnic i econòmic.

Entre aquestes mesures cal destacar-ne les etapes de tractament de les dejeccions i 5 models de referència per a executar-les, fomentant així noves alternatives pel tractament previ a l’aplicació del purí a l’explotació com a ús d’adob:

A.- Reducció del nitrogen dels purins via alimentació (pinsos)

B.- Adequació i condicionament de la capacitat d’emmagatzematge dels purins a les explotacions ramaderes.

C.- Tractaments per millorar l’aplicació del sòl agrícola local:

Tractament de líquids

1.- Plantes de tractament de separació de fases:(Nitrificació/Desnitrificació)

 Tractament de sòlids

(Compostatge)

2.- Plantes de Digestió anaeròbica (amb producció elèctrica a partir de biogas)

     (Reducció de matèria orgànica)

D.-  Tractament dels excedents locals amb aplicació agrícola en altres zones amb transport i distribució:

3.- Plantes reduïdes de tractament biològic i compostatge, sense producció elèctrica.

4.- Plantes industrials de tractament biològic i compostatge, sense producció elèctrica.

5.- Plantes de tractament biològic i compostatge, amb producció elèctrica (Cogeneració).

Suport econòmic

Segons han explicat els consellers Grau i Espadaler, la Generalitat consolida les línies de suport econòmic ja existents i en crea de noves , tant per a l’elaboració dels plans de gestió i altres actuacions de col·laboració amb el sector amb aportacions de 10,5 Meuros, així com per a inversions necessàries per a la gestió i tractament de les dejeccions, amb ajuts de 23,6 Meuros i préstecs de 88 Meuros, amb bonificació i condicions preferents d’interessos.

Ambdós consellers han coincidit en assegurar que la problemàtica dels purins no és un tema que es resolgui d’avui per demà, però han assegurat que el Pla marca una línia molt clara de com s’hauran d’afrontar totes les actuacions perquè el més aviat possible hi hagi uns resultats positius. D’altra banda, també han afegit que les iniciatives que es contemplen en el Pla es portaran a terme amb el màxim consens possible del sector.

Barcelona, 9 de gener de 2003

1  

Imatges

Fotografia de l'acte de presentació

Fotografia de l'acte de presentació 198

`