- L’avinguda de la Catedral serà l’emblemàtic escenari d’un gran concert que connecta diferents generacions de l’escena musical barcelonina, un espectacle ideat per Gisela Sais i dirigit per Sergi Vergés i Toni Vaquer
- La col·laboració entre l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat fa possible aquest homenatge a l’Ona Laietana, amb referències a artistes històrics com Gato Pérez, Pau Riba i l’Orquestra Plateria
En el marc de la Mercè 2024, el concert “Els 50 de Zeleste” reivindica l’esperit de la mítica sala Zeleste del carrer de l’Argenteria, coneguda pel seu paper clau en la contracultura barcelonina. A l’emblemàtic escenari de l’avinguda de la Catedral i amb el suport conjunt de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, aquest homenatge s’emmarca en la col·laboració institucional per recordar i celebrar els moviments musicals que van sorgir d’aquell espai únic. Aquesta proposta segueix la línia d’espectacles commemoratius, com l'homenatge a Xile que es va dur a terme durant la Mercè de l’any passat, amb un concert de gran format que va reunir diverses generacions d’artistes.
L’espectacle “Els 50 de Zeleste” neix per reivindicar l’esperit de la Sala Zeleste del carrer de l’Argenteria, un oasi cultural obert, eclèctic i interclassista, que va ser la seu de l’Ona Laietana, un moviment musical marcat per la diversitat d’estils, des del jazz i els ritmes llatins fins al rock i la música de ball. El concert, que es desmarca dels convencionalismes habituals, connectarà la generació de la primera etapa de la sala amb una nova fornada d’artistes que han estat influenciats per aquest llegat.
Per donar forma a aquesta rica diversitat musical, l’espectacle comptarà amb el Liceu Gran Ensemble, dirigit per Sergi Vergés, trombonista de l’Orquestra Plateria, i el pianista i compositor Toni Vaquer, representant de la nova generació. L’Ensemble, format per 37 músics, inclourà instruments de vent, corda, percussió i teclat, oferint un so unitari malgrat la seva diversitat d’estils. El concert es dividirà en set capítols, cadascun dedicat a un artista representatiu de l’Ona Laietana, com Gato Pérez, Pau Riba, Orquestra Plateria, Música Urbana, Jaume Sisa, Toti Soler i l’Orquestra Mirasol.
A més dels músics originals, l'espectacle comptarà amb la participació de músics actuals que han pres el relleu d’aquella generació, establint un diàleg intergeneracional. Per exemple, La Ludwig Band interpretarà cançons de Pau Riba, mentre que Joan Colomo cantarà el clàssic de Sisa Qualsevol nit pot sortir el sol. Altres actuacions inclouran la interpretació de temes icònics com Granito de sal de Gato Pérez o Ligia Elena de Rubén Blades, a càrrec de Manel Joseph i Pep Torres, membres originals de l’Orquestra Plateria.
El concert culminarà amb una versió coral de Todos los gatos son pardos del disc Romesco de Gato Pérez, en què tots els músics i cantants s’uniran per tancar l’homenatge a aquesta etapa tan vibrant i creativa de la música barcelonina.