Així ho ha dit el conseller d’Agricultura, Josep Grau, en l’acte d’inauguració de la XXIII Mostra de Vins i Caves al Port Vell de Barcelona
El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha inaugurat aquesta tarda la XXIII Mostra de Vins i Caves de Catalunya al Port Vell de Barcelona. Enguany, el pregoner d’aquesta edició ha estat el periodista Xavier Grasset, el qual ha fet un repàs de la història del vi, des de l’època romana fins als nostres dies, i ha reivindicat que el sector de la restauració faci un esforç per oferir més vins catalans a les seves cartes.
En el decurs de la inauguració el conseller Grau ha dit que la qualitat diferenciada dels vins catalans fa que puguin competir en els nous mercats internacionals emergents. Així mateix, ha agraït el suport del sector vitivinícola perquè el Govern de la Generalitat hagi pogut aprovar al Parlament la Llei Catalana del Vi i que aquesta sigui la única d’aplicació a Catalunya.
D’altra banda, també ha agraït al sector el suport que l’Administració ha rebut per tirar endavant el Pla de Reestructuració de la Vinya. Tot i així, ha demanat que entre tots cal fer un esforç per conquerir el mercat internacional.
El màxim responsable de l’Administració agrària catalana ha explicat que aquest any la verema s’ha iniciat entre el 20 i el 25 d’agost a les denominacions d’origen Empordà- Costa Brava, Costers del Segre, Catalunya, Penedès, Alella i Tarragona, entre els dies 25 i 30 d’agost a la Terra Alta i Montsant, a partir de l’1 de setembre al Pla de Bages i la setmana del 8 de setembre a la Conca de Barberà i Priorat. El conseller Grau també ha dit que es considera una verema avançada en un mínim d’uns 5 i 10 dies d’un any mitjà però que el raïm es trobava en un bon estat sanitari i una bona graduació i acidesa.
D’altra banda, el responsable del DARP ha dit que els volums de collita s’han situat lleugerament inferiors a la mitjana, especialment les varietats Chardonnay, Merlot, Ull de llebre i en menys proporció del Macabeu. Grau ha afegit que les pluges del mes d’agost i les de principis de setembre, així com la baixada de temperatura han incidit poc en les varietats primerenques, però que han millorat les varietats tardanes com la parellada, el cabernet sauvignon, la carinyena i les de mitjana estació com la garnatxa, el xarel.lo o el Syrah i han augmentat el seu volum de producció.
El conseller d’Agricultura també ha afirmat que es pot considerar una collita mitjana en totes les denominacions d’origen excepte les de Tarragona, Penedès i Costers de Segre que han estat una mica per sota de les mitjanes anuals. A més, Grau a dit que en resum es presenta un any de bona producció, ja que l’estat sanitari del raïm és molt bo i amb bons graus alcohòlics.
La XXIII Mostra de Vins i Caves, que estarà oberta al públic fins el dia 24, aquest any està dedicada al centenari de l’Estació de Viticultura i Enologia de Vilafranca del Penedès, una commemoració als cents anys dedicats a l’adequació i adaptació tecnològica del sector de la vinya i el vi, així com a l’evolució de l’enologia i la viticultura.
Entre les novetats, la XXIII Mostra de Vins i Caves ofereix un espai temàtic sobre el cava on els visitants podran descobrir quin és el mètode d’elaboració d’aquest producte emblemàtic català, així com conèixer la seva història.
La Mostra compta amb un estand del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca on es donaran a conèixer els olis d’oliva amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) de Catalunya: DOP Siurana, DOP Garrigues, DOP Terra Alta i DOP Baix Ebre-Montsià.
La Mostra de Vins i Caves de Catalunya és la manifestació promocional més important que organitza l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) a Catalunya, i té com a objectiu ser un punt de trobada entre elaboradors de vins i caves i consumidors i amics de la cultura del vi.
Llistat d’expositors:
Vins i caves
EXPOSITOR DENOMINACIÓ D’ORIGEN
Cavas Lavernoya, S.A. – Lacrima Baccus DO Penedès, DO Cava
Bohigas Vins i Caves DO Catalunya, DO Cava
Sumarroca DO Penedès, DO Cava
Caves Masachs DO Penedès, DO Cava
Castell de Vilarnau DO Cava
Cooperativa Vinícola Sarral DO Conca de Barberà
Just Presents S.L. DO Cava
JS Joan Sardà DO Penedès
Torres DO Penedès, DO Catalunya
Caves Capità Vidal DO Penedès, DO Cava
Castell Peralada DO Empordà- Costa Brava
Abadal DO Pla de Bages
Ferré i Catasús DO Penedès
Caves Canals Canals DO Penedès, DO Cava
Blancher Vins i Caves DO Penedès, DO Cava
Celler El Masroig DO Montsant
Marfil – Alella Vinícola Can Jonc, SL DO Alella
COVIDES, S.Coop.C.Ltda. DO Penedès
Pedro Masana S.A. DO Catalunya
Vins i Caves A. Vilamajó DO Penedès, DO Cava
Celler Cooperatiu Gandesa DO Terra Alta
Grup Oliveda DO Empordà - Costa Brava
Mont Marçal Vinícola S.A. DO Penedès, DO Catalunya
Freixenet DO Penedès, DO Cava
Bach DO Penedès
Raimat DO Costers del Segre
Codorniu DO Cava
Cellers Unió DOQ Priorat, DO Montsant
Roger Goulart DO Cava
Bodegas Pinord DO Penedès
Celler Espelt DO Empordà – Costa Brava
Celler Mariol – Batea DO Terra Alta
Roura DO Alella, DO Cava
Parxet DO Alella, DO Cava
Altres expositors
Embotits Casa Cruells, S.L.
Embotits Casolans de Planoles
Embotits Salgot, S.A.
Formatges Can Corder
Coques de Perafita
Cooperativa Agrícola de Montbrió del Camp – Oli DOP Siurana
Cooperativa d’Ulldemolins - Oli DOP Siurana
COVIDES – Oli DOP Siurana
COSELVA – Oli DOP Siurana i Fruits Secs DOP Avellana de Reus
Associació d’Oleïcultors del Priorat – Oli DOP Siurana
Cooperativa Agrícola La Palma d’Ebre – Oli DOP Siurana
“Baró de Maials” Oli Verge Extra – Oli DOP Siurana
Cooperativa de Juncosa Oli Les Cabanes – DOP Garrigues
Seed World
Hostel Drap, SL
Descobrir Cuina - Edicions 62
Curt Ediciones
Confraria del Cava Sant Sadurní
Acadèmia de Tastavins de Sant Humbert
Caixa Penedès
Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya
Institut Català de la Vinya i el Vi
Barcelona, 19 de setembre de 2003