1. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que localment es pugui superar el llindar d’intensitat de 40 litres en 30 minuts al litoral i prelitoral, excepte les comarques de Girona
  2. L’Agència Catalana de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre han alertat del risc de creixement sobtat de torrents, rieres i barrancs al litoral i punts del prelitoral
  3. Les afectacions tindran caràcter local i no generalitzat
  4. Des de Protecció Civil es demana allunyar-se de rieres, barrancs i altres zones inundables i no travessar zones amb acumulació d’aigua

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla especial d’emergències per risc d’inundacions a Catalunya (INUNCAT), atesa la previsió de pluges intenses a partir d’aquesta tarda i sobretot demà 20 de setembre al litoral i prelitoral de Barcelona, de Tarragona i de les Terres de l’Ebre que poden comportar creixement sobtat de barrancs, torrents i rieres amb risc d’inundació.

Aquest matí s’ha reunit el Comitè tècnic de seguiment de risc d’inundacions presidit per la directora general de Protecció Civil i amb la participació de tots els serveis d’emergència del pla INUNCAT, del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), per avaluat els riscos derivats de les previsions meteorològiques i hidrològiques.

L'SMC ha informat d’un avís de perill per intensitat de pluja (40 litres/m2 en 30 minuts) a tot el litoral i prelitoral català, excepte les comarques de Girona, i amb major probabilitat a les comarques del litoral. Cal destacar que les precipitacions intenses es produiran de forma local i no a tot el territori alhora. El SMC també preveu que les pluges puguin ser persistents al litoral, sobretot al sud, i per això ha emès un avís de perill per acumulació de pluja (100 litres/m2 en 24 hores) que afecta especialment al Montsià, Baix Ebre, Baix Camp i Tarragonès. El període de més probabilitat d’aquestes pluges és aquest divendres però el fenomen començarà el dijous.

Per la seva banda, l’ACA i la CHE han alertat que hi ha risc de creixement sobtat de rieres i barrancs en les zones on es produeixen les pluges previstes. Cal posar atenció a les zones on ja hi ha anat plovent aquests dies, atès que això facilita les crescudes sobtades ja que el sòl ja està humit i no absorbeix tanta aigua.

Per aquests motius, Protecció Civil remarca que no es travessin rieres, barrancs, torrents ni cap zona inundable en general allà on estigui plovent o on ja hi hagi acumulació d’aigua.

També és possible que pugui ploure amb intensitat a altres punts del país, sobretot al Pirineu i Prepirineu occidental i central que comportin l’increment de cabals d’alguns rius, tot i que no s’espera que comportin riscos de desbordament en aquest cas.


Consells d’autoprotecció

Aquests dies hi ha celebracions populars com la Mercè a Barcelona o Santa Tecla a Tarragona, i s’espera un increment del trànsit. Així que des de Protecció Civil es demana molta prudència i seguir en tot moment la informació del temps i de la situació viària.

Si et sorprenen precipitacions intenses quan condueixes:

  1. Circula preferentment per les rutes principals i les autopistes. Modera la velocitat i mantén les distàncies de seguretat.
  2. Si tens problemes de visibilitat, atura el vehicle i senyalitza la teva posició.
  3. Allunya't de rieres, torrents i zones que es poden inundar i no hi estacionis el vehicle. No et quedis als ponts, perquè poden caure.
  4. No travessis cap riu, ni riera ni zona inundada. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d'aigua i ser arrossegats amb facilitat.
  5. Si has de travessar un bassal gran d'aigua avança molt a poc a poc amb una velocitat curta per evitar que l'aigua esquitxi el motor i es pari. Després d'haver passat, comprova diverses vegades que els frens del vehicle funcionen bé.
  6. Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, surt-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen.
  7. Vigila els moviments de terra, forats, claveguerons, cables de conducció elèctrica fluixos i, en general, tots els objectes caiguts (branques d'arbres, etc.).

Es poden consultar tots els consells d’autoprotecció al web de Protecció Civil.

Per conèixer les incidències viàries podeu consultar el web del Servei Català de Trànsit