La consellera de Recerca i Universitats presideix l’acte de commemoració dels 10 anys de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia
Centre CERCA amb seu al campus de la UAB, l’ICN2 explora les noves fronteres de coneixement a l'escala nanomètrica i és motor d’innovació i transferència de coneixement
La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha presidit l’acte de commemoració dels 10 anys de trajectòria de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) que ha tingut lloc aquest matí a l’edifici de La Pedrera de Barcelona. La consellera Montserrat ha definit l’ICN2 com “una de les joies del sistema català de recerca, centre de referència a casa nostra, però també a Europa i al món, en un àmbit clau i estratègic com és el de la nanociència i la nanotecnologia”.
La titular del Departament de Recerca i Universitats també ha destacat el fet que l’activitat científica del centre estigui plenament “alineada amb les prioritats de recerca i innovació tecnològica de Catalunya i que comporti un impacte positiu evident en el conjunt de la societat, especialment en els camps de la nanobiologia i la nanobiomedicina”. A més, la consellera Montserrat ha posat en valor la tasca del centre de recerca català pel que fa a la transferència de coneixement, “amb indicadors molt positius entre els quals destaquen 42 patents actives o les nou empreses spin-off vigents”.
A banda de la consellera, l’acte de commemoració dels 10 anys de la fundació de l’ICN2 ha comptat també, entre d’altres, amb la participació del director de l'ICN2, Pablo Ordejón; la directora de la Institució CERCA, Laia Pellejà; el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente; el president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell i la presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Eloísa del Pino.
La jornada ha finalitzat amb un panell de discussió sobre la contribució de l'ICN2 a la resolució dels grans reptes socials per mitjà de la nanociència, moderat pel divulgador científic Pere Estupinyà.
Referent europeu en nanociència
Fundat l’any 2014 i amb seu al campus de la UAB, l’ICN2 és un centre CERCA dedicat a l’exploració de noves fronteres de coneixement a l'escala nanomètrica, amb aplicacions en àrees d’alta demanda social com ara la metrologia, la instrumentació, l’energia i el medi ambient. Compta amb un total de 19 grups de recerca i està conformat per 340 professionals, 214 dels quals personal acadèmic.
El patronat del centre està integrat per la Generalitat de Catalunya, el CSIC i la UAB. Entre les principals fites del centre destaquen la seva elevada capacitat de captació de fons competitius (14 ajuts de l’European Research Council, tres projectes de l’European Innovation Council, més de 15 milions d’euros en projectes competitius només al 2023). La seva activitat científica està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible relatius a Energia neta i Indústria, innovació i infraestructures.
A més de la seva trajectòria consolidada en recerca i innovació, el centre també manté un compromís amb l’entorn universitari, involucrant-se en la formació d’estudiants i emprenedors, i impartint cursos de màsters i doctorats.