- La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, participa en la inauguració del gran espai de trobada entre lectors, editors, llibreters i autors en llengua catalana
- Oye Sherman, Godai Garcia, Elisenda Pineda i Març Llinàs seran els encarregats de fer un monòleg al voltant de la vida i l’obra de cadascun dels autors commemorats
- Dotze escriptors reflexionaran sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en la creació literària a l’exposició ‘Singulars’ de la ILC
El Departament de Cultura es bolca en la Setmana del Llibre en Català, el gran espai de trobada entre lectors, editors, llibreters i autors, que enguany arriba a la seva 42a edició, i se celebra al Passeig Lluís Companys des del 20 fins al 29 de setembre.
La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha participat aquest dissabte, 21 de setembre, en l’acte inaugural de La Setmana, a on ha visitat l'exposició 'Singulars', organitzada i comissariada per la Institució de les Lletres Catalanes. També han assistit a l'acte la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; alguns dels escriptors participants: Anna Manso, Mercè Canela, Elisenda Solsona, Íngrid Guardiola i Tomi Gomila; i els dissenyadors gràfics de l'exposició.
Durant l'acte inaugural, la consellera Hernández Almodóvar ha destacat "la capacitat d'aquest sector i d'aquest esdeveniment per atreure públic de totes les edats". "La Setmana ha esdevingut una cita cultural ineludible, un espai privilegiat que dinamitza i treu pit de la riquesa i la diversitat de tota la geografia de l'edició en la nostra llengua", ha dit.
La Institució de les Lletres Catalanes també presentarà un acte central dedicat a la Setmana del Llibre en Català, a on assistirà la consellera Hernández Almodóvar, el divendres 27 de setembre. ‘Només això, paròdia?’ comptarà amb la participació de quatre còmics de l’escena stand-up catalana que faran monòlegs humorístics al voltant de la vida i obra dels autors commemorats enguany: Joan Salvat-Papasseit, Àngel Guimerà, Montserrat Vayreda i Vicent Andrés Estellés.
Com cada any, les biblioteques públiques catalanes participen en la Setmana del Llibre en Català per adquirir-hi novetats editorials. En total, 158 biblioteques participen en l’edició d’enguany. Hi assistiran el 25 de setembre, dia dedicat a les biblioteques, quan adquiriran col·leccions bibliogràfiques per valor de 76.500€, un 38% més que l’any passat.
Aquestes adquisicions i la participació de les biblioteques són possibles, en gran part, gràcies al programa de suport a la presència de les biblioteques públiques a fires del llibre de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques. Aquest programa incentiva durant tot l’any al sector editorial i a les més de 300 biblioteques públiques catalanes que participen en algunes de les fires del llibre del país.
Així, en el cas de La Setmana del Llibre en Català, el Departament de Cultura finança un total de 128 biblioteques públiques d’arreu de Catalunya. Altres finançaments provenen de la Diputació de Barcelona, que hi col·labora a través de l’aportació de la Gerència del Servei de Biblioteques a 26 biblioteques; del patrocini privat de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, adreçat a 3 biblioteques públiques més; i de Transloan, que patrocina una biblioteca.
El Departament de Cultura també hi col·labora amb l’organització d’activitats, a través de la Institució de les Lletres Catalanes i la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques:
‘Singulars, reflexions literàries sobre la intel·ligència artificial’
Del 20 al 29 de setembre en els horaris d’obertura i dins del recinte de La Setmana, es podrà visitar l’exposició ‘Singulars, reflexions literàries sobre la intel·ligència artificial’, organitzada i comissariada per la Institució de les Lletres Catalanes. A partir del concepte del punt de no-retorn en què la intel·ligència artificial superarà els límits del que és humà, l’exposició aplega les aportacions de dotze escriptors que conviden a pensar sobre els reptes, conflictes i interrogants que planteja l’impacte i l’evolució de la IA en el terreny de la creació literària.Amb una mirada crítica i humor, aquest espai pretén reflectir la complexitat d’un present ple d’incerteses i oportunitats en què cal repensar conceptes com els d’autoria, creativitat, qualitat, retribució, productivitat, o el paper que juguen l’experiència personal i el bagatge propi, el context cultural, les decisions ètiques o la capacitat d’interpretar l’ambigüitat.
Mercè Canela, Elisenda Solsona, Manuel Baixauli, Sebastià Alzamora, Joan Yago, Íngrid Guardiola, Mireia Calafell, Josep Maria esquirol, Anna Manso, Ramon Mas, Cristina Garcia i Toni Gomila proposen debatre sobre totes aquestes qüestions i sobre què implica, avui, ser escriptor. Del disseny i de la creativitat gràfica se’n fa càrrec l’estudi barceloní DAQ.
'Biblioteques inclusives: fes match amb la Lectura Fàcil'
El dia 25 de setembre a les 11:30, a l’Escenari 1, l’Associació Lectura Fàcil i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya presenten una sessió dinàmica en què l’Associació Lectura Fàcil presentarà les novetats del catàleg LF amb recomanacions concretes per col·lectius amb dificultats lectores. Juntament amb professionals del món bibliotecari, educatiu i d’entitats es compartiran experiències d’èxit i tips en la creació i la dinamització de clubs de Lectura Fàcil. Amb la participació de Neus Capdevila, Montse Barat, Mireia Estapé i Nati Calvo i presentat per Alba Piñar, responsable de prescripció lectora a l’Associació Lectura Fàcil.
'Les ganes de llegir'
El dimecres 25 de setembre a l’Escenari 1, la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, organitzen una taula rodona sobre com despertar l’afany i la curiositat lectora, i sobre com difondre literatura i compartir-la. Amb la participació d’Óscar López, Miquel Adam, Carlota Freixenet i Glòria Bricollé, i presentat per Anna Ballbona.
'Que et fessis vella tu.../ sí que em faria escopir sang'
El dijous 26 de setembre a l’Escenari 1, es podrà gaudir de l’obra ‘Que et fessis vella tu.../ sí que em faria escopir sang’, de LaFonte. La companyia belga-catalana neix l’any 2022, impulsada per la unió de Clio Van Kern i Laura Azuaga, dues ballarines amb unes inquietuds sintòniques i complementàries enfront de la dansa i un llenguatge comú treballat amb anterioritat en diversos projectes. L’espectacle és organitzat pel Servei de les Biblioteques del Departament de Cultura en el marc del projecte “Balla’m un llibre”, que vol acostar la dansa a les biblioteques.
'Només això, paròdia?' Estellés, Guimerà, Papasseit i Vayreda en monòleg
En el marc de l’acte central que organitza la Institució de les Lletres Catalanes dins de La Setmana del Llibre en Català, el divendres 27 de setembre a les 19.30 h, a l’escenari 1 del recinte de La Setmana, tindrà lloc ‘Només això, parodia?’, acte en què l’humor i les commemoracions literàries d’enguany seran els protagonistes. Quatre còmics de l’escena stand-up en català, com són Oye Sherman, Godai Garcia, Elisenda Pineda i Març Llinàs, seran els encarregats de fer un monòleg al voltant de la vida i l’obra de cadascun dels autors commemorats. Així, Joan Salvat-Papasseit, Àngel Guimerà, Montserrat Vayreda i Vicent Andrés Estellés ressonaran a través de la veu dels monologuistes, que destacaran els trets i temes més característics o distintius de la seva vida i obra literària, en un acte presentat per l'escriptor i guionista Martín Piñol.
Rutes literàries a Barcelona i València
La Institució de les Lletres Catalanes també organitza tres itineraris literaris vinculats amb tres dels autors commemorats enguany. Dues rutes tindran lloc a Barcelona, i la tercera ha tingut lloc a València.
Les rutes literàries són:
La Barcelona d’Àngel Guimerà amb el guiatge de Neus Oliveras i Àngels Santacana. Dijous 26 de setembre a les 17:00 h.
Joan Salvat-Papasseit, Barcelona i el mar amb el guiatge de Maria Nunes. Divendres 20 de setembre a les 18:00 h.
La València de Vicent Andrés Estellés. Mirada d’un poeta, dissenyada per Isabel Anyó. Diumenge 15 de setembre a les 11:00 h.