● El Departament d’Interior i Seguretat Pública fa un replantejament integral del sistema d’abordatge per prevenir, perseguir i sancionar la tinença d’armes a l’espai públic.
● El punt de partida del Pla és que no es poden portar armes a la via pública, en entorns d’oci, educatiu, centres comercials i transport públic, que han d’esdevenir espais de protecció reforçada.
● La prevenció serà la clau d’aquest pla, i també s’impulsa una campanya de difusió per diferents canals.
Aquesta tarda la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, acompanyada del director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, i del comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius han comparegut per tal d’explicar quines línies estratègiques s’activen per tal de prevenir, perseguir i sancionar la tinença d’armes de qualsevol tipus en l’espai públic.
Les dades policials indiquen que s’està produint un increment del nombre d’incidents on els ciutadans implicats utilitzen algun tipus d’arma blanca, que està relacionat amb un augment del nombre de conflictes entre ciutadans que deriven en violències.
Hi ha l’evidència d’un augment del nombre de persones que porten armes blanques al carrer i que en determinats entorns pot estar associat al consum de substàncies tòxiques. No es pot normalitzar la violència com una manera de resoldre els conflictes, com succeeix entre la població juvenil i en entorns d’oci.
L’impuls policial a la tasca operativa es focalitzarà en la prevenció, la persecució i la sanció. Portar una arma blanca no pot ser, en cap cas, un acte que s’acabi normalitzant al sí de la ciutadania. Es posa en marxa una nova versió del pla operatiu existent, que s’ha de desenvolupar de forma concreta en cadascuna de les regions policials, en coordinació amb les policials locals d’arreu del territori, i també amb la col·laboració de la seguretat privada, i centrar-se sobretot en els entorns de lleure, d’oci diürn i nocturn, al transport públic, centres comercials i en l’entorn educatiu.
El Pla persegueix, més enllà del nou impuls des de la vessant operativa, una coordinació de la DGAS, Direcció General d’Administració de Seguretat, l’ens responsable de sancionar la tinença d’armes que es porten a la via pública, per tal de simplificar i agilitzar els procediments, amb una millora, optimització i modernització dels instruments i mecanismes adreçats a la imposició de les sancions, on els criteris legalment establerts tinguin una concreció en cada cas que permeti reflectir aspectes fonamentals com: la reiteració en la infracció, la relació entre l’arma i altres conductes incíviques i el lloc concret on s’estava portant, atenent al risc associat que representa.
Amb aquesta finalitat i des de la pròpia organització de la DGAS es dedicarà un equip específic de persones a la tramitació i imposició d’aquest tipus de sancions, la qual cosa permetrà introduir tècniques de simplificació i adequació dels procediments als criteris sancionadors. També es pretén generar coneixement a partir dels expedients incoats, de manera que es generin indicadors de seguiment i d’avaluació amb l’objectiu de diagnosticar de forma integral la problemàtica i generar intel·ligència per dissenyar polítiques de futur, amb una perspectiva de coordinació entre la DGAS i la DGP.
Aquest nou pla anirà acompanyat d’una campanya de difusió a gran escala per diferents canals de comunicació, i també comportarà reunions amb ajuntaments i entitats municipalistes perquè la seva cooperació i col·laboració és imprescindible.
Entre el mes de Gener i l’Agost del 2024 s’han intervingut 6252 armes. La regió policial amb major nombre d’intervencions és la RP Metropolitana Nord amb 1950 armes. A la RP Metropolitana Barcelona se n’han comissat 1602 i a la Sud 880. A la RP Girona la xifra de comisos ha estat de 791, RP Camp de Tarragona 417, RP Central 266, RP Ponent 195, RP Terres de l’Ebre 169 i a la RP de l’Alt Pirineu i Aran 45.
La comparativa anual d’armes blanques intervingudes entre gener i Agost marca una línia ascendent. L’any 2020 se’n van comissar 3831 i l’any 2024 la xifra és de 6252.
Pel que fa al nombre dels incidents i/o requeriments policials (no fruit dels controls policials sinó també d’una reacció) s’aprecia també un increment dels fets amb la participació d’algun tipus d’arma blanca. En el període gener-agost d’enguany s’han registrat un total de 2.498 incidents amb arma blanca mentre que durant tot l’any passat, se’n va produir 2.971. La previsió és que es tancarà l’any 2024 amb un increment d’incidents amb armes blanques en relació el 2023.
A la roda de premsa, la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha destacat que “les armes blanques no es poden portar a la via pública.” “Aquestes no es poden ni portar ni exhibir. Vull deixar-ho ben clar”, ha afirmat la consellera.
“És necessari treballar des de la prevenció. Per això farem una campanya informativa perquè quedi clar que no es poden portar armes blanques (ganivets i navalles, entre d’altres) a l’espai públic. També cal recalcar que les conseqüències poden anar de la infracció administrativa a la penal en funció de l'acció comesa”, ha declarat la titular del Departament.
La consellera Parlon ha destacat, també, que la policia actuarà i farà aquests controls específics de detecció d’armes en entorns sensibles com poden ser zones d’oci i festes majors. “Avui dia, amb la jurisprudència actual, s’està en condicions d’elaborar un pla amb operativitat preventiva i sancionadora que, en un cert temps, permeti tenir menys navalles a l’espai públic”, recalca la consellera.
El director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, ha afirmat que “el pla que es presenta permet fer un pas més respecte al que es feia fins ara. Es va més enllà d’un pla de resposta als incidents que sorgeixen, són també controls preventius.”
Seguint en aquesta línia, ha declarat que “hi haurà més controls policials de recerca d’armes blanques en espais públics, en espais rellevants com és el transport públic, zones escolars o a les immediacions de les zones de lleure.”
El comissari en cap, Miquel Esquius, ha afirmat que “es tindrà tolerància zero”. “Des de l’any 2023, s’està treballant per treure les armes blanques del carrer. Ens és necessari un impuls en la detecció, la intervenció i la denúncia”, ha declarat.
“Els propers dies veurem un increment de l’activitat policial en aquest sentit. Farem campanyes preventives per explicar als joves que no poden portar armes sota cap concepte”, ha afirmat el comissari.