Acció Exterior i Govern Obert

Diumenge es celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior

La Generalitat crea el Premi Periodístic Catalunya Exterior

query_builder   25 abril 2003 16:44

event_note Nota de premsa

Diumenge es celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior

La Generalitat crea el Premi Periodístic Catalunya Exterior

El proper diumenge, 27 d’abril es celebra, d’acord amb una resolució del Parlament de Catalunya, el Dia Internacional de la Catalunya Exterior en reconeixement als catalans que viuen fora del territori.

Amb motiu d’aquest celebració la Generalitat de Catalunya, a iniciativa de la Secretaria de Relacions Exteriors, ha convocat el I Premi Periodístic “Catalunya Exterior” amb la intenció de guardonar els periodistes que amb els seus treballs han contribuït a donar a conèixer la realitat dels catalans i catalanes que en algun moment de la història es van veure forçats a deixar Catalunya per raons polítiques, econòmiques o professionals. Aquests ciutadans catalans, o d’origen català, i els casals on s’han aplegat, realitzen una importat tasca de projecció de la cultura i les tradicions catalanes en el seu lloc de residència, i constitueixen un patrimoni de primer ordre en la projecció del nostre país a l’exterior i en l’aportació de Catalunya al món.

Poden optar al premi els treballs (premsa, ràdio o TV) que hagin estat publicats o emesos en un mitjà de comunicació des del 28.01.2002 fins al 28.02.2003. L’import del primer premi és de 3.000 €, 1.500 € el segon i 1.000 € el tercer. El termini de presentació dels treballs finalitza el 31 de maig de 2003 i aquests s’han de lliurar a la Secretaria de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya (Via Laietana, 14. 08003. Barcelona). El veredicte del jurat es farà públic durant el mes de juny.

Ambaixades de Catalunya al món

Actualment hi ha 104 entitats reconegudes i presents en els cinc continents i al voltant de 100.000 catalans que viuen a l’estranger. Cadascuna d’aquestes entitats té la seva estructura i funcionament determinat, que ve marcat sobretot pel lloc on es troba i la finalitat que els membres que la integren li atribueixen.

Pel que fa a la seva tipologia també és diversa; hi ha entitats culturals, de simpatitzants de Catalunya, associacions empresarials, entitats de caires social o federacions que agrupen un mateix tipus d’entitats, ja sigui pel seu treball en una mateixa àrea geogràfica o per un mateix interès social.

Les comunitats són reconegudes en el país d’acollida i pel Govern català, d’acord amb el que estableix la Llei 18/1996 de reconeixement de les comunitats catalanes a l’exterior, i el reglament que la desenvolupa, garantint així que són entitats sense afany de lucre i constituïdes legalment. Aquestes reben el suport de la Generalitat de Catalunya per desenvolupar les seves activitats i la legislació les equipara a les entitats que actuen en l’àmbit català, podent així accedir en igualtat de condicions als serveis que l’Administració ofereix a les entitats.

Les funcions que desenvolupen aquestes entitats tenen una gran importància ja que actuen com “ambaixades” de Catalunya al món i realitzen la representació exterior d’una forma totalment voluntària. Aquesta tasca té una doble vessant; d’una banda en el país on tenen la seu actuen com a centres d’acollida i trobada de catalans, en l’àmbit cultural ajuden a mantenir la cultura catalana entre els seus membres i la transmeten als seus descendents i a la societat d’acollida, incidint especialment en l’ensenyament de la llengua catalana.

En relació amb Catalunya i amb les institucions catalanes, els casals catalans proporcionen informació sobre els països on les entitats tenen la seva seu; serveixen de connexió amb institucions i ciutadans de diversos països; en l’àmbit cultural donen suport per organitzar actes i activitats culturals catalanes a l’estranger. I finalment, en l’àmbit comercial faciliten els contactes en el país on es troben i col•laboren en la implantació d’empreses catalanes a l’exterior. Per a més informació sobre els casals catalans podeu consultar el web:http://www.gencat.net/relacions_exteriors

1  

Fitxers adjunts

Bases del Premi Periodístic "Catalunya Exterior"

Bases del Premi Periodístic "Catalunya Exterior"
DOC | 30