1. El robot complementa la mà d’obra tradicional i n’optimitza la productivitat a partir de sensors de 3D i intel·ligència artificial per controlar el punt de maduresa de la fruita, localitzar-la dins de la parcel·la i collir-la sense perdre qualitat
  2. El projecte compta amb el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball), a través d’un ajut de 10.000 euros provinent del programa Cupons de tecnologies digitals avançades pel testatge de tecnologies digitals avançades
  3. Les primeres operacions s’estan duent a terme amb la recol·lecta de maduixes en cultiu hidropònic i l’empresa treballa per adaptar el dispositiu robòtic a molts altres tipus de fruites i hortalisses


L’empresa catalana Enkitek ha dissenyat un robot capaç de monitoritzar el cultiu de fruites i hortalisses d’agricultura sense sòl, controlar-ne la qualitat i el punt de maduresa i recollir-la. Es tracta d’un sistema que complementa l’activitat de la mà d’obra tradicional, optimitzant-ne la productivitat a partir de la combinació de diferents tecnologies de la Indústria 4.0, com sensors de 3D i la intel·ligència artificial en l’àmbit del cultiu hidropònic (mètode on no es fa servir cap mena de terra).

L’empresa ha rebut el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, a través d’un ajut de 10.000 euros provinent dels Cupons d’ACCIÓ de Tecnologies digitals avançades, que permeten testejar tecnologies de la mà del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT). En aquest cas, el proveïdor tecnològic del projecte ha estat Eurecat, que lidera el node de la fabricació avançada i la robòtica del DIH4CAT.

El CEO d’Enkitek, Víctor Canton Ferrer, assegura que “l’automatització mitjançant robòtica i intel·ligència artificial és una eina d’alt valor afegit per al sector de l’agricultura, perquè permetrà potenciar el cultiu sense sòl i fer front a problemes com la falta de terreny fèrtil o possibles episodis de sequera”. “És una eina que volem que serveixi per millorar la qualitat del sector agrícola i de la societat a partir dels coneixements i investigació tecnològics”, subratlla. Canton Ferrer afegeix que “el cupó d’ACCIÓ ens ha permès avançar en aquesta etapa més inicial del projecte i ens ha obert la porta a sol·licitar altres ajuts per seguir desenvolupant la nostra tecnologia”.

El robot que utilitza Enkitek incorpora un dispositiu que, treballant conjuntament amb un ordinador, és capaç d'executar un model d’intel·ligència artificial capaç de localitzar la fruita, determinar el seu estat de maduresa i també possibles defectes a partir d’una càmera RGB. Si el producte és viable per ser collit, el mateix robot, amb una càmera estereoscòpica en 3D, determina la seva ubicació dins del cultiu i calcula la posició òptima per realitzar el tall de la tija i recollir el fruit. Per últim, es calculen les comandes que s’han d’enviar perquè el robot faci la recol·lecta i sortida de la fruita.

El dispositiu està pensat per als cultius sense sòl i s’adapta a tot tipus de fruites i hortalisses. La companyia ha fet una primera prova pilot amb un cultiu de maduixes a petita escala i el dispositiu és escalable a cultius de majors dimensions, a petició del client.

Amb aquest robot, les empreses que l’utilitzin poden optimitzar la productivitat dels cultius, així com complementar la mà d’obra tradicional per augmentar el rendiment de les collites, ja que és capaç de treballar les 24 hores del dia.Des del punt de vista del mercat, Enkitek treballa per comercialitzar el dispositiu en dos sectors principals: el de l’ensenyament aplicat a l’agricultura, focalitzant-se en l’àmbit de la Formació Professional perquè els alumnes implementin noves solucions tecnològiques al sector de l’agricultura, i el d’empreses o clients individuals que vulguin aplicar aquesta tecnologia per augmentar la seva productivitat.

Enki Technologies és una empresa fundada l’any 2021 amb centre de treball a Barberà del Vallès (Vallès Occidental) i que compta amb 8 treballadors. Actualment treballa en la captació de clients privats a Catalunya i a l’estranger per desplegar la seva tecnologia de forma comercial.

Sobre els cupons DIH4CAT

El Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) és un ecosistema d'innovació regional, coordinat amb els principals agents de suport a la digitalització a Catalunya, i orientat a satisfer els reptes de la indústria (i en especial de les pimes) i administracions públiques a través del testatge de tecnologia avançada vinculada a la impressió 3D, la robòtica i la fabricació avançada, la supercomputació quàntica, la ciberseguretat, el big data, la intel·ligència artificial, la IoT, el 5G i la fotònica.

L’objectiu d’aquest programa és facilitar que les pimes i startups catalanes puguin fer proves als laboratoris i infraestructures dels membres del DIH4CAT abans d’invertir per implementar-les als seus negocis. Així, s’atorgaran ajuts de fins a 10.000 euros perquè puguin dur a terme aquestes proves de concepte, desenvolupament de prototips o assajos.


@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials