- S’activa un nou fons de 70,8 milions d’euros entre els propietaris d’explotacions afectades que es pagaran, com a tard, el pròxim 31 de desembre
- S’acceleren en més d’un any els treballs de la connexió de la Comunitat de Regants del Garrigues Sud amb la Comunitat de Regants d’Aigües del Riu Montsant, uns treballs valorats en més de sis milions d’euros
- Es duran a terme actuacions necessàries de neteja, millora i prevenció de la zona afectada pel recent incendi
El Govern engega el Pla de Resposta Urgent contra la Sequera (PRUS) per resoldre la greu situació que pateix la comarca del Priorat i revertir el dèficit hídric que ofega la zona. El Pla compta amb una inversió de més de 70 milions d’euros en ajudes i s’estructura en tres grans blocs:
- Ajudes a les explotacions agrícoles afectades per la mancança d’aigua.
- Projectes per resoldre a mitjà termini els reptes hídrics que viu la zona del Priorat.
- Accions necessàries per fer front a les conseqüències del recent incendi de Cabacés, tant la neteja de les zones afectades com la millora d’aquesta área, i un pla de prevenció.
Ajudes a les explotacions agrícoles afectades per la sequera
Es posa en marxa una nova ajuda de 70,8 milions d’euros per pal·liar els efectes devastadors de la sequera persistent i per a aquelles zones de regadiu que no han tingut accés a l’aigua de reg. Les explotacions agrícoles de la comarca del Priorat en seran les principals destinatàries. Està previst que uns 1.100 propietaris de 5.360 hectàrees d’explotacions es beneficiïn d’aquestes mesures i l’import que rebrà cada propietari estarà relacionat tant amb l’extensió de la seva explotació com amb el tipus de cultiu. El termini de pagament està fixat en el 31 de desembre de 2024.
A més, es desbloquegen les ajudes a les cooperatives amb un paquet de 19 milions d’euros, que serviran per impulsar projectes fins al 2027. Fins a nou cooperatives es beneficiaran d’1,5 milions per promoure un projecte d’intercooperació. D’altra banda, l’Institut Català de Finances (ICF) activarà dues línies de finançament emmarcades en aquesta urgència per sequera:
- Una línia per a l’agrotransformació, que es concretarà al llarg de les pròximes setmanes.
- Una nova convocatòria dels préstecs d’agroliquiditat de 40 milions d’euros.
Actuacions per fer front a la carència d’aigua que viu la comarca del Priorat
El Govern engega una bateria d’accions per fer front a la manca d’aigua al Priorat en el marc del nou model de gestió de l’aigua anunciada pel Departament de Territori.
En primer lloc, s’acceleren els terminis en més d’un any de la connexió de la Comunitat de Regants del Garrigues Sud amb la Comunitat de Regants d’Aigües del Riu Montsant, uns treballs valorats en més de sis milions d’euros. Inicialment, aquest projecte s’havia de completar el juny de 2027, però la urgència hídrica del territori ha propiciat que la data de finalització s’hagi pogut avançar a principis de 2026.
D’altra banda, la conselleria d’Agricultura està disposada a fer efectiva una altra infraestructura hídrica reclamada pel territori. Es tracta de l’ampliació de l’àmbit de regadiu de la comunitat de regants del Baix Priorat, un projecte que es tirarà endavant si s’adquireix el percentatge d’adhesió de beneficiaris necessari. L’objectiu del projecte és portar aigua al Priorat antic, unes 2.500 hectàrees situades entre els municipis de Bellmunt i Alforja. El cost dels treballs està estimat en uns 76 milions d’euros.
Actuacions previstes a la zona afectada pels incendis
Els recents incendis en el terme del Priorat han agreujat una situació que ja era delicada. En aquest sentit, s’impulsaran actuacions a les zones de major risc d’erosió, aprofitant el material cremat per construir feixes. D’altra banda, s’arreglaran camins i es reduirà la càrrega combustible en el perímetre de la zona incendiada. Està previst que aquesta neteja forestal s’iniciï la setmana vinent.
En l’àmbit de seguretat pública, es dotarà el Consell Comarcal del Priorat d’un nou tècnic de protecció civil comarcal i s’incrementarà la presència i vigilància mitjançant la coordinació dels cossos policials i el cos d’Agents Rurals. Els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals realitzaran conjuntament una campanya d’inspecció extraordinària a les infraestructures de risc que poden causar incendis, tant les línies elèctriques que discorren per la zona com les barbacoes ubicades en àrees recreatives i les cases aïllades.
Es posaran en marxa actuacions de control biològic de les espècies que produeixen danys importants a les zones agrícoles a través del grup especial de captura de fauna (GECA). També s’incrementaran, junt amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), les inspeccions dels cabals mínims fixats, així com fer vigilància d’aquelles captacions i concessions d’aigua. Una altra de les actuacions serà la millora de la senyalització del Pla Alfa, una campanya de prevenció que inclourà codis QR als accessos dels parcs naturals, especialment el del Montsant.
Es mantindrà la campanya de prevenció d’incendis amb el focus posat en què no es tracta d’una acció puntual. Totes aquestes mesures s’aplicaran durant tot l’any pels efectes del canvi climàtic i la sequera persistent.