Empresa i Treball

El govern de la Generalitat estimula el creixement internacional de les empreses catalanes

query_builder   27 juny 2003 12:14

event_note Nota de premsa

El govern de la Generalitat estimula el creixement internacional de les empreses catalanes

Les projeccions de la Generalitat indiquen una recuperació de les exportacions catalanes en els propers mesos. Al creixement d’entorn d’un 5% en els tres primers mesos de l’any, cal afegir-hi que gairebé el 92% de les empreses catalanes creuen que la seva cartera de comandes es mantindrà estable o evolucionarà a l’alça.

Més de 4.500 empresaris es reuniran en la Setmana de la Internacionalització per trobar respostes a les seves necessitats de creixement internacional.

El Director General de Comerç, Jaume Angerri i el Director del COPCA, Jordi Serret, han presenta avui la Setmana de la Internacionalització que organitza el COPCA del 2 al 4 de juliol al Palau de Congressos de Catalunya. La Setmana concentra quatre grans activitats: el Fòrum de la Unió Europea Ampliada, la Fira de serveis i tallers a la internacionalització, la Trobada de Centers de Promoció de Negocis del COPCA i, la Conferència i lliurament dels Premis a la Internacionalització de l’economia catalana 2002.

1. Fòrum de la Unió Europea Ampliada

L’ampliació de la Unió Europea es constitueix en eix principal de la Setmana de la internacionalització atès que es tracta de l’ampliació més important per volum i la més gran en la seva història.

La incorporació dels 10 països candidats, - 8 d’ells recentment incorporats al sistema d’economia de mercat- els canvis en el model d’administració, amb una reforma institucional interna que garanteixi la gestió i la representativitat de tots els membres, així com el fet que aquests països es constitueixen en els mercats amb expectatives més favorables per a les empreses catalanes en els propers mesos, han dut a la Generalitat de Catalunya a reunir, per primera vegada a Barcelona, els representants de les agències de promoció econòmica del tots els països candidats a l’ampliació.

L’objectiu de la celebració del Fòrum, que compta amb el suport de la Comissió Europea, és que especialistes vinguts de tots els països de l’ampliació exposin i donin resposta a les oportunitats econòmiques que aquest nou escenari ofereix per a Catalunya.

2. Fira de serveis i tallers a la internacionalització

L’objectiu de la Fira és donar solucions a les necessitats específiques de l’empresa en temes claus del comerç exterior com finançament, logística, fiscalitat, formació, aplicació de  noves tecnologies... La Fira de serveis a la internacionalització compta amb la col.laboració d’AMEC, Banc Sabadell, Cambres de Catalunya, Banc Popular, Banc d’Àustria, CESCE, Cuatrecasas, ESCI, Fortis Bank, Garrigues, Hewlett-Packard, Kemit, ILI, Port de Barcelona, Landwell, Price Watwerhouse i Net Translations.

Es preveu l’assistència de més 1.800 participants als  24 tallers, que se celebraran de forma simultània, 4 cada hora, sobre temes de màxima actualitat internacional, entre els que destaquen la cobertura de risc a l’Amèrica Llatina, la situació a l’Orient Mitjà i reconstrucció de l’Iraq o la realitat econòmica actual a la Xina després de l’impacte de la SARS.

3. Trobada dels Centres de Promoció de Negocis del COPCA

Per novè any consecutiu, el COPCA organitza la trobada anual de Centres de Promoció de Negocis. La bona acollida de la trobada d’enguany -el nombre de sol.licituds d’entrevistes dobla la capacitat de les agendables durant la Setmana- demostra com, en moments complexitat internacional, l’empresa catalana busca solucions per garantir la seva presència internacional.

Durant aquests dies es realitzaran 800 entrevistes personalitzades, prèviament concertades, entre els empresaris catalans i els 37 directors i directores dels Centres de Promoció de Negocis que el COPCA té arreu del món per estudiar, de forma conjunta, l’estratègia de creixement internacional de l’empresa. Les entrevistes que no s’han pogut agendar durant aquests dies, el COPCA les atendrà en posterioritat a la Setmana. Els mercats que han generat major interès al empresaris catalans són els països de l’Est, especialment Polònia, els Estats Units, Alemanya, Rússia i Iran.

En el marc de la Setmana de la Internacionalització, el conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernández Teixidó, mantindrà un encontre amb els directors del COPCA al Marroc, l’Iran i la Xina per tal d’analitzar la situació actual i els reptes a afrontar específicament en aquests mercats.

4. Conferència i lliurament dels Premis a la internacionalització de l’economia catalana 2002

Com a acte central de la Setmana de la internacionalització destaca la conferència: “Catalunya: serem, si guanyem la globalització” que pronunciarà el conseller en cap, Artur Mas, el dimecres 2 de juliol a les 18:30 hores a la Sala d’Exposicions del Palau de Congressos de Catalunya.

A continuació es lliuraran els Premis de la Generalitat de Catalunya a la internacionalització de l’economia catalana 2002 amb l’objectiu de reconèixer públicament i estimular les persones, empreses i entitats o ens públics catalans que han intensificat els seus esforços orientats a enfortir la seva posició als mercats exteriors.

COPCA seleccionat per Nacions Unides

La Setmana de la Internacionalització  a Catalunya està organitzada pel COPCA, organisme de la Generalitat de Catalunya creat l’any 1987, que  acaba de ser seleccionat per Nacions Unides entre les millors pràctiques internacionals d’Organismes de Promoció Comercial.

El Centre de Comerç Internacional (CCI), agència de cooperació tècnica per als aspectes tècnics i relacionats amb l’empresa en la promoció del comerç de la Conferència de Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) i de la Organització Mundial del Comerç (OMC), ha inclòs entre les  millors pràctiques internacionals d’organismes per a la promoció de les exportacions al COPCA..

L’adaptació dels serveis a les necessitats individuals de les empreses, l’avaluació de la satisfacció dels clients en un procés de millora continua, i la capacitat d’assolir un alt nivell d’autosostenibilitat financera han estat els elements destacats d’aquest organisme adscrit al  Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme.

1  

Imatges

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 98

`