Salut

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC)

query_builder   19 desembre 2002 08:43

event_note Nota de premsa

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC)

Acontinuació us fem arribar l’estat de situació de detecció del virus de la grip segons el Pla d’Informació Diària de les Infeccions Respiratòries Agudes (PIDIRAC), a data 19/12/2002

Durant les setmanes 45 (del 3 al 9 de novembre de 2002) a 16 (del 13 al 19 d’abril de 2003) està en funcionament el sistema de vigilància epidemiològica de la grip i d’altres virus respiratoris que es du a terme cada any  durant tot el període habitual de més activitat de la malaltia. Aquest sistema té per objectius estudiar el comportament gripal, detectar l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants mitjançant la utilització d’indicadors de mortalitat, de morbiditat i de confirmació microbiològica.

El nombre de centres sentinella participants en el Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a  Catalunya (PIDIRAC) per a la present temporada és de 22 i es troben distribuïts per diverses comarques de Catalunya.

El PIDIRAC està basat en l’estudi de diversos indicadors de mortalitat, de morbiditat i microbiològics:

Els indicadors de mortalitat proporcionen informació de la mortalitat de la ciutat de Barcelona i de 6 municipis de la província (figures 1 i 2).

Els indicadors de morbiditat  recullen les dades de morbiditat atesa proporcionades pels equips d’atenció primària (EAP) sentinella participants en el sistema; aquestes:

•Visites domiciliàries de medicina general totals

•Visites domiciliàries de medicina general per infeccions respiratòries agudes

•Visites domiciliàries de medicina general per síndromes gripals

•Visites domiciliàries de pediatria

•Visites programades al centre

•Visites per síndromes gripals ateses al centre

L’evolució presentada pels indicadors  de morbiditat atesa es mostra a les figures 3 a 6. Les visites domiciliàries per síndromes gripals i  pediàtriques no es representen gràficament  pel seu nombre de casos reduït.

Microbiologia: els centres sentinella recullen mostres  d’aquells pacients (nens i adults) que, coincidint amb un increment de processos respiratoris aguts, tenen una clínica típica de grip o d’infecció respiratòria aguda.

Els virus que  s’estudien, a més del gripal, són el virus respiratori sincicial, els parainfluença 1, 2 i 3 i l’adenovirus.

Situació actual dels indicadors: Els indicadors de mortalitat i els de morbiditat compresos en les figures 3 a 5,  continuen estables fins el moment, estant situats a uns nivells habituals per a aquesta època de l’any i no reflecteixen l’existència d’activitat epidèmica. Les visites per síndromes gripals ateses al centre, que es representen gràficament a la figura 6, continuen mantenint una tendència ascendent encara que amb oscil•lacions.

De les 97 mostres analitzades al laboratori, 20 (20,6%) han resultat positives a virus gripal B, 2 a adenovirus, 5 a virus respiratori sincicial (VRS) i altres 2 són una doble infecció a VRS i adenovirus. Totes les mostres positives procedeixen de pacients en edats pediàtriques exceptuant un aïllament de VGB en un adolescent de 15 anys i un VRS en un adult de 44 anys.

 A més, en 10 mostres recollides de casos que han format part de dos brots escolars d’infecció respiratòria aguda, s’han identificat 6 virus gripals B i   1 VRS .

La situació observada a la resta de l’Estat, així com a a d’altres països europeus és similar, detectant-se també un predomini del virus B en edats pediàtriques.

Fins ara l’activitat gripal a Catalunya és deguda al virus B, presenta un caràcter moderat i afecta a la població pediàtrica, entre la qual ha produit brots localitzats. En els darrers dies han predominat els casos esporàdics.

1  

Fitxers adjunts

Taules PIDIRAC

Taules PIDIRAC
DOC | 64