- Per primera vegada, la majoria d’alumnes que enguany faran la formació professional a FGC són dones, tant a tallers com a oficines
- Ferrocarrils ha fomentat els darrers anys la incorporació de dones a l’FP en especialitats i professions tradicionalment masculinitzades
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat aquest curs 2024-2025 la novena promoció d’alumnat de formació professional dual, que, per primera vegada, compta amb una presència majoritària de dones. En concret, dotze de les disset persones que enguany faran l’FP dual a FGC són dones. Vuit d’elles, a més, són alumnes de cicles de l’àmbit industrial i tecnològic que, a Ferrocarrils, realitzaran majoritàriament tasques de manteniment ferroviari, un àmbit tradicionalment masculinitzat.
El president de Ferrocarrils, Toni Segarra i Barreto, es mostra satisfet de l’alta presència femenina entre l’alumnat que enguany farà les pràctiques d’FP dual a l’empresa. Tal com explica, “és el resultat de la tasca que hem realitzat els darrers anys a Ferrocarrils per fomentar la incorporació de dones en especialitats i professions de l’àmbit tecnològic on tradicionalment han tingut poca representació, com per exemple en els tallers de manteniment de trens”. L’increment de l’alumnat femení d’FP a Ferrocarrils, afegeix, “va en la línia del Pla d’Igualtat de la companyia, que ha aconseguit que la presència de dones a l’organització hagi passat d’un 28% el 2017 a un 32,5% el 2023”.
El secretari de Formació Professional del Departament d'Educació i Formació Professional, Francesc Roca, ha valorat positivament l’increment d’alumnat, sobretot pel que fa a les dones: “Despertar les vocacions en especialitats tècniques i/o tecnològiques és un dels objectius del Departament. Creiem que hem de treballar per fer que la bretxa de gènere en aquests àmbits sigui cada cop més petita” i, per aquest motiu, ha ressaltat que “iniciatives com la de Ferrocarrils ajuden a decidir a cada cop més dones joves, que veuen en aquest sector una oportunitat de desenvolupament professional “.
La formació professional dual permet a l’alumnat rebre formació al centre docent i a l’empresa amb ajut econòmic, cosa que li permet l’aprenentatge de la professió en un context real de treball. Ferrocarrils participa d’aquesta modalitat des del 2016, quan va signar un conveni amb el Departament d’Educació i Formació Professional. Durant els darrers anys, a més, Ferrocarrils ha dut a terme xerrades als instituts per despertar l’interès de les dones en els estudis dels àmbits industrials i tecnològics.
Alumnes majoritàriament de cicles de Mecatrònica i Mecànica
De les dotze dones que enguany faran l’FP Dual a Ferrocarrils, vuit estudien cicles formatius de l’àmbit industrial i tecnològic. En concret, són els cicles de grau superior de Mecatrònica Industrial (provinents dels Instituts Escola del Treball de Barcelona i Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat), d’Automatització i Robòtica Industrial (de l’Institut Anna Gironella Mundet de Barcelona) i de Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics (de l’Institut FP de Sant Cugat del Vallès). Les altres quatre dones són alumnes del cicle de grau superior d’Administració i Finances (dels Instituts Escola del Treball de Barcelona; Severo Ochoa de Sant Joan Despí, i Esteve Terradas de Cornellà).
Pel que fa als cinc homes que enguany rebran formació dual a Ferrocarrils són estudiants dels cicles de grau superior de Mecatrònica Industrial (provinents de l’Institut Escola del Treball de Barcelona i, per primera vegada, de l’Institut Lacetània de Manresa), Programació de la producció en fabricació mecànica (de l’Institut Escola del Treball), de Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics (de l’Institut FP de Sant Cugat) i, per primera vegada, del cicle d’Automoció (provinent de l’Institut J. V. Foix de Rubí).
Més de 130 alumnes han fet l’FP Dual a Ferrocarrils els darrers anys
Des del curs 2016-2017 fins al curs passat, 150 alumnes de formació professional han fet formació pràctica a Ferrocarrils en diferents àmbits: manteniment ferroviari (majoritàriament als tallers dels centres operatius de Rubí i Martorell), telecomunicacions i sistemes electrònics (en diferents estacions ferroviàries) i turisme (a les estacions de muntanya), entre d’altres. Gairebé un terç d’aquest alumnat s’ha acabat incorporant posteriorment a la plantilla de l’empresa, després d’haver superat els processos de contractació pública pertinents.
Conveni amb la UPC pel Màster en Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica
D’altra banda, Ferrocarrils, com a empresa compromesa en el foment de la formació de professionals experts, també ha signat recentment un conveni amb la Fundació Politècnica de Catalunya (l’escola de de formació permanent de la UPC) per seguir col·laborant en el Màster en Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica per aquest curs acadèmic 2024-25 i els pròxims tres (25-26, 26-27 i 27-28).
L’objectiu d’FGC, amb aquest acord, és seguir impulsant activitats de formació en el camp de les infraestructures que permetin l’alumnat incrementar el coneixement en la matèria i formar professionals especialitzats d’alt nivell. En el marc d’aquest acord, FGC acollirà estudiants del màster en pràctiques, els facilitarà visites a les seves instal·lacions i aportarà docents i conferenciants al Màster.
1