Salut

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full Informatiu núm.9

query_builder   16 gener 2003 08:22

event_note Nota de premsa

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full Informatiu núm.9

Durant les setmanes 45 (del 3 al 9 de novembre de 2002) a 16 (del 13 al 19 d’abril de 2003) està en funcionament el sistema de vigilància epidemiològica de la grip i d’altres virus respiratoris que es du a terme cada any  durant tot el període habitual de més activitat de la malaltia. Aquest sistema té per objectius estudiar el comportament gripal, detectar l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants mitjançant la utilització d’indicadors de mortalitat, de morbiditat i de confirmació microbiològica.

El nombre de centres sentinella participants en el Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a  Catalunya (PIDIRAC) per a la present temporada és de 22 i es troben distribuïts per diverses comarques de Catalunya.

El PIDIRAC està basat en l’estudi de diversos indicadors de mortalitat, de morbiditat i microbiològics:

Els indicadors de mortalitat proporcionen informació de la mortalitat de la ciutat de Barcelona i de 6 municipis de la província (figures 1 i 2).

Els indicadors de morbiditat  recullen les dades de morbiditat atesa proporcionades pels equips d’atenció primària (EAP) sentinella participants en el sistema; aquestes:

•Visites domiciliàries de medicina general totals

•Visites domiciliàries de medicina general per  infeccions respiratòries agudes

•Visites domiciliàries de medicina general per síndromes gripals

• Visites domiciliàries de pediatria

•Visites programades al centre

•Visites per síndromes gripals ateses al centre

L’evolució presentada pels indicadors  de morbiditat atesa es mostra a les figures 3 a 6. Les visites domiciliàries per síndromes gripals i  pediàtriques no es representen gràficament  pel seu nombre de casos reduït.

Microbiologia: els centres sentinella recullen mostres  d’aquells pacients (nens i adults) que, coincidint amb un increment de processos respiratoris aguts, tenen una clínica típica de grip o d’infecció respiratòria aguda.

Els virus que  s’estudien, a més del gripal, són el virus respiratori sincicial, els parainfluença 1, 2 i 3 i l’adenovirus.

Situació actual dels indicadors:  Els dos indicadors de mortalitat continuen mantenint el nivell d’estabilitat que els ha caracteritzat durant tota la temporada (figures 1 i 2) i els de morbiditat (figures 3 a 6) també continuen registrant xifres similars a les presentades durant les darreres setmanes. S’observa un lleuger increment en els indicadors de morbiditat respecte a les dues setmanes anteriors, la qual cosa és habitual atesa la infranotificació que es registra usualment durant els períodes vacacionals.

Del total de 132 mostres analitzades al laboratori, (29%) han resultat positives a virus gripal B, 4 a adenovirus, 11 a virus respiratori sincicial (VRS), dos corresponen a una doble infecció per VRS i adenovirus. La major part de les  mostres positives procedeixen de pacients en edat pediàtrica o d’adults joves. En les mostres corresponents a les setmanes  1 i 2 no s’ha aïllat cap virus gripal .

Tant a la resta de l’Estat com a la resta de països europeus, l’activitat gripal continua essent escassa. El nombre d’aïllaments de virus gripals al laboratori continua essent baix i amb predomini del virus gripal B, la qual cosa ha caracteritzat tota la temporada. Durant les darreres setmanes, en alguns països (Alemanya, Regne Unit i França) també s’han aïllat alguns virus A.

L’activitat gripal a Catalunya es manté a un nivell baix i centrada en el virus B exclusivament, no registrant-se increments significatius en els indicadors després del període vacacional.

1  

Fitxers adjunts

Taules PIDIRAC

Taules PIDIRAC
DOC | 74