- Un nou comitè adscrit al Departament de Salut vetllarà per aspectes com l’adequació del finançament i la despesa, i el desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de l’atenció social i sanitària integrada
- L’organisme estarà presidit, a proposta del Govern, per Manel del Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu
El Govern ha aprovat la creació del Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS), integrat en el Departament de Salut, que assessora, acompanya tècnicament, impulsa i coordina, en l’àmbit de les seves funcions, el procés de desenvolupament de les actuacions del Departament per a la reforma i la sostenibilitat del sistema de salut.
La voluntat del CAIROS és implantar les propostes que s’han anat treballant durant el temps per professionals reconeguts del sector i valorar-ne l’oportunitat i aplicabilitat en condicions reals. Això vol dir que el comitè no treballarà en l’elaboració de nous documents, sinó que avaluarà les propostes ja existents sobre la transformació del nostre sistema de Salut.
El CAIROS contribuirà a la definició de prioritats i a la posada en marxa de les mesures d’adequació i reforma. Centrarà les seves funcions en els àmbits següents:
- La modernització de la gestió dels centres i dels sistemes de compra/finançament, orientats a resultats i a la incentivació.
- L’atenció social i sanitària integrada.
- La transformació digital basada en l’empoderament digital de la ciutadania i l’impuls de manera decidida de la salut digital com eina per contribuir a reforçar el treball dels equips assistencials i la millora en resultats de salut
- L’adequació del finançament i de la despesa en salut, prioritzant les àrees estratègiques i amb una millor relació cost-efectivitat.
- El desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, d’un sistema de vigilància epidemiològica a temps real i la implementació d’una acció coordinada interdepartamental, incorporant la salut a totes les polítiques.
- El lideratge professional, a través de fórmules de gestió que afavoreixin la participació en els resultats dels esforços de gestió, la bona gestió del coneixement i la promoció de nous perfils i rols professionals.
- La participació ciutadana, sistematitzant la presa de decisions compartides en el sistema, incorporant la perspectiva de la ciutadania en la millora dels serveis assistencials.
- La recerca i innovació competitives, dotant-les d’un model més eficient, competitiu i sostenible.
Manel del Castillo, president del comitè
El CAIROS estarà presidit, a proposta del Govern, pel director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Manel del Castillo. Del Castillo, professional de reconegut prestigi en l’àmbit de la gestió sanitària, és metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària i màster en Gestió de l'Empresa Pública per ESADE. Director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu des de l'abril de 2003, també exerceix la presidència de la European Children’s Hospital Organisation (ECHO) des de 2020.
Del Castillo va començar la seva trajectòria en la gestió sanitària com a gerent d'Atenció Primària de Mallorca. Va ser director provincial de l'Insalud Balears i director gerent de la Fundació Hospital Manacor. A Catalunya, va ser gerent de l'Hospital Municipal de Badalona i va ocupar el càrrec de secretari general de la Patronal del Consorci d'Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS). A més, ha rebut els premis Arthur Andersen Diario Médico, Bearing Point, Profesor Barea i Fundació Factor Humà Mercè Sala. Actualment, és professor en gestió sanitària a la Universitat de Barcelona i professor visitant a diverses escoles de negocis (IESE, La Salle, ESADE, San Telmo, etc.).
A banda de la presidència, el CAIROS també estarà integrat per la vicepresidència, que serà escollida d’entre les vocalies de la comissió. Al seu torn, aquestes vocalies seran designades per la persona titular del Departament de Salut entre persones expertes i de reconegut prestigi en els àmbits de la gestió sanitària, de serveis socials, del dret sanitari, de l’economia de la salut i, en general, de la gestió pública. També disposarà de secretaria, escollida per les diferents vocalies, i d’una oficina tècnica per contribuir a coordinar les diferents mesures aprovades.
Context i necessitats
La diagnosi de la necessitat de reforma parteix dels importants canvis socials, demogràfics, econòmics i tecnològics que configuren una realitat molt allunyada del context en què es va originar el sistema de salut als anys 80, i que requereixen un abordatge que va més enllà de les mesures d’actualització i modernització que s’han anat adoptant fruit de l’evolució del sistema. Aquests canvis han impactat directament en els quatre actors principals del sistema: pacients, Administració, proveïdors de serveis i professionals.
Tot i aquests canvis, el sistema ha mantingut bons resultats en indicadors de salut, però es fa palès un deteriorament sostingut d’alguns aspectes clau per a l’equitat del sistema com, per exemple, la percepció sobre l’empitjorament de l’accessibilitat, sobretot en l’atenció de menor complexitat. Aquests i altres factors poden contribuir a disminuir l’acceptació social del sistema de salut.
L’establiment de mesures transformadores dels serveis públics de la competència de Generalitat de Catalunya s’alinea amb els eixos i prioritats del que esdevindrà el Pla de Govern de la XV legislatura, del qual se n’han establert les bases en l’Acord de Govern de 27 d’agost de 2024, on es marca l’objectiu de posar Catalunya a l’avantguarda europea en la prestació de serveis públics, amb un impuls transformador de la sanitat, l’educació, l’habitatge i la seguretat amb l’establiment de nous serveis socials.
Així doncs, l’abast d’aquest procés de reforma del sistema requereix una estratègia que fa necessari garantir la incorporació de professionals amb expertesa, coneixements i experiència contrastada, que des de la independència de criteri, contribueixin, amb el seu assessorament, al desenvolupament de les mesures concretes que han de permetre l’efectiva evolució del sistema sanitari. Per això, el comitè té per finalitat assessorar, impulsar i coordinar el procés de desenvolupament de les actuacions del Departament per a la reforma i la sostenibilitat del sistema de salut, integrat, des d’una visió multidisciplinària, per persones expertes i de reconegut prestigi en els àmbits de la gestió sanitària, de serveis socials, del dret sanitari, de l’economia de la salut i, en general, de la gestió pública, sota la presidència d’una persona designada pel Govern de la Generalitat experta en gestió sanitària.