El conseller en cap, Artur Mas, ha presidit avui diumenge la inauguració de la Porta dels Països Catalans de Salses. A l’acte l’han acompanyat el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, l’alcaldessa de Salses, Maria-Clàudia Grégorie; el president de l’Associació Porta dels Països Catalans Nord, Armand Samsó; el president de l’Associació Porta dels Països Catalans Sud, Ramón Bagó; l’escultor i autor del monument, Emili Armengou, i el president del Consell General dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin, entre d’altres autoritats.

La Porta als Països Catalans de Salses és un monument dissenyat per l’escultor Emili Armengou com a símbol d’entrada als Països Catalans ja que Salses delimita la part més septentrional del país. La construcció d’aquest monument ha estat impulsat per l’Associació Porta dels Països Catalans amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Salses. El monument simbolitza un arc i quatre obertures en referència a l’escut de Catalunya i a les sis direccions de la rosa dels vents, com a testimoni d’obertura i comunicació entre totes direccions.

El conseller en cap, en el seu discurs, ha demanat als presents "fermesa, convicció i capacitat de lluita" per fer front als qui amenacen de convertir a Catalunya "en perifèria". Les seves paraules servien tant per referir-se "a l’actitud "centralista espanyolista" del Govern central com a "la lentitud del Govern francés per impulsar l’arribada del TGV fins a la frontera". Mas ha defensat l’existència "d’un espai de catalanitat" que agruparia la Catalunya Nord i la Catalunya Sud.

1  

Imatges

Foto de l'acte (Foto: Fermí Esteve)

Foto de l'acte (Foto: Fermí Esteve) 202