1. Cada dos anys, els governs regionals de diversos continents es reuneixen per compartir coneixements sobre com posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i millorar la nutrició de les seves comunitats
  2. L’esdeveniment se centrarà en tres eixos clau: canvi climàtic i agricultura, prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, i cultura gastronòmica i culinària


cartell cimera fam zero{"name":"2024/09/26/10/35/fda1ca9a-9e30-4d7c-9dff-d9eb1713db45.jpg","author":"dacc","type":"0","location":"0","weight":153713}

Aquest 2024, la V Cimera Mundial de les Regions sobre Seguretat i Sobirania Alimentària, la Cimera Fam Zero,se celebrarà a Catalunya els dies 2, 3 i 4 d’octubre, amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada de les regions i altres actors destacats del sector agroalimentari per abordar a Barcelona com erradicar la fam al món i contribuir a la sobirania alimentària.

Durant aquests dies, els participants de la Cimera tindran l’oportunitat de compartir actualitzacions sobre el progrés i els missatges cap a l’assoliment de la fam zero. Mostrar per què i com tots els nivells de govern i parts interessades necessiten estar millor involucrats en la transformació dels sistemes alimentaris i presentar recomanacions i solucions pràctiques per posar fi a la fam.

La Cimera Fam Zero està coorganitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa de Regions Unides (ORU Fogar) i s’adreça als Governs regionals i locals, a les administracions públiques i institucions adscrites, empreses i entitats del sector alimentari i agrícola, empreses i entitats d’altres sectors i universitats i centres de recerca.

Tres eixos clau

La trobada acollirà conferències i taules rodones d’alt nivell, que reuniran governadors, experts i actors de l’àmbit dels sistemes alimentaris al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona (Roc Boronat, 138, Barcelona). L’esdeveniment se centrarà en tres eixos clau: canvi climàtic i agricultura, prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, i cultura gastronòmica i culinària.

La cimera s’ha desenvolupat a través de la conceptualització dels diversos panels, organitzats en sessions sectorials. La funció principal de les conceptualitzacions sectorials és enllaçar cada sessió amb la temàtica principal de la Cimera Mundial de les Regions sobre Seguretat i Sobirania Alimentària. Així, les diferents sessions s’emmarcaran en aquests vuit temes:

1.La sobirania alimentària és cosa de tots. El paper dels agricultors, la indústria, els consumidors i els governs

2.La producció alimentària sostenible, els principis de l’agroecologia portats a la pràctica

3.Agricultura davant l’escassetat d’aigua

4.Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari

5.Desenvolupament rural com a garantia d’un territori viu

6.Zero emissions, zero fam. Com la descarbonització dels sistemes alimentaris pot contribuir a reduir la fam

7.Identitat, cultura i alimentació. Preservació dels patrimonis gastronòmics i segells de qualitat

8.Fam zero, el paper de les regions

Entre els ponents de les diferents sessions, destaca la presència de la directora de la Divisió de Sistemes Agroalimentaris i Seguretat Alimentària de la FAO, Corinna Hawkes, que intervindrà en la conferència inaugural “L’ODS Fam zero, com estem i cap a on anem?”, i la participació dels experts de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), com la responsable del programa de Nutrició animal, Maria Devant, i el responsable del programa de Fructicultura de l’IRTA, Joan Bonany, que parlaran a la sessió sobre “Producció alimentària sostenible”, i el director del programa Ús eficient d’aigua, Jaume Casadesús, que serà ponent a la sessió “L’agricultura davant l’escassetat d’aigua”.

També destaca la participació de Carolyn Steel, autora de llibres i divulgadora sobre aliments i ciutats, que realitzarà una ponència sobre “Com els aliments poden salvar al món”.

Una conversa interessant serà també la que protagonitzaran Maria Nicolau i Charlie Koffi, gastrònoms de reconegut prestigi, que en la ponència final parlaran de “Cultura culinària i gastronòmica”.

Podeu consultar el programa de la Cimera i fer la inscripció per poder-hi assistir al web de l’esdeveniment: https://agricultura.gencat.cat/web/.content/11-actualitat/04-campanyes/cimera-fam-zero/CA_PROGRAMA_VCIMERA.pdf

Per a concertar una entrevista amb algun/a dels i/o les ponents podeu fer la petició amb antelació a premsa.agricultura@gencat.cat

A mig camí del termini per assolir els objectius de l’Agenda 2030

Segons dades de les Nacions Unides, el 2022 prop d’un 9,2% de la població mundial va haver de fer front a la fam crònica, l’equivalent a uns 735 milions de persones. A més, un 30% de la població mundial, és a dir, 2.400 milions de persones, van patir inseguretat alimentària greu o moderada i no van tenir accés a una alimentació adequada. Malgrat els esforços arreu del món, es calcula que aquell mateix any 45 milions d’infants menors de 5 anys van patir emaciació, 148 milions van patir retard en el creixement i 37 milions van tenir sobrepès. El nombre de persones que pateixen fam i inseguretat alimentària no ha deixat d’augmentar des de 2015, i la pandèmia, els conflictes, el canvi climàtic i les creixents desigualtats han agreujat la situació.

A mig camí del termini per assolir els objectius de l’Agenda 2030, és imprescindible prendre mesures decidides, coordinades i urgents, i accelerar la implementació de solucions que abordin les desigualtats, transformin els sistemes alimentaris, inverteixin en pràctiques agrícoles sostenibles i redueixin els efectes dels conflictes en la seguretat alimentària i la nutrició a escala global. Aquest any 2024, el Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible i la Cimera del Futur representaran una nova oportunitat per accelerar els esforços per complir els compromisos internacionals i adoptar mesures per fer front als reptes que segueixen presents. Al Fòrum Polític d’Alt Nivell, sota el lema “Reforçar l’Agenda 2030 i erradicar la pobresa en temps de crisis múltiples”, la Fam zero serà un dels Objectius de desenvolupament sostenible escollits per revisar en profunditat, conjuntament amb els objectius de Fi de la pobresa, Acció climàtica, Pau, justícia i institucions sòlides i Aliança pels objectius.

En el context actual, els governs regionals són aliats clau en la missió d’assolir la fam zero, ja que estan més a prop de la ciutadania i estan millor posicionats per identificar i combatre les causes fonamentals de la fam, així com per implementar solucions efectives per garantir el dret a una alimentació nutritiva, suficient, segura i assequible per a les seves comunitats. Cada dos anys, els governs regionals de diversos continents es reuneixen per debatre, intercanviar i compartir coneixements i solucions sobre com posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i millorar la nutrició de les seves comunitats.

1  

Fitxers adjunts

Promgrama de la V Cimera Fam Zero

Promgrama de la V Cimera Fam Zero
PDF | 183966