- En la inauguració de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida i Eurofruit, Òscar Ordeig també ha volgut posar en valor la capacitat d’innovació i d’adaptar-se als reptes actuals que té el sector
- lhora, el conseller ha reiterat el compromís de garantir la sostenibilitat i la competitivitat del sector perquè Catalunya continuï sent una referència en qualitat, innovació i desenvolupament tecnològic en els mercats internacionals
- Com a eixos cabdals per aconseguir-ho, Ordeig ha remarcat la gestió de la sequera, la modernització de regadius, infraestructures agràries, el control de la fauna cinegètica i la fauna salvatge, garantint la sostenibilitat i assegurant els recursos, i també simplificant la burocràcia
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha inaugurat aquest matí la 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida i el 39è Saló Eurofruit, i ha ofert “mà estesa per escoltar i defensar els pagesos, els ramaders, els pescadors i els productors d’aliments per continuar fent del nostre, l’agroalimentari, el primer sector del país. Catalunya ha de ser alhora la punta de llança del sector i un mirall per a Europa”. A més, ha fet una crida per a avançar en els canvis i reptes que s’afronten per fer un sector més resilient. “Ens hi juguem molt en la capacitat de produir aliments, en la gestió del territori (les explotacions, els boscos, les pastures, la pesca sostenible) i en la cohesió territorial”, ha subratllat.
Òscar Ordeig ha insistit en el fet que ens trobem en un moment clau per al sector primari, un sector estratègic, com demostra el fet que el sector agrari i agroalimentari, juntament amb el pesquer, genera un 19% del PIB català, i esdevé, així, el primer sector de Catalunya, líder en molts factors, com la competitivitat i la innovació. És un sector clau tant en termes econòmics com en exportacions i en cohesió territorial, cabdal per garantir la igualtat d’oportunitats i fer arrelar projectes de vida en el territori, per la qual cosa cal unitat d’acció en els temes que l’afecten.
“Però, alhora, hem de ser conscients, i des del Govern ho som, que el sector viu temps difícils, carregats de reptes d’alta complexitat com la burocràcia, la manca de relleu generacional, la bretxa de gènere, l’impacte del canvi climàtic i la sequera, l’increment de costos o la competència deslleial de països tercers, entre d’altres”, ha assenyalat Ordeig, que també ha destacat la tasca dels protagonistes d’aquest sector, especialment les persones joves i les dones.
En aquest punt, el conseller ha posat en relleu que el sector agroalimentari català ha sabut innovar i adaptar-se als reptes actuals, i que ha integrat la tecnologia i la recerca per impulsar una producció més sostenible i ajustada a la demanda de productes locals i ecològics. A més, “les inversions en tecnologia i recerca no només li permeten exportar més i millors productes, sinó que ens posicionen com a exportadors de coneixement i tecnologia, i alhora aquesta transformació genera llocs de treball d’alt valor afegit, afavoreix l’arrelament d’empreses en el territori i obre noves oportunitats per a la creació de negocis complementaris que enforteixen el sector”, ha dit.
En aquest punt, Òscar Ordeig ha reiterat el seu compromís i el del Govern de defensar amb orgull el sector agroalimentari perquè continuï sent un motor de desenvolupament territorial arreu. “La nostra missió és clara: garantir la sostenibilitat i la competitivitat del sector, assegurant que Catalunya continuï sent una referència en qualitat, innovació i desenvolupament tecnològic en els mercats internacionals”, ha subratllat Ordeig. Això es durà a terme per mitjà d’eixos tan importants com la gestió de la sequera, la modernització de regadius, infraestructures agràries, el control de la fauna cinegètica i la fauna salvatge, garantint la sostenibilitat i assegurant els recursos, i també simplificant la burocràcia, entre altres aspectes. I es farà, també, implementant mesures estructurals a fi de ser més competitius, incrementar la productivitat i assegurar el futur de les explotacions.
Per aquests motius, com ha remarcat el conseller, “caldrà defensar els interessos del sector agroalimentari a Brussel·les, que és on es determinaran les normes els propers anys, i ser proactius en les interlocucions amb el Ministeri d’Agricultura; i tot plegat ho farem des del diàleg, la proximitat i l’escolta de tothom, entre tots podem ajudar un sector que ens necessita més que mai, des de la col·laboració contínua, oberta i honesta, en què el diàleg permeti trobar les millors solucions conjuntes per superar plegats la complexa situació que viu actualment i sortir-ne més enfortits com a sector”.
Finalment, Òscar Ordeig ha volgut destacar la importància que en aquest context tenen certàmens com la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida i Eurofruit, referents tant en l’àmbit estatal com en l’europeu i que en la present edició tornen a assolir el ple total de la superfície d’exposició (50.000 m2), amb 291 expositors i més de 50 activitats paral·leles, que revelen la proactivitat del sector.
D’altra banda, abans de la inauguració d’aquests certàmens el conseller també ha participat en la inauguració del 3r Congrés BIT, edició Lleida, i en l’inici del 7è Fòrum Agroalimentari de Ràdio Lleida-Cadena SER, al mateix recinte firal.