'En guerra contra els nostres cossos. Dotze veus per combatre la pressió estètica’ és fruit de diverses veus que parlen en primera persona i des de l’activisme sobre aquesta forma d’opressió de gènere

La directora de l'Institut Català de les Dones, Alba García Sánchez ha presentat avui el llibre 'En guerra contra els nostres cossos. Dotze veus per combatre la pressió estètica’ a l’auditori de l’Institut Català de les Dones davant d’una cinquantena de persones. El llibre és fruit d’un conjunt de veus diverses que parlen en primera persona i des de l’activisme sobre aquesta forma d’opressió de gènere que afecta fonamentalment les dones al llarg de tot el cicle vital.

Presentació 'En guerra contra els nostres cossos. Dotze veus per combatre la pressió estètica’ {"name":"2024/09/26/18/25/48c71acd-a356-4948-8afc-88fb12dd547e.jpg","author":"Presentació 'En guerra contra els nostres cossos. Dotze veus per combatre la pressió estètica’ ","type":"0","location":"0","weight":346828}


Durant la presentació de l’acte, la directora de l'Institut Català de les Dones ha posat en valor “la generositat de les dotze autores que comparteixen la seva experiència i la seva saviesa per construir referents diferents i diversos.” La directora també ha remarcat que en el llibre s’identificai es denuncia “com de sotmeses ens té la pressió estètica”.

Durant l’acte, que ha comptat amb la participació de moltes de les assistents a l’acte, Alba Garcia també ha explicat que “aquest llibre conté dotze veus que ens ajuden a pensar” i ha afegit que “la pressió estètica ha de ser assenyalada perquè deixi de ser normalitzada.”

A l’acte de presentació del llibre també hi han participat tres de les dotze autores: l’assessora d’imatge i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació, Marta Pontnou, l’activista Tess Hache i l’artista audiovisual, Berta García Lacht, que han reivindicat la creació de referents per acabar amb la violència estètica. Altres de les autores del llibre també han assistir a la presentació del llibre

La directora de l’Institut Català de les Dones ha explicat que els ideals de bellesa en les societats patriarcals imposen unes normes determinades sobre quins són els cossos acceptats i desitjats, reforcen els estereotips de gènere, contribueixen a la cosificació de les dones i redueixen el seu valor a l’aparença física. Tot i que la pressió estètica impacta de manera diferent en funció de l’edat, la discapacitat, el color de pell, l’expressió de gènere, etc. aquesta és present a escala comunitària, als mitjans de comunicació, en produccions audiovisuals, a la publicitat, a la feina etc. El llibre aborda diferents temes com la grassofòbia, la cultura de la dieta, la depilació, l’alopècia femenina, els trastorns de la conducta alimentària, el positivisme corporal versus la neutralitat corporal, la pressió estètica al voltant de la diversitat funcional etc.

Autores del llibre{"name":"2024/09/26/18/21/e6b6f1db-2566-4aad-8de1-fffc065d5d86.jpg","author":"Autores del llibre","type":"0","location":"0","weight":283561}


Club de lectura al voltant de la pressió estètica

Durant el proper mes d’octubre, l’Institut Català de les Dones organitza un cicle de quatre sessions del club de lectura centrat en el llibre ‘En guerra contra els nostres cossos. Dotze veus per combatre la pressió estètica’. L’objectiu és fomentar la reflexió i el debat al voltant de la pressió estètica, amb la participació de quatre de les autores dels articles inclosos en l’obra. Cada sessió constarà d’una xerrada amb una autora convida, seguida d’un col·loqui amb el públic.

La publicació 'En guerra contra els nostres cossos. Dotze veus per combatre la pressió estètica’ ja es troba al Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca de l’Institut Català de les Dones, que és obert a qualsevol persona interessada en informació i documentació referent a les dones en diverses àrees temàtiques.

A continuació, la relació dels capítols que conformen la publicació i les seves autores:

  1. Defectuoses o la llosa del cànon pervers - Berta García Lacht
  2. Els cossos resistim - Tess Hache
  3. Grassofòbia i adolescents: com ho fem? - Candela
  4. De la violència a l’acceptació del propi cos: el meu cas - Cristina Haro
  5. Parlem-nos bé! - Marta Pontnou
  6. Una qüestió de mirada: com les imatges construeixen el discurs - Blanca A. Mató i Raquel Marques
  7. Ni dietes ni patologies - Cinta Tort Cartró
  8. Els trastorns de la conducta alimentària - Associació contra l’anorèxia i la bulímia (ACAB)
  9. Contra la cultura de la dieta - Hadia Bakkali Alssaoui
  10. Fent visible l’alopècia femenina. Diverses autores - A pelo!
  11. La pressió estètica des de la diversitat funcional - L’Associació dones no estàndards
  12. Parlem del cànon de bellesa - Magranes

Pla d’acció per combatre la pressió estètica

Aquesta publicació s’emmarca dins el Pla d’acció per combatre la pressió estètica 2023 – 2026 impulsat per l’Institut Català de les Dones i aprovat pel Govern el 2023. L’objectiu general del Pla és donar una resposta coordinada i transversal a aquesta forma de violència simbòlica contra les dones que impacta sobre l'autoestima i la salut, tant física com mental. Per això estableix una setantena d’accions en àmbits com la moda, l'alimentació, el consum, l'audiovisual, l'esport, el món laboral, l'educació i la salut.