El conseller en cap, Artur Mas, ha advertit avui a Madrid que des de Catalunya comença a haver-hi desconfiança cap als poders polítics espanyols. En una conferència colloqui dins el marc del Fòrum Europa, Mas ha reclamat confiança mútua als poders polítics de l’Estat i ha admès que des de Catalunya comença a haver-hi desconfiança perquè tot i la trajectòria del Govern català durant els últims 25 anys, no se’ns permet plantejar res en matèria d’autogovern ni negociar res. El conseller en cap també ha demanat als poders polítics centrals de l’Estat que donin proves de confiança cap a Catalunya.

El conseller en cap també ha reiterat la seva disponibilitat a estudiar l’entrada en un futur govern de l’Estat “sigui del partit que sigui”, sempre que prèviament s’hagi donat una resposta a les noves bases d’autogovern que planteja Catalunya. Preguntat sobre els possibles perills per a la unitat d’Espanya, Mas ha assegurat que la proposta de Nou Estatut “no és per dir adéu a Espanya”. Tot i això, ha denunciat el que considera un “bloqueig autonòmic” i n’ha culpat el Govern central i un “PSOE amb postures vacil•lants que segueix el ritme del PP”. També ha alertat que “està en perill l’entesa entre les nacions de l’Estat si un plantejament de l’envergadura del nou Estatut,  no rep una resposta positiva des de Madrid”.

En la seva conferència, Mas ha assegurat que en les pròximes eleccions del 16-N es decidirà  “si Catalunya es governa des de Catalunya o la governa un partit amb el centre de decisió a Madrid”; si “la Catalunya del futur la lidera una nova generació de matriu catalanista”; i si el tema de l’autogovern primarà sobre la dialèctica més purament ideològica. El conseller en cap també ha insistit en què els límits del projecte d’autogovern dels socialistes catalans “el marcarà el PSOE, com s’ha demostrat a Santillana del Mar”. També ha assegurat que “un govern que passi per PSC, Ciutadans pel canvi, ERC, els Verds, IC i EuA, no és una fórmula de cohesió i estabilitat”.

El conseller en cap també ha dit que, després de les eleccions generals del març de 2004 i “governi qui governi”, plantejarà el nou Estatut com a base de tota negociació. Mas ha aclarit que no proposa acords puntuals sinó “un acord de fons, de llarg abast, com el que es va establir a finals dels 70”. També ha afirmat que la seva no és “una proposta de mínims sinó una proposta ambiciosa” .

Responent a les crítiques que culpen el Govern català de “victimisme”, Mas ha assegurat que la seva proposta de nou Estatut no és una “queixa” i ha admès que “en els últims 25 anys s’ha avançat molt i bé, però no prou”. Per això, ha afegit, “plantegem un nou Estatut per ser un país de referència amb una proposta basada en l’autogovern,  el progrés econòmic, el benestar social i la defensa de la identitat”.

Barcelona, 17 d’octubre de 2003

1  

Imatges

Fotografia (Ruben Moreno)

Fotografia (Ruben Moreno) 169