Direcció General de Comunicació

El Govern exhuma la primera fossa comuna de la guerra civil

query_builder   12 juliol 2004 20:00

event_note Nota de premsa

El Govern exhuma la primera fossa comuna de la guerra civil

El Govern de la Generalitat ha exhumat la primera fossa comuna de la Guerra Civil. En la fossa, de 16 metres quadrats i situada a la comarca d’Osona, han aparegut els cossos de 6 soldats republicans i un civil.  El procés d’exhumació va fer-se a finals del mes de juny i va dirigir-lo el director de l’Institut de Medicina Legal, Josep Arimany.

L’exhumació de la fossa és una prova pilot duta a terme a nivell institucional per la Comissió Interdepartamental sobre la Localització de Fosses de Persones Desaparegudes durant el Franquisme, després que el Parlament de Catalunya aprovés, el març de 2003, una moció sobre la recuperació de la memòria històrica.

L’Institut de Medicina Legal està duent a terme els estudis antropològics necessaris per obtenir la màxima informació dels cadàvers exhumats. En base a aquesta investigació, s’elaborarà un protocol per a l’obertura de fosses a Catalunya que ha de quedar enllestit abans de finals d’any.

D’aquesta manera es pretén regular les actuacions. És a dir, els estudis anteriors, l’extracció de restes, les proves antropològiques i les identificacions, per tal de donar un marc d’actuació a aquells grups, associacions o famílies que vulguin dur a terme una obertura. De la mateixa manera, el protocol servirà per gestionar les restes aparegudes.

Actualment existeix un cens de desapareguts amb 700 persones inscrites. En aquest sentit, la Generalitat manté obert un servei d’informació a través de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i el telèfon 012.

El Govern té localitzades més de 150 fosses comunes que contenen entre dues i vuit-centes restes cadascuna. D’aquestes, 125 són fosses confirmades, per documentació o testimoni visual, i la resta són fosses probables. Les comarques on hi ha informació de l’existència de fosses comunes són: Alt Camp 3, Alt Empordà 3, Alt Penedès 3, Alt Urgell 2, Anoia 10, Bages 2, Baix Camp 10, Baix Ebre 4, Baix Empordà 1, Baix Llobregat 8, Baix Penedès 3, Barcelonès 2, Conca de Barberà 5, Garraf 2, Garrigues 8, Garrotxa 1, Gironès 1, Maresme 1, Montsià 4, Noguera 8, Osona 3, Pallars Jussà 2, Pallars Sobirà 7, Priorat 9, Ribera d’Ebre 2, Ripollès 1, Segarra 5, Segrià 23, Selva  3, Solsonès 1, Tarragonès 4, Terra Alta –diversos-, Urgell 6, Vall d’Aran 1, Vallès Occidental 9, Vallès Oriental 4.

Les comarques de l’Alta Ribargorça, Berguedà, Pla d’Urgell, Pla de l’Estany són les úniques on no hi ha cap notícia mitjanament clara de l’existència d’alguna fossa.

Amb aquesta primera exhumació el Govern segueix els passos d’altres comunitats de l’Estat, com el País Basc o Andalusia, que ja gaudeix d’un protocol d’actuació, en la feina de recuperació de la memòria històrica.

1  

Fitxers adjunts

El Govern exhuma la primera fossa de la guerra civil

El Govern exhuma la primera fossa de la guerra civil
DOC | 116