- El Departament de Drets Socials i Inclusió reuneix en una sessió extraordinària als principals agents socials per explicar el model de gestió d’aquesta prestació després de l’acord signat amb l’Estat
La Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) s’ha reunit aquest divendres en una sessió extraordinària per compartir el contingut del conveni de l’assumpció de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) després de la seva signatura el passat mes d’agost. Aquest acord ha de permetre millorar la coordinació i gestió d’aquesta prestació, així com de la Renda Garantida de Ciutadania, posant les necessitats de la ciutadania al centre i, de forma concreta, les dels col·lectius més vulnerables.
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha encapçalat la reunió, a la que també ha assistit el secretari general, Raúl Moreno, el director general de Prestacions Socials, Valentí Arroyo, així com els principals agents socials.
El model de transferència fixat en el conveni estableix que la Generalitat tramitarà i resoldrà la prestació, mentre que l’Estat assumirà les resolucions que faci l’administració catalana així com el pagament als beneficiaris. L’Estat compensarà a la Generalitat per les despeses de gestió de la prestació amb una transferència anual de l’Administració General de l’Estat.
Els principals objectius de millora que es plantegen són agilitzar les resolucions, reduir els tràmits burocràtics i oferir, en un model futur, una finestreta única integrada de les dues prestacions, l’IMV i la RGC. Per això, el traspàs de la gestió de l’IMV inicialment farà ús de l’experiència adquirida amb la RGC per millorar la gestió de l’IMV. Resoldre alhora les dues prestacions, a la llarga, hauria de permetre reduir considerablement el temps de resolució d’expedients.
Properes passes
En els propers dies es constituirà la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’IMV recollida al conveni i que està formada per quatre membres de la Generalitat de Catalunya i quatre de l’Administració General de l’Estat, que es reunirà almenys dues vegades a l’any. Properament, també es mantindran reunions amb els agents socials per avaluar com es pot reforçar amb la seva col·laboració el model d’atenció a les persones proposat.
Entre les actuacions previstes, també hi ha la de millorar la comunicació de la prestació, així com disposar d’indicadors amb dades reals i estructurades que serveixin per accelerar la transformació de totes les prestacions que gestiona la Generalitat.
La RGC i l’IMV tenen objectius i destinataris molt similars, però fins ara depenien de dues administracions diferents. Després de la signatura d’aquest acord el passat estiu per la gestió de l’IMV, Catalunya s’ha convertit així en el primer territori no foral que gestionarà aquesta prestació no contributiva.
La Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania té com una de les seves funcions la racionalització i simplificació de les prestacions socials que gestiona la Generalitat de Catalunya i per tant farà el seguiment dels traspàs d’aquesta prestació. Aquest òrgan està format per Generalitat, UGT, CCOO, Foment del Treball, PIMEC, Taula del Tercer Sector, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM).