1. La trobada, que s’ha desenvolupat en un clima de plena normalitat institucional, ha servit per tractar reptes comuns i constatar la plena sintonia entre els dos governs, amb prioritats comunes com el ple desenvolupament de l’autogovern i el reforç dels serveis públics
  2. El president i el ministre han coincidit a reforçar la lluita contra l’odi i vetllar pel prestigi de les institucions
Reunió Illa Bolaños{"name":"2024/09/27/14/06/75d0c022-2951-48f6-9953-63c30ce93ecb.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":125054}


El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha mantingut avui la primera trobada institucional amb el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, a Barcelona.

Durant la reunió, que s’ha celebrat en un clima de plena normalitat institucional, el president de la Generalitat i el ministre han constatat que l'actual etapa de normalitat política i social està afavorint la cooperació institucional entre els dos governs. Els dos executius tenen prioritats compartides, com ara el ple desenvolupament de l'autogovern català o el reforç dels serveis públics com a elements generadors de benestar i de consensos.

A més, en l'àmbit polític, Illa i Bolaños han coincidit en la necessitat d'abordar des dels seus respectius governs la defensa i la millora de la democràcia davant l'auge de discursos divisoris i extremistes, especialment contra els col·lectius més vulnerables, així com vetllar pel prestigi de les institucions fent-les més transparents i participatives.

Compromís del govern d’Espanya amb el servei públic de Justícia de Catalunya

Bolaños s’ha reunit també amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i el de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler.

Durant la trobada, han avaluat positivament l’estat de la col·laboració en matèria de Justícia entre els dos governs. En aquest sentit, el ministre ha destacat l’avanç en matèria de transformació digital a Catalunya a partir de les inversions en projectes tecnològics que el ministeri va realitzar el 2023, que van ascendir a 13.431.842 euros. També s’ha subratllat l’entrada en funcionament del nou model d’Oficina Judicial a Catalunya, que ja està present en 22 dels 49 partits judicials. Aquest és un nou model organitzatiu que estableix sistemes de treball racionals i homogenis, amb l’objectiu que l’activitat judicial es desenvolupi amb la màxima eficàcia i responsabilitat.

Compromís contra la multireincidència

A més, els consellers i el ministre han abordat l’evolució del fenomen de la multireincidència i les mesures endegades per combatre-la.

En aquesta línia, Bolaños ha destacat les iniciatives impulsades pel govern d’Espanya per fer efectiva la reforma del Codi Penal de l’any 2022, que castiga amb pena de presó i no amb multa els furts reincidents per valor superior als 400 euros.

D’entre aquestes iniciatives, destaca la pròrroga fins al 2025 d’un segon jutjat per delictes lleus a Barcelona amb l’objectiu d’agilitzar la resolució dels casos pendents. I també la millora del Sistema de Registros Administrativos de Apoyo a la Administración de Justicia (SIRAJ) per permetre, en els casos de furt amb antecedents penals, conèixer ràpidament si l’import sostret, sumat al de casos anteriors, supera els 400 euros. És un fet que facilita als jutges i fiscals aplicar la reforma i evita que hagin de buscar aquestes dades en fulls d’antecedents o sentències anteriors, cosa que moltes vegades frustrava l’aplicació correcta de la nova normativa.

Els dos governs s’han compromès a continuar cooperant en aquesta matèria i a realitzar un seguiment estret del funcionament de les iniciatives, millorant-les en cas necessari.

5  

Imatges

Fotografia de la reunió (I)

Fotografia de la reunió (I) 125054

Fotografia de la reunió (II)

Fotografia de la reunió (II) 124452

Fotografia de la reunió (III)

Fotografia de la reunió (III) 150552

Fotografia de la reunió (IV)

Fotografia de la reunió (IV) 166904

Fotografia de la reunió (V)

Fotografia de la reunió (V) 130297