- El titular d’Unió Europea i Acció Exterior ha assegurat des de Cervera que el Govern vetllarà perquè Catalunya “ocupi una posició destacada” en la captació de fons europeus competitius
- Duch ha participat en el seminari “El Moviment Europeu i el Consell d’Europa”, organitzat pel Consell Català del Moviment Europeu, i ha visitat la Paeria de Cervera i el centre de la ciutat
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch Guillot, ha assegurat aquest divendres que un dels eixos d’actuació del nou Govern serà l’impuls de la participació del món local en els assumptes europeus. “Catalunya té 947 municipis que tenen molt a aportar. En un context institucional de renovació i canvis, és indispensable encoratjar la participació del món local en les grans transformacions europees”, ha asseverat durant la seva participació en el seminari “El Moviment Europeu i el Consell d’Europa”, organitzat pel Consell Català del Moviment Europeu a Cervera, en el marc del IX Consell Territorial del Moviment Europeu.
“Catalunya és Europa, i els municipis també. És necessari millorar la comunicació sobre què fa la Unió, què significa ser europeu, quines implicacions té per als ciutadans de la UE. Per això, hem de fer un major esforç per a explicar-nos, amb campanyes que permetin dirigir-nos a totes les generacions”, ha afegit el conseller en la seva intervenció, assenyalant, també, la voluntat d’implicar en aquesta tasca la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, “que ja juguen un rol actiu a l’hora de fer valer les aportacions del món local”.
El conseller ha destacat, a més, que en el cicle posterior als Fons Next Generation i l’arquitectura del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, el Govern “vetllarà perquè Catalunya ocupi una posició destacada en la captació de fons competitius, i per assolir el màxim d’oportunitats possibles per al teixit empresarial i la societat civil”, especialment si s’implementen les propostes de finançament de l’informe Draghi.
“Iniciem una etapa en què és obligada la col·laboració a tots els nivells, perquè ens juguem el futur de les pròximes generacions. La col·laboració entre institucions i societat civil; entre els nivells europeu, estatal i subestatal; entre totes aquelles ideologies que es basen en la defensa dels drets i dels valors; entre tots els que creiem en la democràcia, la solidaritat i la pau”, ha conclòs Duch.
Guanyar influència a Europa
El titular d’Unió Europea i Acció Exterior també ha subratllat la voluntat del nou executiu català de “posar Europa al centre de les polítiques”, com a marc prioritari. “Catalunya ha de guanyar influència en tots els àmbits de decisió en què la seva participació pot resultar útil a la ciutadania i aquest Govern té la ferma voluntat de potenciar aquesta presència institucional amb l’eficàcia com a motor principal”, ha afirmat Duch.
Una influència que el conseller vol incrementar per contribuir a construir una Europa “rellevant al món”, un espai de cohesió social i compromís amb la sostenibilitat, la promoció de la pau i el foment de la cooperació i la solidaritat.
Per a això, “hem de ser presents en els espais de presa de decisions que ens corresponen en les institucions europees”, ha insistit, i s'ha referit al Comitè de les Regions —amb participació directa—, al Consell de la UE —en representació de l’Estat—, a la Conferència d’Assumptes relacions amb la UE i, també, al Parlament Europeu, on ha defensat “crear dinàmiques de treball eficaces”.
Els grans reptes europeus i la tasca del Consell Català del Moviment Europeu
Durant la seva intervenció, Duch ha recordat els orígens de la construcció europea i la seva evolució, particularment la del Consell d’Europa, i ha analitzat els grans reptes europeus en l’actualitat, com les guerres a Ucraïna i a l’Orient Mitjà; dotar la Unió Europea d’“autonomia estratègica” i autosuficiència; compatibilitzar la lluita contra el canvi climàtic i la protecció dels interessos econòmics del sector primari i dels consumidors; apostar per la reindustrialització i la descarbonització; les ampliacions de la UE amb nous membres; fer front a les campanyes de desinformació, els populismes i els extremismes; o la promoció del sentiment de pertinença europeista entre el jovent.
El conseller ha agraït, finalment, la feina del Consell Català del Moviment Europeu, així com del Consell Federal Espanyol, durant els seus 75 anys d’història, especialment la seva defensa dels ideals democràtics europeus enfront del franquisme: “En l’escenari actual de canvis i grans reptes, la seva defensa del projecte europeu és tan pertinent com ho era llavors. El futur d’Europa i el futur de Catalunya i de tota Espanya van lligats”.
També han intervingut a l’acte l’alcalde de Cervera, Jan Pomés; el president del Consell Català del Moviment Europeu, Jordi Xuclà; el president del Consell Federal del Moviment Europeu, Francisco Aldecoa; la síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas; i el síndic de greuges del País Basc, Manuel Lezertua.
En el marc de la seva visita a Cervera, el conseller ha visitat la Paeria i el museu de la ciutat, acompanyat del paer en cap, Jan Pomés. Junts, han recorregut el centre del municipi i han abordat la necessitat de connectar més i millor el món local amb les institucions europees.