1. La consellera d’Igualtat i Feminisme ha qualificat la llei 11/2014 com un abans i un després, tant per Catalunya com internacionalment, “i és per aquesta raó que aquest mes el Govern de la Generalitat obrirà les portes del Parlament per commemorar-la”.
  2. La conselleria treballa de bracet amb les entitats en una actualització del text per tal d’adaptar-lo a la realitat actual, incorporant per exemple la diversitat sexual afectiva i de gènere o un règim sancionador.
acte commemoratiu del 10è aniversari de la llei 11/2014 ‘10 anys de la llei contra l’lgbti-fòbia’ organitzat per la Plataforma LGTBI de Catalunya. {"name":"2024/10/01/08/58/1a95bf1e-d434-4d2e-81fc-e87c48323b30.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":269136}

“Els drets del col·lectiu LGBTI, en cada una de les seves sigles, i la seva protecció, són i seran una prioritat per aquest Govern, per tal que a Catalunya tots els catalans i catalanes puguin expressar-se, viure i ser com vulguin ser” ha destacat la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor Contador, en l’obertura de l’acte commemoratiu del 10è aniversari de la llei 11/2014 ‘10 anys de la llei contra l’lgbti-fòbia’ organitzat per la Plataforma LGTBI de Catalunya.

Aquest 2 d’octubre es compleixen deu anys de la Llei contra l’LGTBI-fòbia, la Llei 11/2014, per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. “La llei 11/2014 que avui commemorem va suposar un abans i un després, tant al nostre país com a escala internacional, i conscients del que va significar i significa ara, el pròxim 23 d’octubre la commemorarem al Parlament” ha anunciat la consellera Menor.

Amb aquest motiu de celebració d’una fita històrica del moviment, però posant el focus en el futur amb les perspectives de millorar d'una eina que permet fer polítiques públiques efectives, la conselleria d’Igualtat i Feminisme treballa en un nou text que modificarà la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, per tal d’actualitzar-la al marc normatiu europeu i espanyol actual. 

Un dels canvis que es preveu és “dotar la llei d’un règim sancionador útil, que ofereixi mesures de protecció, d’acompanyament durant el procediment i de reparació dels danys causats”, ha compartit la consellera Menor, que ha afegit que també s’impulsaran “polítiques i accions efectives per potenciar la prevenció d’aquests fets”.

La consellera Menor també ha volgut destacar el paper clau que van de tenir les entitats en l’assoliment del primer text, i que, per tant, també han de tenir amb aquesta reformulació; “volem treballar de la mà amb les entitats, algunes de les quals esteu presents avui. Sense les entitats i la vostra reivindicació i lluita probablement fa 10 anys no s’hauria aprovat aquesta llei i avui no hi seríem tots aquí”.

Desplegament de la Xarxa SAI

La consellera d’Igualtat i Feminisme ha posat en relleu la importància de la Llei 11/2014 per desplegar la Xarxa de Servei d'Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya, la Xarxa SAI. “Gràcies a aquesta Llei es va poder desplegar la xarxa SAI, que ens ha donat l’oportunitat de treballar, com a Administració de Catalunya, en conjunt amb les entitats, i d’arribar a cada racó del país, oferint a qualsevol persona que ho necessiti un espai de denúncia, d’assessorament jurídic o administratiu i d’acompanyament psicològic”, ha compartit Menor.

La Xarxa SAI LGBTI+ és un servei de proximitat que, entre d’altres, assessora i atén persones que pateixin o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere amb l’objectiu de prevenir les violències LGBTI+.

Govern inclusiu

La consellera ha detallat algunes mesures que s’impulsaran, com un pla específic per a la Gent Gran LGBTI+ perquè “la gent gran LGBTI, que ha estat protagonista de les grans lluites i ha vist com s’han transformat la realitat social i legislativa arreu del món, ha de poder viure en plenitud la seva identitat o orientació sexual” i el memorial LGBTI+ de Catalunya, un espai de record i homenatge per enfortir la memòria històrica LGBTI. “Volem ser un Govern de i per a la gent, inclusiu, que no deixi ningú enrere, i que posi en el centre de la seva acció política la igualtat d’oportunitats i la protecció de drets socials” ha explicat la consellera.

“Aquest era precisament l’esperit de la llei 11/2014, i serà també el que farem des de la nostra acció de Govern: treballar per garantir-vos una Catalunya on tothom pugui desenvolupar el seu projecte vital, sigui com sigui, vingui d’on vingui, visqui on visqui i estimi a qui estimi”.