1. El futur reglament concretarà aspectes claus de la Llei de 2022, com ara les condicions per poder accedir al Fons de finançament i el pla d’avaluació de les actuacions que s’executin
  2. La Llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles vol millorar les condicions de vida de la població de les àrees amb alta vulnerabilitat social, dèficits urbanístics, manca d’equipaments i serveis, dificultats d’accessibilitat, riscos ambientals i greus exposicions als efectes de l’emergència climàtica
  3. El projecte de reglament es troba exposat a consulta pública de la ciutadania i els ajuntaments al portal participa.gencat.cat durant un mes

El Govern obre el termini de consulta pública del reglament per concretar i desplegar la Llei de barris. Tant la ciutadania com els ajuntaments en seran els principals beneficiaris i ja poden fer les seves aportacions al projecte de reglament, que s’exposarà al portal participa.gencat.cat un mes.

D’aquesta manera, el Govern dona tret de sortida a l’aplicació d’aquesta Llei per millorar les condicions de vida de les àrees més vulnerables de Catalunya, una de les prioritats de l’Executiu.

El Parlament de Catalunya va aprovar el desembre de 2022 la Llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles, que substitueix i actualitza l’antiga Llei de barris del 2004, que va quedar derogada. L’objectiu de la nova Llei és millorar les condicions de vida de la població de les àrees amb alta vulnerabilitat social, dèficits urbanístics, manca d’equipaments i serveis, dificultats d’accessibilitat, riscos ambientals i greus exposicions als efectes de l’emergència climàtica. Tot, amb la voluntat d’evitar el risc de fractura social i també de fer front a la crisi ambiental.

La Llei preveu crear un Fons econòmic que es dotarà amb els pressupostos de la Generalitat i amb finançament procedent de l’Estat o de la Unió Europea. El Fons permetrà obrir convocatòries anuals de subvencions dirigides als ajuntaments que presentin projectes d’intervenció amb actuacions dirigides a assolir transformacions físiques, ecològiques i sociocomunitàries als seus barris.

Precisament, el reglament permetrà regular els aspectes bàsics i les principals condicions per poder accedir al finançament del Fons de Recuperació Urbana, Ambiental i Social de Barris i Viles d’Atenció Especial. També detallarà els criteris per identificar les àrees d’atenció especial i per valorar les memòries que hauran de presentar els ajuntaments per optar a rebre finançament. Finalment, el reglament haurà de desenvolupar el pla d’avaluació de les actuacions, un aspecte essencial per valorar el funcionament i els resultats de la política de millora dels barris i les viles de Catalunya.