- Una exposició col·lectiva amb Agitació Diska, DU-DA, La Creatura, LAC -Laboratori d'Art Comunitari, Sindillar, Sitesizei TiritiTrans Trans Trans
- La mostra, curada per Tere Badia, Irati Irulegi (Idensitat) i Montserrat Moliner, reivindica la importància de l’activisme i l’acció col·lectiva obrint també espais de debat i participació
- ‘Després del vendaval’ s’inaugura avui, a les 19 h, i es podrà visitar gratuïtament fins al 12 de gener de 2025 en l’horari habitual del centre
El Santa Mònica inaugura aquest dimecres 2 d’octubre, a les 19 h, Després del vendaval. Rehabitar les esquerdes des de l’acció col·lectiva, una exposició col·lectiva, curada per Tere Badia, Irati Irulegi (Idensitat) i Montserrat Moliner, amb Agitació Diska, DU-DA, La Creatura, LAC - Laboratori d'Art Comunitari, Sindillar/Sindihogar, Sitesize i TiritiTrans Trans Trans.
Després de deu mesos de treball conjunt, els set col·lectius irrompen al centre d’arts amb una vintena de propostes –entre instal·lacions i activitats– que uneixen pràctiques polítiques i poètiques per acostar la protesta, parlar sobre els conflictes, desafiar la violència sistèmica i subvertir els límits de la norma. Les propostes exploren qüestions com la sobirania de la mort, la sobirania de l’aigua, l’accés a les subvencions artístiques, la renda bàsica universal, el dolor crònic i la malaltia mental o el treball sexual.
La mostra vol reivindicar la importància de l’activisme i l’acció col·lectiva obrint també espais de debat i de participació. A la primera planta del centre, un espai de consulta de fanzins, en col·laboració amb La Fanzinoteca, i una cronologia mostren les pràctiques artístiques grupals, comunitàries i activistes catalanes que s’han desenvolupat des de les olimpíades del 1992 fins ara. Iniciada a partir dels tallers participatius d’Iconoclasistas, la genealogia col·lectiva segueix oberta a la participació mentre duri l’exposició. En paral·lel, al pis superior, s'obre l'espai sub rosa, un espai dialèctic dissenyat per explorar debats controvertits de manera anònima i confidencial, on confluiran agents i entitats amb opinions diverses sobre l'ocupació, la tecnodesobediència, els marges o la renda bàsica universal.
La mostra es completa amb un ampli programa d’activitats que inclou també propostes del col·lectiu TOPLAP, Mixtur, el grup de recerca Cosmografies, el Festival IndiFest i el Festival IF.
Després del vendaval es pot visitar al Santa Mònica fins al 12 de gener de 2025 de manera gratuïta i en l’horari habitual del centre.
El Santa Mònica, un centre de creació col·lectiva
Amb Després del vendaval, el Santa Mònica segueix explorant formes experimentals de curadoria col·lectiva. En aquest cas, convidant col·lectius socials locals a formar part d’un procés expositiu de creació artística col·lectiva i proposant la metodologia de treball del Santa Mònica que facilita que artistes, comissàries i col·laboradors es trobin i donin forma conjuntament al projecte, amb uns tempos dilatats que permeten anar descobrint a poc a poc les preocupacions i els desitjos al voltant de cada qüestió.
Amb aquesta forma de fer, el Santa Mònica aposta per la creació col·lectiva, la desjerarquització institucional i abraça fórmules diverses de participació horitzontal. En total, més de quaranta artistes participen cada quatre mesos en un procés de construcció compartida, agrupats sota un tema. Al mateix temps, diversos gremis d’artistes residents, grups formats per convocatòria pública, experimenten amb les mateixes infraestructures institucionals des de les seves pràctiques artístiques, com a part addicional de la programació, amb la voluntat que el centre d’arts esdevingui un espai en constant construcció de nous significats compartits i obertura de nous interrogants.
Informació de visita:
Entrada gratuïta.
De dimarts a diumenge i festius: 11:00 – 20:30 h.
Dies tancats: 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener.
Els dies 24 i 31 de desembre el centre tanca a les 17h.
Més informació:
Dossier de premsa i imatges: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/espai-premsa