1. El futur centre substituirà l’actual per donar servei a les 9.700 persones que viuen als municipis de l’ABS Alfarràs-Almenar
  2. El projecte té un cost d’uns 3,3 milions d’euros entre obra i equipament, finançats pel fons MINAP del Ministeri de Sanitat
Salut comença a construir el nou CAP Almenar {"name":"2024/10/03/09/49/6100585d-9644-4a5d-ad30-366b568996db.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":436700}

El Departament de Salut ha iniciat en les darreres setmanes les obres de construcció del nou CAP (Centre d’Atenció Primària) Almenar, que es preveu que tinguin una durada de 18 mesos. Fins ara s’ha preparat i desbrossat el terreny i s’ha començat la fonamentació de l’edificació. Un cop en marxa, l’edifici substituirà l’actual centre, que té dèficits estructurals i no s’adequa a les necessitats assistencials de la població de la zona.

El nou CAP s’ubicarà al carrer Horta 25, en un solar cedit per l’Ajuntament d’Almenar, i constarà d’uns 1.300 m² distribuïts en dues plantes. L’equipament permetrà disposar de més espais per a una atenció sanitària més adequada i confortable. Per a una millor accessibilitat, les consultes als usuaris es concentraran a la planta baixa, on diferents patis aportaran il·luminació i ventilació natural a l’edifici. A la planta primera s’hi trobaran únicament espais destinats als professionals.

El centre inclourà 3 sales de consulta de medicina general; 1 de pediatria; 4 d’infermeria; 1 de ginecologia/llevadora; 1 per a l’àrea d’odontologia; 3 sales de consultes polivalents; 1 aula d’educació sanitària; àrea d’atenció no programada i atenció continuada amb 2 boxs, 1 sala d’extraccions, 1 espai de tractament i 1 espai d’observació; i una base del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques).

L’edifici serà energèticament sostenible. Per assegurar el confort tèrmic, disposarà de diversos equips d’energia geotèrmica, i per garantir la salubritat de l’aire es disposarà d'un equip general de ventilació amb tecnologia de recuperació de calor rotatiu que ventilarà el conjunt del CAP. A banda, a fi de reduir el consum i les emissions de l’immoble, a la coberta s'hi instal·laran 96 plaques fotovoltaiques per produir l’aigua calenta de forma renovable.

L’obra és finançada amb fons del Pla de millores d'infraestructures d'Atenció Primària (MINAP) del Ministeri de Sanitat i té un cost total aproximat de 3,3 milions d’euros, entre l’obra (2,1 milions d’euros) i les instal·lacions (1,2 milions d’euros). Les obres d’arquitectura s’han adjudicat a l’empresa Romà Infraestructures i Serveis, i les instal·lacions, a Garcia Riera.

El CAP Almenar és gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i forma part de l’ABS Alfarràs-Almenar, que dona servei a 9.709 persones. A més d’Almenar, el CAP és el centre de referència per als usuaris dels municipis d’Alguaire, Alfarràs, Algerri i Ivars de Noguera, que disposen dels seus respectius consultoris locals. L’any passat, els professionals d’aquest equip d’atenció primària van fer unes 110.400 visites.

Un CAP adaptat a les noves necessitats

Amb el transcurs del temps, la creixent utilització dels serveis d’atenció continuada i urgent ha obligat a reestructurar els espais de l’actual CAP en diverses ocasions per tal d’assumir les noves necessitats assistencials, la incorporació de professionals i l’ampliació de la cartera de serveis de l’atenció primària. L’edifici va ser construït als anys 70 per ubicar-hi el consultori local i l’any 1991 va ser habilitat com a CAP.

Tot i les remodelacions, era necessari adaptar-lo als requisits actuals per aquests tipus d'equipament sanitari. Un cop acabada l’ampliació, es comptarà amb unes instal·lacions amb major confort tant per a pacients com per a professionals i adaptades a les necessitats de la població actual.

1  

Imatges

Salut comença a construir el nou CAP Almenar

Salut comença a construir el nou CAP Almenar 8388979