El sector de la Fruit i Horta és el tercer sector exportador agroalimentari català: de gener a juliol del 2024 ha incrementat les seves vendes internacionals més d’un 5% en valor respecte el mateix període de l’any passat

Catalunya participa a la fira Fruit Attraction, esdeveniment de referència per impulsar les exportacions mundials del sector que se celebra a Madrid del 8 al 10 d’octubre

Més de 90 empreses catalanes formen part de Fruit Attraction, 31 de les quals amb el Departament d’Agricultura, mitjançant PRODECA, sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura”


DARPA
Empreses catalanes participants a la Fruit Attraction 2023
{"name":"2024/10/03/10/44/f519b126-1148-4af6-a685-e09f8a8c54c9.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":2642728}

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de PRODECA, la Promotora dels Aliments Catalans, organitza la participació agrupada de 31 empreses catalanes del sector de la fruita i horta a la Fruit Attraction 2024, que se celebra del 8 al 10 d’octubre a Madrid, sota la marca agroalimentària “Catalunya, on la fruita és cultura”. En total, més de 90 empreses catalanes participaran en una nova edició d’aquesta fira internacional que s’ha convertit en un esdeveniment referent per impulsar les exportacions mundials del sector.

La secretaria d’Alimentació, Rosa Cubel, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, assistiran la fira el dimarts 8 i el dimecres 9 d’octubre per mostrar el suport institucional a les empreses catalanes i al sector de la fruita, un dels més importants i estratègic per a l’economia agroalimentària del país. Durant la seva visita a la fira, s’han organitzat una programa de reunions amb diferents empreses, entitats i agents del sector, amb l’objectiu d’atendre les demandes del sector i valorar noves oportunitats de col·laboració.

Les empreses catalanes participants a la Fruit Attraction 2023 sota la marca “Catalunya, on la fruita és cultura” al Pavelló Catalunya (Pavelló 6 E04):

·ABELLA FRUITS – Segrià

·AMSAFRESH – Montsià

·CAL ROGET - Berguedà

·CERIMA CHERRIES – Ribera d’Ebre

·CÍTRICS TERRES DE L'EBRE - DELTAFRUITS – Baix Ebre

·COOPERATIVA DE SOSES – Segrià

·COPA FRESH - Pla d'Urgell

·DASBEN – Segrià

·EXPORTADORA D'AGRIS D'ALCANAR – Montsià

·FILELLA FRUITS - Segrià

·FRUILAR – Segrià

·GREENFARMERS – Segrià

·GRUP FRUITER – Ribera d’Ebre

·GRUPO CATALÀ – Segrià

·IGP POMA DE GIRONA FRUCTÍCOLA D’EMPORDÀ – Baix Empordà

·IGP POMA DE GIRONA GIRONA FRUITS – Baix Empordà

·IGP POMA DE GIRONA GIROPOMA – Baix Empordà

·LA COMA FRUITS - Segrià

·LA PORTELLANA - Segrià

·PRATS FRUITS – Barcelonès

·SANDO CLEMENTINE – Baix Ebre

·SAT PLA D'ESCARP – Segrià

·SAT FRUITA D’ALCARRAS – Segrià

·SOFRUT – Segrià

·TERCOOP FRUITES - Segrià

·VISA FRUITS – Barcelonès

·VIVEROS ALCANAR – Montsià

·AFRUCAT

·IRTA

·CONSELL CATALÀ PROD INTEGRADA

·CONSELL REG DOP PERA DE LLEIDA

La fruita fresca, un sector agrari de pes a Catalunya

La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, i un dels pilars de la seva internacionalització. Gràcies a una zona plena de diversitat i un clima mediterrani suau, Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: l'agricultura es realitza sota un sistema de producció integrada. El 37% de la fruita produïda a Catalunya és de producció integrada.

Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa. Amb una capacitat de producció habitual d’un milió de tones de fruita a l’any (901.005 any 2023) és la comunitat autònoma que més fruita dolça produeix. La poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal. La importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 30-35 % del préssec i la nectarina que es produeix a Espanya és catalana.

Aproximadament el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 10% té com a destí la indústria transformadora.

PRODUCCIÓ DE FRUITA CATALUNYA

CATALUNYA

Producció 2023 (t)

Producció 2022 (t)

Var (%) 23-22

POMA

236.469

217.519

8,71%

PERA

120.476

95.664

25,94%

ALBERCOQUER

10.974

4.764

130,35%

CIRERA I GUINDA

9.886

6.776

45,90%

PRÈSSECS

220.552

116.822

88,79%

NECTARINA

179.095

78.114

129,27%

PRUNA

-

2.066

143,13%

FRUITA DOLÇA

777.452

521.725

49,02%

TARONJA

30.437

26.964

12,88%

MANDARINA

101.428

81.752

24,07%

LLIMONA

128

189

-32,28%

CÍTRICS

131.993

108.905

21,20%

TOTAL

909.445

630.630

44,21%

Dades 2023 provisionals

FONT: Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca amb dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Pilar exportador de l'economia agroalimentària catalana

El sector de la Fruita i Horta és el tercer sector exportador agroalimentari tant en valor com volum durant el 2024 (gener-juliol). El sector, en conjunt, va exportar 628.934 tones i per un valor de 808,46€ entre gener i juliol de 2024, el que suposa un increment del 13,81% en volum i un 4,57% en valor respecte el mateix període del 2023.

Pel que fa només a la Fruita, entre gener i juliol de 2024, Catalunya ha exportat 422.993 tones per valor de 597M€, representant un increment tant en volum (+6,84%) com en valor (+5,16%) respecte de 2023.

El 2023 el sector va recuperar les dades històriques de producció i d’exportació després d’un exercici (2022) marcat per les condicions climàtiques (gelada març).

Catalunya exporta, històricament, entre un 70% i un 80% de la fruita (en relació a la seva producció) als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària. Amb dades de 2023 aquesta xifra supera el 90%.

 EXPORTACIONS

VALOR M€

(gen-juliol 2023)

VALOR M€

(gen-juliol 2024)

VOLUM (Tn)

(gen-juliol 2023)

VOLUM (Tn)

(gen-juliol 2024)

VAR VALOR (2023vs2024)

VAR VOLUM

(2023vs2024)

FRUITA I HORTA

773,11

808,46

552.636,29

628.934,36

4,57%

13,81%

FRUITA

567,84

597,13

395.897,98

422.993,19

5,16%

6,84%

Pomes

24,32

29,32

26.807,87

31.791,08

20,56%

18,59%

Peres

20,54

20,35

21.474,71

21.081,04

-0,93%

-1,83%

Albercocs

34,90

37,24

19.333,76

22.683,04

6,70%

17,32%

Cireres

7,49

9,16

1.801,03

2.982,57

22,30%

65,60%

Nectarines

65,61

75,42

48.221,16

58.155,73

14,95%

20,60%

Préssecs

87,17

98,8

66.214,81

74.117,20

13,34%

11,93%

Cítrics

72,16

74,65

72.496,41

80.481,79

3,45%

11,01%

HORTA

205,27

211,33

156.738,81

205.941,17

2,95%

31,39%

FONT: Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca amb dades d’AEAT

Catalunya va exportar, el 2023, el 68% de les pomes del total estatal, el 65% de les peres, el 43% dels préssecs i el 38% de les nectarines.

En els últims 5 anys (2018-2023) l’exportació de fruita ha incrementat un 30,76% en valor tenint en compte que el volum pràcticament s’ha mantingut (lleugera disminució del 0,29%). Aquestes dues dades ens indiquen que estem posant en valor la nostra fruita als mercats internacionals i representant un increment del 31% en el rati Valor-Volum d’exportació. Pel que fa a les empreses, Catalunya va comptar el 2023 amb 364 exportadores regulars de fruita, el 20% (19,98%) del total de l’estat que es xifra en 1.822.

CATALUNYA 

2018

2022

2023

Variació 1 any

Variació 5 anys

EXPORT M€

EXPORT M€

EXPORT M€

2022 vs 2023

2018 vs 2023

FRUITA I HORTA

1.052,61

1.291,27

1.460,14

13,08%

38,72%

FRUITA

883,88

1.024,09

1.155,77

12,86%

30,76%

Pomes

63,36

67,46

61,36

-9,05%

-3,16%

Peres

44,00

43,11

76,74

77,99%

74,41%

Albercocs

19,75

22,06

40,48

83,52%

104,98%

Cireres

2,56

2,79

8,05

188,53%

214,45%

Nectarines

124,83

153,74

148,61

-3,34%

19,05%

Préssecs

150,30

175,52

172,67

-1,62%

14,88%

Cítrics

112,37

142,34

137,35

-3,51%

22,23%

HORTA

168,74

267,18

304,37

13,92%

80,38%



CATALUNYA 

2018

2022

2023

Variació 1 any

Variació 5 anys

EXPORT TONES

EXPORT TONES

EXPORT TONES

2022 vs 2023

2018 vs 2023

FRUITA I HORTA

1.012.799,41

977.886,89

1.067.188,12

9,13%

5,37%

FRUITA

828.690,49

743.031,34

826.268,40

11,20%

-0,29%

Pomes

82.808,60

77.765,18

63.695,14

-18,09%

-23,08%

Peres

53.638,42

47.717,11

79.704,25

67,03%

48,60%

Albercocs

16.640,48

13.031,91

22.948,89

76,10%

37,91%

Cireres

1.211,79

659,61

1.872,98

183,95%

54,56%

Nectarines

133.917,15

103.202,16

116.479,64

12,87%

-13,02%

Préssecs

179.013,70

125.109,62

142.050,96

13,54%

-20,65%

Cítrics

143.899,11

167.332,64

131.153,62

-21,62%

-8,86%

HORTA

184.108,92

234.855,55

240.919,72

2,58%

30,86%

Els productes més venuts a l’estranger en termes de valor són: préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.

La Unió Europea és el mercat natural per la fruita europea i on la majoria dels productors mundials hortofructícoles destinen les seves exportacions. Molts països productors procuren produir cada vegada més, molt per sobre de la seva demanda interna, per vendre a Europa, on gaudeixen d'un tracte preferencial no recíproc quan han de rebre les fruites europees.

Alemanya és el principal destí de les exportacions de fruita de Catalunya, seguit d’Itàlia i França.

Els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són els de l’Europa Occidental que pertanyen a la Unió Europea, com ara Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit, Polònia, els Països Baixos, Bèlgica, Suïssa i Portugal.

En pera, trobem com a principals països receptors Itàlia, seguit de França i Alemanya; en menor mesura Brasil, Aràbia Saudita, Marroc i Portugal.

Finalment, en poma, cal destacar com el principal país destinatari França, seguit per Brasil, Portugal, Regne Unit i Colòmbia; tot i que en menor mesura, també hi ha exportacions a Equador, Marroc, Emirats Àrabs, Mauritània i Guatemala i Itàlia.