1. La consellera Paneque referma el compromís del Govern amb les polítiques d’habitatge i defensa la cooperació, la lleialtat institucional i donar solucions als problemes
  2. “Tenim constància que donar solucions a l’habitatge a Catalunya és un encàrrec difícil i necessitem l’ajut de tothom. Ens consta que el Ministeri té interès en aquest tema i hem començat a col·laborar”, ha explicat Paneque.
  3. Ha avançat també que les darreres dades del preu del lloguer a Catalunya indiquen una contenció en els preus


En el marc de la Conferència Sectorial d’Habitatge i Agenda Urbana que s’ha celebrat aquest matí a Madrid, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha corroborat la implicació del Govern de la Generalitat amb les polítiques d’habitatge impulsades pel Ministeri: “Tenim preocupació amb aquest tema i determinació a Catalunya per impulsar el parc d’habitatge públic, és una acció política que ofereix resposta i solucions per gran part de la ciutadania. Esperem el suport de tothom”. En aquest sentit, ha confirmat també el vot favorable al Bo Lloguer Jove.

Atès que alguns reptes, com l’habitatge, són compartits, la titular de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha fet una crida també a la cooperació i solidaritat entre les diferents comunitats autònomes, aprofitant la presència a la Conferència de la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez García, i els representants de la resta de comunitats autònomes. “Catalunya té la voluntat de col·laboració”, ha afirmat, “si li va bé als nostres veïns, ens anirà bé a nosaltres. Tenir un entorn competitiu, estar situats en una zona de creixement, ocupar un espai en un territori més ampli de progrés resulta profitós. Quan hi ha un creixement global, la circumstància és propícia”.

En aquest aspecte, ha remarcat el compromís de Catalunya de “treballar per reduir els terminis de gestió del sòl, que s’han allargat aquests últims anys fins a extrems intolerables”, així com “la determinació de col·laborar amb el món local i amb tothom que vulgui trobar solucions”. “Recuperarem la dinàmica de concertació entre Generalitat i pobles i ciutats, a més de la voluntat d’arribar a acords profitosos per a tothom”, ha insistit Paneque.

La diferència entre els ingressos de les llars i els preus de l’habitatge és cada vegada més profunda segons les dades de les últimes dècades. “Els ingressos mitjans de la població catalana s’han incrementat un 57,7%, mentre que el preu mitjà de l’obra nova el va fer un 171,9% i el de segona mà, un 122,9%”, ha reflexionat la consellera. Posant en valor l’esforç fet per aplicar la Llei de l’Habitatge i la delimitació de les àrees tensionades, ha recordat que “Catalunya té el dret i el deure d’actuar amb tenacitat i convicció per oferir solucions en l’àmbit de l’habitatge”. Per revertir la “greu” situació, sobretot pel que fa a la regulació del preu del lloguer, “es requereix de voluntat de treball, rigor, exigència i compromís de totes les administracions”, ha defensat Paneque amb fermesa.

La consellera Paneque ha informat els mitjans que, els pròxims dies, el Departament donarà a conèixer les últimes dades del preu del lloguer a Catalunya “amb exactitud”, i ha avançat que “ens indiquen ja una contenció en la renda del lloguer. No és significativa, estem parlant d’un 3 - 5%, i els volem contrastar per no donar missatges que després no es corresponen al rigor necessari”. Així mateix, coincidint amb el debat sobre l’orientació política general del Govern del pròxim dimarts, 8 d’octubre, ha avançat que es presentaran els primers paquets de mesures per afrontar el problema de l’habitatge, com la construcció delegada amb cessió de sòl a tercers a través d’Incasòl.


2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 2930646

Fotografia 2

Fotografia 2 4830973