- La mostra es podrà visitar fins al 2 de febrer de 2025
- L’ha organitzada el grup 14 x 40, format per membres del Cos que dediquen el seu temps lliure a la recuperació, conservació i divulgació del material històric dels Bombers de la Generalitat
Aquest vespre s’ha inaugurat a la sala Infant Pere del Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer de l’Hospitalet de l’Infant l’exposició ‘Bombers 40 anys’. La mostra fa un repàs a les quatre dècades d’història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). L’han inaugurada oficialment el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; l’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví; la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Eli Llombart; el cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, inspector Albert Castellet, i el sergent Josep Farré, bomber, historiador i un dels comissaris de la mostra.
En el transcurs de la presentació, Delort ha definit la mostra com a “modesta però feta amb molta voluntat, dedicació i estima”. El director dels Bombers també ha aprofitat per anunciar que al llarg del primer semestre de l’any vinent s’aprovarà el Pla Estratègic 2030 dels cos, que complementarà el pla anterior. Ambdós, dissenyats per solucionar els dèficits estructurals dels darrers anys al servei de Bombers. El Pla 2025, segons Delort, “ens ha permès pujar a planta però ara, amb el nou Pla Estratègic 2030, hem de poder passar a rehabilitació i rebre l’alta.”
Per la seva banda, l’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví, ha tingut un record per als orígens del Parc de Bombers de la vila: “Tot va començar amb els voluntaris, que des de fa 35 anys estan al servei del poble, especialment en un dels pitjors moments de la nostra història”, fent referència al greu incendi de la central nuclear Vandellòs I, el 19 d’octubre de 1989.
El cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, l’inspector Albert Castellet, ha dit que aquesta exposició “és una oportunitat per apropar els bombers a la societat; és un repte que tenim pendent.” Des d’aquest punt de vista, ha animat els veïns i veïnes i les escoles de la vila a visitar la mostra, que romandrà a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant fins al pròxim 2 de febrer de 2025.
Finalment, el sergent Josep Farré, comissari de l’exposició en la seva parada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha destacat que la mostra posa en evidència que “darrere les instal·lacions, en ocasions, modestes d’un petit parc de bombers, en realitat s’amaga un cos de prestigi, amb un gran bagatge i una estructura robusta avalada per aquesta trajectòria de més de 40 anys.”
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és la novena parada en la itinerància de l’exposició, que prèviament ha passat per Puigcerdà, Berga, Manresa, Vic, Terrassa, Gelida, Lleida i Reus. La mostra, que es podrà visitar tots els dissabtes i diumenges fins al pròxim 2 de febrer de 2025, ha estat comissionada pel Grup 14x40. En elles hi expliquen els orígens de la DGPEIS, creada pel Decret 93/1980 de 27 de juny; el seu funcionament actual i els reptes de futur, especificats en el Pla Estratègic 2025.
A més dels plafons explicatius, també hi ha nou maniquins que donen suport al discurs historiogràfic perquè mostren els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des de 1980, i els dels grups operatius del Cos (GRAF, GRAE i els Equips de Prevenció Activa Forestal), el personal tècnic operador de control i els auxiliars d’ofici forestal. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant també s’hi ha instal·lat una Secció Zero, en què s’explica la història dels bombers de la vila i l’incendi de la central nuclear Vandellòs I, el 19 d’octubre de 1989; el servei més greu en què han treballat els Bombers de la Generalitat des de la seva creació.
El treball històric als Bombers de la Generalitat
El Grup 14x40 el forma personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina al Cos de Bombers, dedica part del seu temps a la conservació, la restauració i la divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d’aquestes quatre dècades.
En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats i personal de diferents serveis de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en la història dels bombers catalans, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa. Els membres del Grup ja han organitzat altres exposicions històriques sobre els bombers a Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics, com ara sobre la història dels Parcs de Terrassa, Vic, Tarragona i Reus. Josep Farré, comissari de la mostra a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha investigat la història dels bombers de Reus i Tarragona, publicades en sengles llibres, i fins a l’estiu ha exercit com a cap del Parc de Bombers de la vila.
Bombers de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Reus i personal de la secció de Logística de la DGPEIS i de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre han prestat suport en el muntatge de la mostra, que ha estat vital en les jornades de trasllat del material expositiu entre seus.
L’exposició ‘Bombers 40 anys’, produïda per Molècula SL., es va estrenar oficialment a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà, al desembre de 2021. Des d’aleshores ja ha passat per la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, de Berga, el Museu de la Tècnica –Parc de la Sèquia, de Manresa, el Centre Cívic Joan Triadú, de Vic, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, el Centre d’Interpretació del Funicular de Gelida, el Museu Roda Roda de Lleida i el Museu Salvador Vilaseca de Reus. Després de la parada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la mostra s’exhibirà a Montserrat, afegint-se a la commemoració del mil·lenari de l’Abadia. Després anirà a l’Hospitalet de Llobregat, Lloret de Mar, Seròs i Sant Vicenç dels Horts.