- Aquest 3 d’octubre ha tingut lloc la primera sessió informativa vinculada a l’«Estudi d’alternatives per a la recuperació morfològica i ecològica del riu Francolí» al seu pas per Montblanc
- Ha assistit una cinquantena de persones, provinents de diferents àmbits: pagesia, empresa, activitats econòmiques, món local, entitats ambientalistes i altres persones interessades
- S’han exposat diverses qüestions relacionades amb les dues motivacions principals de l’estudi: la renaturalització de l’espai i els riscos d’inundació
Aquest dijous, 3 d’octubre del 2024, ha tingut lloc a Montblanc la primera sessió informativa emmarcada dins els processos participatius vinculats a l’«Estudi d’alternatives per a la recuperació morfològica i ecològica del riu Francolí» que està duent a terme l’Agència Catalana de l’Aigua amb el suport de l’Ajuntament de Montblanc. L’acte ha comptat amb la participació d’una cinquantena de persones.
L’alcalde del municipi, Oriol Pallissó, ha obert la sessió i ha donat la paraula a la cap de la Demarcació Territorial de Tarragona de l’Agència Catalana de l’Aigua, Marta Díez, qui ha presentat els objectius de l’estudi de renaturalització del riu.
Tot seguit, s’ha justificat tècnicament l’estudi d’alternatives, fent especial incís en la voluntat de millorar el riu, en compliment de la normativa europea (Directiva Marc de l’Aigua), i s’han concretat els riscos d’inundació associats al Francolí, al seu pas per Montblanc.
Espai de trobada
Una vegada explicada la vessant més tècnica del projecte, amb un llenguatge entenedor, s’ha presentat la metodologia i dinàmica que es faran servir en les properes sessions i s’ha facilitat el calendari del pla de participació ciutadana. En tot moment s’ha insistit en la necessitat de fer aportacions des del punt de vista comunitari i des de la vessant de les oportunitats que pot trobar la ciutadania en l’actuació. Així s’ha focalitzat la recollida de sensibilitats al voltant del risc, les expectatives i la visió que es té del riu com a espai públic.
Es tracta d’una prova pilot que està duent a terme l’Agència per garantir un espai de trobada a la ciutadania amb la finalitat de conscienciar sobre la importància que té la recuperació del riu i la millora de l’ecosistema. Però no es tracta només d’això, aquesta iniciativa pretén escoltar activament la població, prendre nota d’allò que té a dir, per després fer-hi una avaluació i retorn, aconseguint, així, dur a terme millors polítiques públiques. En funció dels resultats obtinguts, és possible que se segueixi aquest patró de cara a futurs estudis d’alternatives i projectes.
Els resultats de la sessió es publicaran durant la primera quinzena d’octubre a plataformes digitals (web, xarxes i eAgora), moment en què també està previst recopilar el feedback de la sessió i avaluar l’eficàcia dels canals de comunicació utilitzats per tal que la segona sessió, prevista per al novembre, també sigui un èxit.
La reunió està dirigida a un públic ampli amb l’objectiu de comptar amb una visió prou diversa del territori en relació amb el model de gestió de l’aigua: el món municipalista, les empreses i la indústria, les activitats econòmiques, la pagesia i el veïnat.
El risc d’inundació al Francolí
L’episodi del DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts), del 22 d’octubre del 2019, va produir pluges torrencials que van ocasionar inundacions i altres destrosses a Montblanc. Va ser un episodi tràgic perquè van morir persones i es van produir molts danys materials.
El Francolí, en desbordar-se va inundar grans àrees, afectant habitatges i negocis. Les carreteres es van tallar a causa dels arrossegaments d’aigua i fang. Nombrosos vehicles van ésser arrossegats pel riu. Es van destruir ponts i molts camins van quedar inutilitzables.
El riu es va obrir pas i va recuperar el seu espai de crescuda. A data d’avui, hi ha una part que continua en aquest estat i una altra que ha estat novament ocupada, sobretot per a usos agrícoles.
És necessari restablir totalment el pas del riu, adequar paisatgísticament l’entorn amb fórmules que cerquin la naturalitat dels ambients (vegetació autòctona, espais verds, etc.) i cal explicar-ho, amb el màxim detall possible, per garantir la seguretat de les persones. Per això l’Agència considera que són importants aquestes sessions d’escolta activa i comunicació fluïda.
És previst que es destinin 1,8 milions d’euros en actuacions per a la millora hidrològica del riu Francolí al seu pas per Montblanc i l’Espluga de Francolí.