1. “Si volem eradicar la fam i garantir la sostenibilitat del sistema, hem de començar per evitar el malbaratament d’aliments. És un deure que tenim com a societat i que entonem des de la màxima responsabilitat des del Govern”, ha dit el conseller, Òscar Ordeig.
  2. Els àpats Gastrorecup han permès recuperar 6.000 kg d’aliments i han servit un total de 2.500 àpats
  3. La IV Marató d’Espigolades, organitzada juntament amb la Fundació Espigoladors, va comptar amb la participació de 132 persones voluntàries i es van recuperar 12.128 kg de fruites i verdures
El conseller Ordeig donant la benvinguda al Gastrorecup.
El conseller Ordeig donant la benvinguda al Gastrorecup.
{"name":"2024/10/04/14/41/26177b89-ea70-42cc-8809-630461250977.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":1816379}

La campanya de sensibilització i conscienciació “Aprofitem els aliments”, que ha impulsat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha permès recuperar un total de 18,6 tones de menjar per mitjà de les diverses activitats organitzades per evitar-ne el malbaratament. Aquests aliments, segons la Calculadora del Valor dels Aliments de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), suposen un estalvi d’11,974.222,7 litres d’aigua i de 9.045,25 kg de CO2.

Els àpats Gastrorecup, que són menús elaborats a restaurants amb aliments descartats del circuit comercial, van donar el tret de sortida el passat 19 de setembre amb la participació de 51 restaurants de tot Catalunya. L’objectiu de la iniciativa és conscienciar tant la població com el sector mateix de la necessitat d’implicar-se activament en la lluita contra el malbaratament alimentari. En concret, en els àpats Gastrorecup, s’han recuperat 6.000 kg d’aliments i s’han servit un total de 2.500 àpats als diferents comensals assistents.

El conseller Òscar Ordeig ha agraït, durant al Gastrorecup que s’ha celebrat al restaurant social D’ins, “la implicació i l’esforç de centenars de persones voluntàries i les entitats socials”, que han treballat per impulsar la campanya “Aprofitem els aliments” i que es tanca “amb unes xifres de record”.

En aquest sentit, Ordeig ha exposat que l’experiència gastronòmica que ofereixen els Gastrorecup “són una oportunitat imprescindible per conscienciar a la ciutadania, donar valor als aliments i recordar la importància d’aprofitar-los

“Si volem eradicar la fam i garantir la sostenibilitat del sistema, hem de començar per evitar el malbaratament d’aliments. És un deure que tenim com a societat i que entonem des de la màxima responsabilitat des del Govern”, ha afegit el conseller.

A més, la IV Marató #JoEspigolo, organitzada juntament amb la Fundació Espigoladors, va comptar amb la participació de més de 130 persones voluntàries i es van recuperar 12,1 tones de fruites i verdures. La marató es va dur a terme de forma simultània a Alcoletge (Lleida), el Parc Agrari del Baix Llobregat (Barcelona), Vilafranca del Penedès (Barcelona), Vilanova del Vallès (Barcelona), Cambrils (Tarragona) i l’Armentera (Girona). El producte espigolat, que equival a 44.942 racions, s’ha distribuït a centres de distribució gratuïta d’aliments de Catalunya.

Restaurant social D'ins que ha acollit el Gastrorecup.{"name":"2024/10/04/14/46/e1305321-2ba4-44f0-a1ab-507682003334.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":413177}

Demà la campanya es clourà amb el Gran Dinar Popular d’Aprofitament Alimentari que se celebrarà a Girona i que compta amb més de 70 voluntaris. Es preveu que s’hi serveixin 400 àpats, a partir de 550 kg d’aliments fruit d’espigolades a camps, de recollides d’excedents a mercats i de la recuperació d’aliments a comerços locals de la zona. També hi participaran quatre cuiners de Girona que lideraran l’equip de cuina: Lluc Quintana, del restaurant Can Xapes; la Susanna Domingo, de Menjar Casolà; la Carme Picas, d’El Ginjoler, i l’Hugo Pérez, del restaurant Hakuk Gastrobar. Aquesta activitat s’organitza amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments de Girona, la Plataforma Aprofitem els Aliments, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona, a més d’altres entitats locals.

Així mateix, s’han dut a terme altres activitats, com l’exposició “35 anys aprofitant els aliments de manera solidària”, que organitza la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, i també les activitats de teatre, ràdio i showcooking que es van fer durant la Festa Major de Barcelona.

Una acció de l’Estratègia alimentària de Catalunya

La campanya “Aprofitem els aliments” forma part de l’estratègia del Departament per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular. La campanya es du a terme juntament amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.

3  

Imatges

El conseller Ordeig donant la benvinguda al Gastrorecup.

El conseller Ordeig donant la benvinguda al Gastrorecup. 1816379

Gastrorecup ofert al restaurant social D'ins.

Gastrorecup ofert al restaurant social D'ins. 313588

Gastrorecup ofert al restaurant social D'ins.

Gastrorecup ofert al restaurant social D'ins. 413177