Benestar i Família destinarà 28,5 milions del pressupost prorrogat actual a resoldre 40.000 expedients pendents del 2003 d’ajuts destinats sobretot a persones grans i discapacitades

El Departament de Benestar i Família ha obert la convocatòria per a la concessió d’ajuts a persones naturals per a diversos programes en matèria de serveis socials. La convocatòria, que avui es publica al Diari Oficial de la Generalitat, manté totes les prestacions anteriors i també dóna llum verda a la tramitació de les sol·licituds per al programa Viure en família, destinat a persones amb dependències -sobretot persones grans i discapacitades- i a les seves famílies, que no es van atendre l’any 2003 perquè el Govern anterior no n’havia fet la corresponent previsió pressupostària.

D’aquesta manera, el Govern haurà de destinar un total de 28,5 milions d’euros de l’actual pressupost prorrogat a fer front a les prop de 40.000 sol·licituds no ateses del programa Viure en família corresponents a l’any 2003, que es dotaran amb una prestació econòmica mensual de fins a 240,40 euros. Es preveu que més de 70.000 persones amb dependències i les seves famílies es beneficiaran aquest any de les ajudes del programa Viure en família, amb una aportació global estimada del Departament de 150 milions d’euros. Un 84% dels beneficiaris -els majors de 65 anys en la seva totalitat- rebran la quantia global de 240,40 euros mensuals.

El programa Viure en família incorpora una prestació econòmica per a aquelles famílies que tenen al seu càrrec una persona depenent, que es veu impedida per fer les activitats de la vida diària de forma autònoma. En la convocatòria del 2002, la prestació era de fins a 240,40 euros, quan els ingressos de la unitat familiar fossin inferiors a 15.146,56 euros. El 2003 el govern va decidir no comptabilitzar els ingressos dels familiars que convivien amb la persona depenent major de 65 anys mentre que, en el cas dels menors de 18 anys, es comptabilitzaven els del pare i la mare, amb un límit de 36.060,73 euros anuals.

Aquesta ampliació del límit d’ingressos va desbordar la demanda i va fer que es passés d’una previsió d’atenció de 100.000 persones en quatre anys –sense que constés l’aprovació de la reserva de crèdit plurianual– a rebre 70.000 sol·licituds el mateix 2003, quan per aquell any només se n’havien previst 30.000.

Amb un volum tan alt de sol·licituds desateses acumulades, el Departament de Benestar i Família “fa ara un gran esforç per garantir el pagament d’aquests ajuts en un context de pròrroga pressupostària”, tal com reconeix el director de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, Martí Masferrer, que assegura que “totes les sol·licituds acumulades admeses es resoldran i pagaran des d’ara i en un  termini màxim de sis mesos”.

Mentrestant, el Departament està estudiant les millores que cal introduir al programa de manera que, en el pressupost propi del 2004, a partir del segon semestre d’aquest any, pugui incloure’s la previsió de l’obertura de noves sol·licituds així com millores al sistema. “L’objectiu final ha de ser reforçar les famílies quan aquestes fan de cuidadores principals”, explica Masferrer.

A banda de la prestació econòmica, el programa Viure en Família també integra diversos serveis destinats a la persona depenent (centre de dia setmanal i de cap de setmana, residència assistida de cap de setmana i d’estada temporal, voluntariat), a la seva família (formació de la família, suport psicològic, grups d’ajuda mútua, prestació de suport), i a la millora del seu habitatge. Centrat inicialment en les persones grans, el programa va ara dirigit a persones amb dependències de qualsevol edat que requereixen una atenció permanent de llarga durada per a les activitats bàsiques de la vida diària, perquè pugui mantenir-se en el seu entorn afectiu i social, si així és el seu desig i el de la seva família.

Ajuts per a altres programes

La convocatòria d’ajuts a persones naturals feta pública avui també preveu prestacions econòmiques per a altres programes de serveis socials, amb una dotació global de 57,6 milions d’euros per als sis primers mesos d’aquest any. Les prestacions van destinades al següents programes:

Programa d’ajuts a l’acolliment residencial, centre de dia i habitatge tutelat per a gent gran. Programa d’estades temporals per a gent gran discapacitada. Programa d’ajudes d’atenció social a persones amb disminució. Programa per a l’adaptació o l’accessibilitat d’habitatges per a persones amb disminució. Programa de suport a l’autonomia a la pròpia llar. Programa d’ajuts per a l’accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.

Programa d’ajuts d’urgència social

Les sol·licituds per a tots aquests ajuts es poden presentar des d’avui a totes les oficines dels serveis socials d’atenció primària municipals  i a totes les oficines i depedències del Departament de Benestar i Família.