Treball, Afers Socials i Famílies

La consellera de Benestar i Família inaugura una llar residència per a persones amb malaltia mental a Igualada

El Departament te previst disposar de 860 places residencials per a malalts mentals l'any 2003

query_builder   4 desembre 2002 16:42

event_note Nota de premsa

La consellera de Benestar i Família inaugura una llar residència per a persones amb malaltia mental a Igualada

El Departament te previst disposar de 860 places residencials per a malalts mentals l'any 2003

La consellera de Benestar i Família , Irene Rigau, ha inaugurat avui la llar residència per a persones amb malaltia mental “Verdaguer” a la ciutat d’Igualada. Amb aquesta ja són 10 les llar residència que s’han posat en marxa a Catalunya en el període 2000-2002, amb un total de 482 places, que es previst duplicar durant l’any 2003.

La nova residència Verdaguer te una capacitat de 30 places (ampliables en un futur a 40) per a persones amb malaltia mental severa, que estan estabilitzats en la seva malaltia, però que no tenen un suport familiar per absència d’estructures familiars o envelliment dels familiars.

El promotor de la residència és la Fundació Sanitària d’Igualada, entitat d’àmplia i reconeguda experiència a la comarca pels seus serveis en l’àmbit sociosanitari, tant en l’atenció a les persones amb malaltia mental o a les persones amb malalties psicogeriàtriques, com són les demències o l’Alzheimer.

Es tracta d’un servei social especialitzat, que s’inscriu en el programa d’ajuts per habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental i gestionat pel Departament de Benestar i Família.

Aquests tipus de servei social d’acolliment residencial  és una línia d’acció del Departament que complementaria a les actuacions  sanitàries en matèria de Salut Mental, per tal de donar una atenció integral i específica a les persones amb malalties mentals.

482 places residencials per a malalts mentals

Amb la posta en marxa de la residència “Verdaguer” ja seran 10 les llars residències per a malalts mentals posades en marxa durant el període 2000 –2002 :  Sant Vicens dels Horts, Castelldefels, Manresa, Malgrat, Vilanova i la Geltrú,  2 a Barcelona, i la que s’inaugura en Igualada amb un total de 246 places, que conjuntament amb les 236 places de  llars amb suport suposen una oferta residencial de 482 places en l’actualitat.

Altres projectes de llar residència, en diferent nivell de desenvolupament  estan en marxa, com són els de Girona, Tarragona, Reus, Amposta, Llinàs, Terrassa, Lleida, Manlleu o els quatre de Barcelona (Horta, Sant Martí, Nou Barris i Gràcia), pel que s’espera acabar l’any 2003 amb total de places al voltant de les 860.

Aquesta actuació del Departament suposa una primera fase d’implantació de llars residències que s’haurà de complementar amb una segona fase per arribar a donar cobertura  a tot el territori de Catalunya.

El Departament de Benestar i Família també ha impulsat respecte a l’atenció i protecció de les persones amb malaltia mental, altres serveis com són els de lleure (club social) o els de serveis per a la integració laboral o programes específics com el suport a l’autonomia en la pròpia llar i el programa de suport a les persones amb dependència.

Igualada, 4 de desembre de 2002