- De l’11 al 13 d’octubre, 266 equipaments i entitats patrimonials participen en la festa major del patrimoni cultural
- L’accés als equipaments participants serà gratuït durant els tres dies de celebració de les JEP
- El tret de sortida ha tingut lloc a Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024, amb la presentació de les noves visites virtuals del patrimoni industrial de Sabadell
Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren enguany a Catalunya els dies 11, 12 i 13 d’octubre. Considerades l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa, a Catalunya se celebren des del 1991 i les impulsa el Departament de Cultura amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis, Associació de Micropobles de Catalunya i de l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana.
El tret de sortida de les JEP 2024 s’ha donat avui a Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024, on s’ha presentat el projecte de digitalització del patrimoni industrial de la ciutat dut a terme amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural en el marc de l’esdeveniment.
Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals d’àmbit local organitzen tota mena d’activitats amb l’objectiu de facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural. Un patrimoni concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com en l’àmbit europeu. Un esdeveniment on cal destacar la valuosa col·laboració de totes les entitats i municipis d’arreu de Catalunya implicades un any més en aquesta celebració.
Durant els tres dies de celebració, la ciutadania podrà gaudir de més de 500 activitats i experiències per a tots els públics, organitzades per diferents entitats de 209 municipis catalans. Una gran oportunitat per acostar-nos i endinsar-nos en els monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans i conèixer la diversitat, la riquesa i els atractius del patrimoni cultural català. Considerada com la festa major del patrimoni cultural, aquesta és, doncs, una bona ocasió per estrènyer els vincles amb la societat i fer-la partícip tot gaudint de la seva història, la seva identitat i la seva cultura. Els tres dies de celebració, l’accés als monuments, conjunts històrics, museus, arxius i jaciments catalans serà gratuït així com les activitats programades (visites guiades i teatralitzades, tallers, conferències, concerts, entre d’altres).
En destaquen especialment aquelles vinculades al lema proposat pel Consell d’Europa, “Itineraris, xarxes i connexions” que posa èmfasi en les connexions que hi ha darrere dels nostres llocs i pràctiques patrimonials. Moltes d’aquestes connexions tenen itineraris històrics profunds en el comerç, la immigració o el turisme, per la qual cosa, el tema ofereix una oportunitat per treballar cap a la cohesió social i la protecció dels drets humans.
En aquest sentit, a l’agenda de les JEP hi ha propostes com la Ruta dels 900 anys, a la Vall de Boí, a l’Alt Pirineu, organitzada dins la programació de la commemoració dels 900 anys de la consagració de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. En aquest sentit, destacada també la proposta Lux Mundi, un projecte d'experiència audiovisual que connecta l'herència cultural i la tecnologia digital en el qual quatre artistes digitals reinterpreten els frescos de l'icònic absis de Sant Climent de Taüll. A Ponent destaca la ruta guiada nocturna per Alcarràs, amb ambientació i música.
A la Catalunya Central, es podrà participar en un itinerari per les antigues sales amb cinematògraf de Cardona, d’un RECorregut pel barri del REC d’Igualada per conèixer el passat d’aquesta icona del patrimoni industrial català.
A les comarques de Girona es podrà gaudir d’una bicicletada per les xemeneies de la Bisbal de l’Empordà, testimonis emblemàtics de la seva indústria ceràmica històrica, d’una visita guiada als ponts medievals de la riera de Santa Llúcia, a la Vall de Bianya, o d’unacaminada patrimonial per les construccions en pedra seca al veïnat l’Espinalba de Llanars.
A Barcelona ciutat s’ha programat una passejada pels edificis i fonts modernistes de la serra de Collserola. A Sitges, es podrà gaudir d’una ruta per les cases dels “americanos” i apreciar algunes d’aquestes construccions d’estils eclèctic, neoclàssic o modernista de finals del XIX i començament del XX. A Castellterçol, es podrà descobrir, a través d’una entrada conjunta amb al Casa Museu Prat de la Riba, el nou Memorial Democràtic Espai Franch.
Al Camp de Tarragona la ciutadania pot inscriure’s a l’activitat del MNAT “La vida de les elits de Tàrraco”, un itinerari que va des de la Vil·la romana dels munts, a Altafulla fins als coneguts com a “banys de mar”. Al Reial Monestir de Santes Creus es presentarà el llibre “Llegendes de Poblet, Santes Creus i Vallbona” i es farà un recorregut pel monestir a la recerca de la “Llegenda infiltrada”.
A Museu de Tortosa, a les Terres de l’Ebre, es presentarà el projecte Escenaris de la història, que vol donar a conèixer la història de Catalunya a partir dels indrets i els monuments on va succeir. Es projectarà l’audiovisual Lo Jutglar i l’Aljama de Tortosa.
Al Penedès es podrà descobrir el llegat indià de Vilanova i la Geltrú a través d’un recorregut pels carrers del municipi i amb testimonis que es relacionen amb les fortunes forjades a través del tràfic d’esclaus.
Visites accessibles al patrimoni cultural
Dins del programa d’activitats, destaquen també les visites accessibles a diferents equipaments del territori que organitza el Departament de Cultura per apropar la cultura a tothom i així fer que el patrimoni cultural sigui més accessible. Es tracta de les visites guiades amb intèrpret de llengua de signes en català al Monestir de Sant Pere de Rodes i Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà) i Cartoixa d’Escaladei (el Priorat), Castell de Cardona (el Bages).
Projecte de virtualització del patrimoni industrial de Sabadell
En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, el Departament de Cultura col·labora des de fa uns anys amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any és mereixedora d’aquesta capitalitat i així valorar el patrimoni d’arreu de Catalunya. Enguany, Sabadell és la Capital de la Cultura Catalana. El Departament de Cultura i l’Ajuntament han digitalitzat el patrimoni industrial de la ciutat escanejant quatre edificis: el Vapor Pissit, la Torre de l’Aigüa, el Vapor Buxeda Vell i la Casa Duran.
Els models 3D creats es poden consultar des del web del Museu d’Història de Sabadell, amb la possibilitat de fer una visita guiada virtual. Es podrà accedir també escanejant un codi QR senyalitzat a cada equipament.
Un tastet dels resultats del projecte es podrà visualitzar el dissabte 12 d’octubre, de 20.30 a 22.30 hores, amb la reproducció d’un videomapping a la façana del Vapor Buxeda Vell, i d’un audiovisual a l’interior, que mostraran els models 3D i el seu potencial.
Totes les propostes programades es poden consultar al web de les Jornades, on es troba l’agenda en línia que permet cercar les activitats per diversos criteris com el municipi i la tipologia.
1