Des d’avui i fins al diumenge 13 de juny té lloc al Moll de la Barceloneta (Port Vell) la sisena edició de FiraGran. En aquest saló, que compta amb el suport del Departament de Benestar i Família, hi son representat diversos sectors que, en els més de 100 expositors, ofereixen nombrosa informació productes especialment adreçats a millorar la qualitat de vida de les persones de la tercera edat.Els premis FiraGran han estat atorgats aquest any a Núria Espert, Salvador Escamilla, Carme Romeu, Rosa M. Lunàs, Eulàlia Cucurella i a la Fundació Sagrada Família de Manresa

La Consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha inaugurat avui la sisena edició de Firagran que té lloc del 9 al 13 de juny al Moll de la Barceloneta, Port Vell de Barcelona. FiraGran, que compta amb el suport del Departament de Benestar i Família i altres administracions, ofereix informació, serveis i productes adreçats a les persones de la tercera edat i es manté com un dels certàmens més importants per a la gent gran a nivell europeu.

En el parlament inaugural, la consellera Simó ha destacat que, com ja es va concretar en la reunió del Consell de Gent Gran del passat 11 de maig, des del Departament de Benestar i Família s’està impulsant la corresponsabilitat del Consell de la Gent Gran de Catalunya com a òrgan consultiu de participació de les persones grans en totes les qüestions que siguin del seu interès i també en la programació i dinamització dels casals de gent gran. La consellera ha indicat que es potenciarà l’Oficina per a la defensa i la promoció dels drets de la gent gran per tal de consolidar-la com a referent en totes les qüestions de defensa dels seus drets, millorant-ne la infraestructura i la qualitat de servei i es descentralitzarà territorialment. Aquesta Oficina serà l’encarregada de difondre la Carta dels drets i deures de la gent gran de Catalunya, que precisament es presenta de forma molt visual en una de les carpes de Fira Gran.

El Departament de Benestar i Família, a través de la direcció general d’Actuacions Cíviques i Comunitàries, farà una campanya de difusió de la Carta de Drets i Deures de la Gent Gran amb l’organització de jornades territorials per tot Catalunya, que pretenen donar a conèixer aquesta Declaració, nascuda com a compliment dels compromisos adquirits en el sisè Congrés Nacional de la Gent Gran.

Més de 100 expositors participen en aquesta sisena edició oferint productes i serveis específics per a persones grans (en els sectors de l’alimentació, la salut, les noves tecnologies, la cultura, formació i oci, els serveis socials, Institucions i entitats, l’esport i l’estètica) i s’informa sobre les activitats que realitzen diverses entitats i associacions de tot Catalunya. Un total de 200 casals i esplais realitzaran duran aquests dies prop de 450 activitats (demostracions musicals, tallers diversos, exposicions, etc.). Es preveu una assistència de més de 230.000 visitants.

FiraGran 2004 també té programats debats i conferències i ofereix assessorament sobre diversos temes d’interès per a la gent gra, els seus familiars i els porfessionals que treballen en aquest àmbit.

FiraGran compta amb el suport del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya i més de 60 entitats que treballen per a la Gent Gran. El recinte, de lliure accés, obre les seves portes entre les 10 i les 20 hores els dies 9 al 13 de juny, al Moll de la Barceloneta al Port Vell de Barcelona. 

Premis FiraGran 2003

El Jurat de Qualificació dels Premis FiraGran ha atorgat els següents diplomes de reconeixement:

Àmbit cultural: Núria Espert. Actriu, que va iniciar la seva carrera professional l’any 1959. Destaca en especial per les seves interpretacions d’heroïna tràgica. Actualment està de gira per Espanya representant l’obre de teatre “La brisa de la vida”, junt amb Amparo Rivelles.

Àmbit esportiu: Carme Romeu. Pionera dekls esports de muntanya. Va ser la primera dona que va pujar el cim del Cavall Bernat, l’Agulla de la Creu, el Massís de Pedraforca i la paret nord de la Pique-Longue al Vignemale, entre altres.

Àmbit professional: Salvador Escamilla. Periodista i presentador de ràdio i televisió. També ha fet diversos doblatges com a cantant. Te la Creu de Sant Jordi. Ha treballat en diverses emissores (Ràdio Barcelona, Ràdio Miramar, Ràdio Avui o Catalunya Ràdio).

Àmbit cívic i social: Eulàlia Cucurella. Treballadora social, antropòloga i gerontòloga. Professora Universitària. Presidenta d’Alzheimer Catalunya. És responsable de qualitat de l’ICASS i ha treballat durant molt de temps a la Residència Siracusa de Terrassa.

Premi especial: Rosa M. Lunàs. Presidenta de l’Associació ACFUC que vetlla per la qualitat de vida de les persones ingressades en centres geriàtrics, dona suport a les famílis afectades i treballa per sensibilitzar la societat en relació a la problemàtica d’aquest sector social. El programa Quetzal treballa per integra voluntariat social dins dels centres geriàtrics i sociosanitaris per incorporar un plus de qualitat humana en aquestes àrees.

Àmbit cívic i social en la categoria d’entitat: Fundació Sagrada Família de Manresa. Aquesta Fundació va impulsar un projecte veïnal per la construcció d’una residència d’avis, i ha assolit una forta implicació en la vida comunitària del barri.

En reconeixement de totes les persones grans que, des de l’anonimat, treballen per millorar la qualitat de vida de les persones grans de Catalunya des de l’àmbit social.