1. Durant la sessió, s’ha reflexionat sobre l’ús de la intel·ligència artificial i les noves tecnologies en l’emergència i l'urgència extrahospitalària
  2. Prop de 200 professionals assisteixen a la jornada, que s’ha celebrat en el marc del 30è aniversari de la primera base assistencial del SEM a Osona
Un moment de la jornada d'avui.{"name":"2024/10/10/10/59/59f6c6fc-47b2-4a34-8f82-1864fd97ddcf.jpeg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":420218}

El SEM i el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) organitzen el 14è Update de Catalunya Central. Aquesta sessió ha tingut lloc en el marc dels actes de celebració del 30è aniversari de la posada en marxa de la primera base assistencial del SEM a Osona, i, per tant, de la primera unitat de Suport Vital Avançat (SVA) que donava cobertura i resposta a l’emergència i a la urgència extrahospitalària a tota la comarca.

Sota el lema “I ara, què?” la jornada té per objectiu posar la mirada en el futur i abordar els reptes i oportunitats que ofereix la intel·ligència artificial i les noves tecnologies adaptades a l’àmbit de les urgències i les emergències extrahospitalàries.

Si bé fa 30 anys la creació de la base assistencial va ser un gran salt per a l’assistència sanitària a la comarca, durant aquesta darrera dècada, la innovació tecnològica en l’àmbit de la salut ha permès fer grans avenços en benefici de la ciutadania i, en paral·lel, millorar la qualitat assistencial per part dels professionals sanitaris.

Aquesta14a edició, celebrada en format online i presencial, ha congregat prop de 200 professionals sanitaris que desenvolupen la seva tasca en l’àmbit de les urgències i/o emergències.

El cap territorial del SEM a Catalunya Central, Jordi Calafell, ha posat en valor la celebració d’aquesta jornada destinada a professionals de l’àmbit extrahospitalari. “És important disposar d’un espai per a la posada en comú de coneixements i tenir l’oportunitat de reflexionar conjuntament sobre les possibilitats que ens planteja la tecnologia aplicada a l’àmbit sanitari”, remarca Calafell.

En aquesta línia, el SEM està treballant en el desenvolupament d’un projecte, en el qual l’ús d’intel·ligència artificial contribueix a la previsió de la demanda del 061 Salut Respon i a la validació de models predictius relativa al volum de trucades que arriben a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM.

Precisament, Albert Gual, sotscap de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM a Reus, des d’on es gestiona la resposta sanitària a Catalunya Central ha emfatitzat “la importància d’integrar aquestes noves eines en la gestió de l’emergència sanitària a mig i llarg termini”.

Alba Oms, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, ha destacat que “hem d’incorporar en el nostre dia a dia els aspectes positius de les noves tecnologies, sense oblidar l’aspecte humà de la feina dels equips d’emergències. L’interessant de la jornada d’avui és poder conèixer experiències, compartir-les i agafar-ne el millor en benefici del servei públic que oferim”.

Aquestes sessions, que se celebren anualment, es realitzen amb l’objectiu d’actualitzar els coneixements dels professionals, a través de la revisió i aplicació de protocols que garanteixen la màxima qualitat assistencial al ciutadà.

30 anys de la base del SEM a Osona

La primera base assistencial col·laboradora del SEM a Catalunya va ser la de Vic, que va entrar en funcionament el febrer de 1994 al llavors anomenat Hospital General. A través d’una aliança estratègica entre el SEM i l’hospital, els professionals sanitaris fan guàrdies en ambdues organitzacions, generant sinergies en benefici de l’atenció a la ciutadania.

Jordi Calafell, cap territorial del SEM a Catalunya Central, ha explicat que “els 30 anys de la base assistencial a Osona demostren que aquesta col·laboració està plenament consolidada i que totes les institucions sanitàries que hi contribueixen estan implicades al 100%”. “Assegurar la resposta sanitària a les situacions d’urgència i emergència prehospitalària arreu de Catalunya, les 24 hores, els 365 dies de l’any, és la nostra prioritat i el nostre compromís”, ha assenyalat Calafell.

Alba Oms, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, ha tingut paraules d'agraïment als professionals que han treballat a la base del SEM a Vic en algun moment d’aquests 30 anys. Aquesta base avançada va ser la primera de la Regió Sanitària Catalunya Central i ha contribuït a “avançar en un model sanitari per a Osona basat en una bona coordinació entre els professionals de totes les línies assistencials de salut amb el lideratge del Departament de Salut i el Servei Català de la Salut”. Oms ha dit que el SEM “és una peça clau per a la resposta en les necessitats assistencials urgents i emergents”.

Sara Manjón, gerent del Consorci Hospitalari de Vic – Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ha afegit que “amb aquest exercici d’avui remarquem la importància de treballar en equip, la col·laboració i responsabilitat; a la vegada que celebrem els 30 anys de la creació de la primera base d’una unitat de Suport Vital Avançat d’Osona, que va marcar un abans i un després en l’assistència sanitària a la comarca. La base del SEM de l’Hospital Universitari de Vic va ser la primera a Catalunya d’un hospital concertat”.


Per a més informació o entrevistes, contacta amb comunicacio.sem@gencat.cat o truca al 93 264 44 22

1  

Imatges

Un moment de la jornada d'avui.

Un moment de la jornada d'avui. 420218