Del 12 al 20 d’octubre tindrà lloc una nova edició d’aquest esdeveniment, que oferirà visites guiades a finques i granges de pagesos i obradors ecològics, xerrades divulgatives i tècniques sobre la producció i alimentació ecològiques, propostes gastronòmiques i de restauració i activitats infantils i esportives

L’objectiu de la Setmana Bio és donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques als consumidors catalans. Destaquen les jornades de portes obertes organitzades pels productors ecològics, que constitueixen una oportunitat única per conèixer-los en el seu entorn propi

Setmana Bio 2024
Setmana Bio 2024
{"name":"2024/10/10/12/57/282ed314-0619-4bb2-b2f8-435e07bdbf79.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":71369}

El proper dissabte comença una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que tindrà lloc del 12 al 20 d’octubre i comptarà amb unes 400 activitats, que es desenvoluparan arreu de Catalunya promogudes pels agents del sector mateix. L’objectiu de la Setmana Bio és promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques a tota la població catalana. També, i molt especialment, es vol donar a conèixer els propis actors del sector, ja que moltes de les activitats que apareixen al programa i en què es pot participar durant aquests dies les han preparat i les ofereixen els pagesos i pageses i empreses alimentàries mateixes, així com totes aquelles entitats relacionades amb el sector que aprofiten aquest esdeveniment per explicar la seva feina entre la població.

La Setmana Bio, que enguany arriba a la dotzena edició, presenta un programa d’activitats amb xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, activitats per descobrir la producció i alimentació ecològica tot fent esport, visites guiades a explotacions i altres propostes adreçades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i el producte ecològics i quines són les seves particularitats i beneficis.

Com participar-hi?

La Setmana Bio disposa d’una plataforma web, https://setmanabio.cat, on hi ha totes les activitats que s’hi organitzen i serveix per inscriure’s-hi o tenir la informació per poder-hi assistir directament, segons sigui el cas. Hi ha activitats obertes en què no cal inscripció, altres en què cal inscriure’s, algunes poden tenir cost, i també hi ha algunes activitats organitzades o promogudes des del Departament d’Agricultura.

La Setmana Bio a l’escola

Un cop més, la festa dels productes ecològics comptarà amb la Setmana Bio a l’Escola, l’apartat de la Setmana Bio que celebra la comunitat educativa i inclourà també el lliurament dels guardons del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, per ajuntar forces i augmentar-ne la repercussió. Enguany, l’acte de lliurament dels premis es farà el 18 d’octubre a l’Escola Sobirans, d’Arenys de Munt, que va ser el centre guanyador de l’any passat. Aquest acte comptarà amb la presència de la secretària d’Alimentació del Departament d’Agricutura i d’un representant del Departament d’Educació que, juntament amb l’Associació Vida Sana, són els organitzadors d’aquest premi, que també compta amb la participació de la Xarxa d’escoles per a la sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Una de les visites de la Setmana bio de la passada edició
Visita a una de les explotacions que va participar a la Setmana Bio de la passada edició
{"name":"2024/10/10/13/00/1fd20ec6-632f-4f3e-b434-a5bb078889e5.jpg","author":"darpa","type":"0","location":"0","weight":350963}

Activitats de referència

Aquest any, l’equip de dinamitzadors territorials de la producció agrària ecològica ha fet una selecció d’algunes de les activitats que, pel tipus d’empresa i productor, es consideren de referència a escala territorial. Així, a Barcelona proposen la visita als productors ecològics del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Vilassar; a la Catalunya Central, l’activitat triada és la visita a una explotació de cereals, llegums i llavors eco del municipi de Sant Pere Sallavinera, així com una visita a la finca de nogueres Nous El Soler, de Calders; a Girona s’ha triat la visita per conèixer la granja de gallines ponedores ecològiques Mas Estrach, del municipi de Fornells de la Selva, que forma part del projecte cooperatiu La Dotzena; a Lleida proposen visitar una finca de producció ecològica a l’Horta de Lleida; a l’Alt Pirineu i Aran, l’activitat triada és anar a veure el documental: Llavor: la història no explicada,a la Seu d’Urgell; a les Terres de l’Ebre se n’han triat dues, una mostra, tast i visita de diversos productors i elaboradors ecològics al municipi de Rasquella, i una visita guiada a la finca de cítrics Bio Varsella, al municipi de Bítem. Finalment, a Tarragona recomanen descobrir la vinya regenerativa de l’empresa Espores del Gaià, a Altafulla. Es pot consultar el lloc i l’hora de totes aquestes activitats la pàgina web de la Setmana Bio.

Engegar un hort ecològic

Una altra de les novetats d’aquesta edició són dos grups d’activitats orientades a la Setmana Bio a l’Escola organitzades pel Departament. El primer és una sèrie de tallers dinamitzats per treballar l’àlbum interactiu Del camp a la cuina, l’aventura de la producció ecològica (el podeu descobrir a https://album.setmanabio.cat), que es faran a 50 escoles de primària repartides per tot Catalunya. El segon és l’organització de set jornades-taller “Engegem l’hort d’hivern”, una a cada demarcació territorial, a les quals assistiran professors i mestres d’escoles i centres educatius de la zona, que rebran una formació i planter i llavors amb les quals cadascú engegarà l’hort al seu centre. En total, hi haurà unes 170 escoles que participaran en aquests tallers i que després engegaran els seus horts ecològics i faran una activitat de Setmana Bio.

Material divulgatiu

Com cada edició, s’han produït una sèrie de materials divulgatius que s’han enviat als promotors de les activitats. Concretament, s’han repartit bosses d’entrepà, tapaboques, imants de nevera de fruita i verdura de temporada, fulletons de les 10 raons per consumir ecològic i lots de productes ecològics.

Un aparador de la producció eco que es fa a casa nostra

La Setmana Bio es va organitzar per primer cop l’any 2012 per dotar el sector ecològic d’una eina de promoció i amb l’objectiu de poder informar sobre les bondats i les virtuts d’aquest sistema de producció i promoure el consum dels productes ecològics; en la primera edició va participar-hi el sector mateix, reunit en una taula d’entitats promotores, amb la qual es va acordar quin seria el format d’aquest esdeveniment, la gestió i l’organització del qual assumeix el Departament.

Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors, així com d’altres entitats i administracions, com ara consells esportius, biblioteques públiques, administracions locals, etc., sense els quals aquesta proposta no seria possible.